Сутра Дан сјећања на жртве Холокауста

- Међународни дан сећања на жртве Холокауста, установљен 2005. године на дан када је 1945. године ослобођен најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи Аушвиц-Биркенау, биће обележен сутра како у Србији тако и широм света.

Србија 26.01.2023 | 14:35
Сутра Дан сјећања на жртве Холокауста

У Њујорку ће данас на Ист риверу, генерални секретар УН заједно са амбасадором Изралеа при УН и председавајуц́им Јад Вашема – Светског центра за сец́ање на Холокауст, отворити изложбу "Књига имена жртава Холокауста Јад Вашем" која абецедним редом наводи имена сваке од приближно 4,8 милиона жртава које је Јад Вашем тренутно документовао и потврдио. 

Имена су, како се наводи на сајту УН поводом изложбе у сусрет Међународном дану сећања на жртве Холокауста, преузета са страница сведочења у Хали имена Јад Вашема, као и са разних листа састављених током и након Холокауста, а које су накнадно прегледали стручњаци Јад Вашема. 

Изасланик председника Србије Александра Вучића и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводиће сутра централну државну церемонију код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту.

Централној државној церемонији одавања почасти присуствоваће преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти, представници Скупштине, Владе Србије,  Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, Јеврејске заједнице, Националног савета ромске националне мањине, Меморијалног центра Старо сајмиште, Музеја жртава геноцида, чланови дипломатског кора, удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Генерални секретар УН Антони Гутереш рекао је раније да свет има дужност да запамти да је Холокауст био систематски покушај да се елиминише јеврејски народ и многи други.

Нагласио је да је опасна грешка мислити о Холокаусту из једноставног угла да је та неупоредива трагедија у људској историји, коју никада не смемо заборавити, резултат лудила групе злочинаца. 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић тим повдом оценила је да је свет данас пред огромним изазовима, и да нас управо Холокауст опомиње да јачање антисемитизма, радикалне деснице и говора мржње води ка распиривању расне, националне и верске мржње што може имати несагледиве последице.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине УН, а у знак сећања на дан када су војници Црвене армије ослободили Аушвиц.

Опредељујући се за дан ослобођења Аушвица, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава - припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор "Црвени Крст" у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.

(Тањуг Фото: Архива/Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Босанац

26.01.2023 15:55

Тако то ради права дрзава треба да направи и спомен у Београду за гéноциде поцињене у Босни 92,до95 године дасе н'естиме стасе радили постент срби à не само Свабе оптузивати à себе заборављати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, ово је

26.01.2023 17:06

Била угроженост, основана и доказана. Угроженост од нацистицког режима која је Јевреја у Европи истријебила, народе у СССР, и на нашим просторима, нас Србе. Сви остали послије, ми Срби, Руси, само трубимо о некој угрожености и онда идемо да ратујемо. Злоупотребљавамо прошлост.

ОДГОВОРИТЕ