Поништена студија утицаја за ХЕ “Мрсово” Рудо

Пресудом Окружног суда у Бањалуци поништено је рјешење Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске којим се одобрава коначна Студија утицаја на животну средину за пројекат изградње и кориштења хидроелектране “Мрсово”, снаге 36,8 МW, планиране на ријеци Лим, општина Рудо.

Република Српска 23.01.2023 | 16:56
Поништена студија утицаја за ХЕ “Мрсово” Рудо

Пресуда је донесена у поступку који је Центар за животну средину покренуо крајем децембра 2021. године, када је поднио тужбу против Министарства због одобравања Студије утицаја на захтјев инвеститора “Цомсар Енергy Хyдро”  Бањалука, из разлога што је поступак израде и одобравања студије обиловао процедуралним и другим недостацима.

„Између осталог, суд је рјешење министарства поништио, јер се у коначној верзији студије коментари и примљена мишљења заинтересованих органа и јавност само наводе, али се не образлаже да ли је и на који начин примљена мишљења министарство узело у обзир приликом одобравања овог документа.

Суд је основаност овог дијела тужбе утврдио у томе што је, због постојања стручног мишљења надлежних стручних установа, министарство било дужно да у оспореном рјешењу изнесе оцјену тих доказа и разлоге због којих их није уважило.

Ово тим прије имајући у виду да је наведеним стручним мишљењима надлежних установа и тужиоца указано на то да нису испуњени услови прописани, нпр. стручним мишљењем Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа“, наводе у Центру за заштиту животне средине.

Суд је такође утврдио да се рјешење Министарства основано побија и позивањем на стручно мишљење да је једна од најважнијих мјера заштите и очувања предметног подручја, те повећања укупне ихтиопопулације, јесте заштита посебних станишта, тзв. рибљих плодишта. Али се у пресуди такође констатује да и у овом дијелу оспорено рјешење не садржи оцјену релевантних доказа и разлога.

Из тог разлога, суд истиче да се намеће закључак да није јасно како се на предметном подручју може радити и једно и друго, тј. да се може истовремено вршити и заштита станишта и хидроенергетско коришћење.

Ово у коначном значи да се стручним мишљењима указује на то да би хидроенергетско коришћење, у које спада и изградња и рад предметне ХЕ “Мрсово”, имало значајан негативан утицај на природна станишта, па је Министарство било дужно да у оспореном рјешењу оцијени тај доказ и изнесе разлоге због којих то није уважено, а што је изостало.

Центар је такође, како подсјећају, узео учешће у поступку издавања еколошке дозволе за ХЕ “Мрсово” на начин да је прије издавања ове дозволе, а након подношења тужбе против Студије утицаја, од Министарства захтјевао одлагање извршења рјешења којим се одобрава Студија утицаја, као и прекид поступка издавања еколошке дозволе.

„Министарство је, међутим, одлучило супротно закону, те је еколошку дозволу издало упркос процедуралним препрекама за то, односно постојању два управна спора који представљају претходна питања за које је надлежан суд.

Стога, а до момента судске одлуке гледе ваљаности поступка издавања еколошке дозволе, а нарочито након успјешно оспорене Студије утицаја, од Министарства очекујемо суспендовање свих даљих активности у вези овог пројекта док исти, евентуално, не буде подведен под законски оквир“, додаје се у саопштењу.

(БН   Фото:Цомсар)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

23.01.2023 17:29

Рекох ја вама да је Сребренка примила лову,па је зато награђена мјестом делегата у дому народа БиХ. Веће зло од жене ја невиђох. Толико је еко система и природних богатстава унуштила. Сада се потпуно Голићка оголила у лоповлуку и криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.01.2023 19:09

Дал це голицка некада одговарати?

Name

Xxy

23.01.2023 18:03

Ко ће одговарати за издату дозволу,упркос процедуралним грешкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

23.01.2023 19:17

Има ли одговорности у том министарству, за свјесно кршење Закона о заштити животне средине. Све дозволе које издају тајкунима, су мимо свих прописа и закона. Зато господа узима огромну лову. Надам се да ће једном одговарати за сво зло, које наносе овом становништву. Шљамови неписмени који мисле да народ ништа не зна. А када се грађани побуне, онда руше државу. Сотоне....

ОДГОВОРИТЕ