Бањалучанин може тражити ново суђење због убиства

Срђан Поповић (29) из Бањалуке, након изручења Црној Гори, смјештен је у карантин у затвору у Спужу и може бирати ново суђење или пресуду од 15 година и 10 мјесеци затвора, која му је изречена у одсуству због убиства у Будви 2015, потврдио је његов адвокат из Бањалуке Драган Ступар.

Република Српска 27.01.2023 | 15:20
Бањалучанин може тражити ново суђење због убиства

Адвокат је уједно потврдио да пресуда која је изречена Поповићу у Вишем суду у Подгорици у јуну 2021. године није формално правно потврђена.

– Срђан Поповић тренутно је смјештен у затвору у Спужу и налази се у карантину који ће трајати 10 дана. Након карантина, Поповић иде пред судију и тада може одбити пресуду и тражити ново суђење или прихватили раније изречену казну од 15 година и 10 мјесеци затвора – објаснио је Ступар.

Поповић је прије два дана изручен Црној Гори из Аустрије, гдје је одслужио осмогодишњу казну због трговине дрогом.

Бањалучанин је у Црној Гори осуђен у одсуству, јер је, према наводима из пресуде, 27. октобра 2015. године са зидина Старог града Будва снајперском пушком убио Горана Ђуричковића, након чега је побјегао.

Сумњиви докази

Поповић се налазио у затвору у Грацу, гдје је служио казну затвора због кријумчарења наркотика на територији Аустрије, навели су након изручења из Управе полиције Црне Горе.

Виши суд у Подгорици окончао је у јуну 2021. судски поступак који се, у одсуству оптуженог, водио против Срђана Поповића због убиства Горана Ђуричковића у Будви 2015. године, а пресуда је објављена четири дана касније.

Горан Ђуричковић се води као четврта жртва рата између црногорских кланова, који је започео 2014. године, када је у Шпанији нестала велика количина кокаина. Преживио је два покушаја ликвидације. У Валенсији је рањен, а у другом наврату црногорска полиција је осујетила напад и ухапсила двије особе.

Занимљиво је да на суђењу Поповићу оштећена породица није тражила кривично гоњење оптуженог, нити одштету.

Поповићеви адвокати покушавали су суду у Подгорици у више наврата указати на непрофесионалну истрагу, те сумњиве доказе који су током судског поступка изведени против Поповића, који се није ни могао бранити како то налаже закон.

Иако је одбрана тражила реконструкцију догађаја, како би било недвосмислено утврђено на који начин је убијен Ђуричковић, суд је и овај приједлог одбране одбацио, правдајући одлуку одуговлачењем поступка.

ДНК трагови

Крунски доказ тужилаштва у конкретном случају били су ДНК трагови, али судска пракса јасно каже да се само на овим доказима не може заснивати осуђујућа пресуда, јер начин на који је ДНК доспио на неки доказ углавном није јасан, а што је такође био случај и у предмету против Поповића.

Међутим, ниједан други доказ који је изведен током суђења, међу којима је било саслушање главног свједока тужилаштва, није указао, како су тврдили адвокати, на то да је Бањалучанин извршилац убиства Ђуричковића.

Ђуричковић је ликвидиран хицима из аутоматске пушке 27. октобра 2015. испред свог кафића “Олд Фисхерманс Пуб”, на шеталишту у Будви.

Двије године касније, Управа полиције Црне Горе је као извршиоца означила Поповића, који је у августу 2017. ухапшен у Аустрији, али због трговине дрогом. Због тога је правоснажно осуђен на осам година затвора.

За вријеме издржавања казне у Аустрији, Поповић је у априлу 2019. оптужен за убиство Ђуричковића и судило му се у одсуству.

Пушка пронађена у мору

Кључни доказ државног тужилаштва Црне Горе против Бањалучанина били су, дакле, ДНК трагови, откривени на три чауре калибра 7,62 милиметра и пушкарници зидина Старог града. Одатле је, према оптужници, са удаљености од 70 метара пуцано на Ђуричковића из аутоматске пушке “хеклер & кох”.

Убица је, наводи се, побјегао воденим скутером, који је два дана након убиства пронађен запаљен између плажа Трстено и Плоче, у мјесту Платамуни. У септембру 2016. рониоци су пронашли пушку у мору, између рта Платамуни и плаже Могрен два, а балистичким вјештачењем оружје се поклопило с испаљеним чаурама.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ду

27.01.2023 14:59

Ја сам рођен наводно у бања луци, живим овде задњих 30 г и не осећем се да припадам овде, назвати некога бањслучанином не значи да је тако и може бит увреда, рецимо припадаш злу тог града људи, кад ме питају где сам рођен рекао бих југославија, а кад нема ње родно место ми планина,

ОДГОВОРИТЕ