Оптужени за убиство Башића ускоро пред Судом

Далибор Раилић, који се терети за убиство начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића, у понедјељак ће се наћи у судници Суда БиХ како би се изјаснио о наводима оптужнице, сазнаје Ослобођење.

Република Српска 26.01.2023 | 19:54
Оптужени за убиство Башића ускоро пред Судом

Осим њега, о кривици ће се изјаснити и остали оптужени: Харис Гредељ, Мирјана Вујовић, Жељко Симић, Александар Ивковић, Гордан Гвозден, као и Александар Мијатовић и Игор Репајић.

Према оптужници, Раилић је био организатор групе којој су приступили остали оптужени и доносио је одлуке о њеном дјеловању и начину извршења кривичних дјела, као и подјели зараде.

За међусобну комуникацију су користили апликацију Скy, намијењену за заштићену и криптовану комуникацију, те тако договарали вријеме и мјесто преузимања дроге, превоз, пренос и друго.

- Кокаин је у БиХ набављан из Западне Европе по цијени од 37.000 до 39.000 еура за килограм, а марихуана из Црне Горе за износе од 600 до око 3.800 КМ по килограму, стоји у оптужници.

Раилић је оптужен да је тако стечени новац стављао у легалне токове, куповином станова и скупоцјених аута, као и да је с Ивковићем “од новембра 2020. до фебруара 2021. договорио купопродају марихуане која је набављена из Црне Горе по цијени од 1.900 еура по килограму”. Оптужени Жељко Симић је под истрагом и у предмету који се води против Златана Ћука (који је недоступан органима гоњења, оп. а) и других.

Симић, који се тренутно налази у притвору, терети се да је преносио дрогу из Сарајева у Бијељину и Приједор, а његов адвокат Петко Будиша се пита како је могуће да се за иста дјела воде двије истраге?

Будиша је на сједници одржаној у Суду БиХ на којој се одлучивало о продужењу притвора његовом клијенту и осталим осумњиченима за шверц дроге у предмету Ћук и други казао:

- Симић је оптужен у предмету Раилић, а постоји и ова истрага и то за иста дјела. Зар је то уопште могуће? Он се терети да је оружје и дрогу преузимао у Сарајеву и довозио у Бијељину. То што је Ћук у бјекству не значи да мој клијент мора бити у притвору, мишљења је Будиша, који је тврдње Тужилаштва да су Раилићева и Ћукова група биле повезане назвао паушалним.

Симић, који чека одлуку о продужењу притвора, казао је да му је здравље нарушено и да се мора лијечити што у затвору није могуће. Он и остали оптужени су ухапшени захваљујући дешифрованим порукама на апликацији Скy. Оптужница против њега, Раилића и осталих је прва коју је Суд БиХ потврдио, а која се односи на доказе који су прибављени из апликације Скy.

У овој оптужници су откривени путеви шверца кокаина и марихуане у БиХ, као и цијене по којима је дрога набављана.

(Ослобођење)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Па јбг.

26.01.2023 21:45

Ово је земља криминала и корупције гора од Колумбије. Извињење цеститим Колумбијцима. Овдје се млади људи баве и убиствима осим диловања дроге. Овдје је Партија/секта уништила морал младих, натјерала их да се сналазе за све преко партије умјесто знањем и поштењем. Зло које је посијао снсд и њихов водја пустили је коријење дубоко, затровало све некад здраво код народа. Ово нам ни Бог не може опростити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахим Мерански

26.01.2023 21:47

Дозивотна робија би му била мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.01.2023 07:29

Па хоће ли икад нестати то ускоро хоће ли се икад десити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј ово

27.01.2023 07:30

Нарушено му здравље??? О биједо једна људска, а колико је оних, који су због тебе и теби сличних, остали и без здравља и без живота! Т

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

27.01.2023 12:52

Браво за тужилаштво БиХ. Само доживотна!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрогаш

27.01.2023 15:22

Листа криминалаца није потпуна без митровића из ојт. То је први сарадник дугог.

ОДГОВОРИТЕ