Професор из БГ: Инфлација узела предах пред буру

Инфлаторно затишје које је завладало током посљедњих неколико седмица у Европи, само је предах пред велику буру.

Република Српска 23.01.2023 | 08:42
Професор из БГ: Инфлација узела предах пред буру

Сматра то професор на Економском факултету у Београду Љубодраг Савић, појашњавајући како сви економски показатељи и трендови доводе до закључка да је Европа далеко не само од краја, већ и пика инфлације.

- Треба стварно бити слеп код сопствених очију да се не види да су велики и тамни олујни облаци на хоризонту. Још 2000. сам написао један рад у ком сам констатовао како свету прети велика економска и финансијска криза с високом стопом инфлације. Сада ми се све то чини још драматичније, због рата у Украјини те сам потпуно убеђен да нас чека велика олуја", каже Савић.

Према његовим ријечима, не треба заборавити да је већина европских земаља потрошила огромне количине новца током пандемије.

"Сада и то долази на наплату. Државе ће морати да се задужују, али то више неће моћи по два одсто, него по далеко већој камати. Европа није још увек доживела ни ону енергетску катаклизму који су сами предвиђали да ће се десити. Имали су срећу, јер ова зима још није узела свој данак. Али то ће се променити. Такође, централне банке су у протеклом периоду дизале каматне стопе. С тим ће наставити и током ове. Све ово ће неминовно довести до новог раста трошкова живота и задуживања, па самим тим и до још веће инфлације, каже Савић за “Глас”. 

Има поруку и за обичне људе.

"Неизвесна су времена. Кредит треба да узимају само они којима је преко потребан. Ту не мислим на оне малобројне, којима његово враћање није проблем. Њима ништа не значи што је инфлација и рецесија, јер су до богатства олако дошли. Већина људи ипак тешко живи и саставља крај с крајем. У таквој ситуацији навући себи још већу беду на главу стварно је беспотребно. Шта ако сутра остану без посла? Ко може гарантовати да неке фабрике због ове кризе неће затворити врата или смањити обим производње, па самим тим и број радника", каже Савић.

Додаје да је његова нека филозофија да скупља новац ако хоће нешто да купи.

"Не дижем кредит, јер је то попут ланца на ногама. Али исто тако схватам да већина људи то не може, па су принуђени на то. И поред тога, добронамерно их саветујем да то не раде у ово време, јер би се могли наћи у великом проблему. Нека се стрпе". каже Савић.

(БН Фото: Тањуг)  

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ма

23.01.2023 08:46

Све у свему типични режимски аналитичар.Он заговара тезу задуживања држава.Много је бољи економски аналитичар Бранко Драгаш који каже да банкрот и није тако лош.Грчка је два пута банкротирала па је у бољем стању од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

23.01.2023 09:14

Европа ће имати много мању стопу инфлације него балканске земље јер развијене земље се лакше боре од оних које се праве да су развијене а зависе од туђег новца па и у Србији сте подигли кирије и избацили своје грађане да би уселили Русе и у Србији је много страних фирми и страног капитала недао бог да се повуку колико би хиљада људи остало без посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

23.01.2023 10:17

Још један Србин забринут за Европу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

23.01.2023 10:55

Као проф економије требали би боље разумјети праву природу дизања кредита и њихове сврхе. Ако имате 5 плата наравно да вам није проблем да скупите и купите нешто а шта обичан народ да ради? Да скупља 40 година па да умре прије него и потроши? И то за малобројне, дефинишите олако јер има малобројних и који су не бас олако досли у ситуацију да имају кредит и да их лаганије врацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

23.01.2023 11:17

И ста сад децки Немци. Немци покренули производњу аутомобила на струју а нема струје, нема плина. Нема ни Русија да купује. Улијеце Кина са својом аутоиндустријом, јефтинијим аутима а исплативим.. Пита новинар г Тању Фајон како ЕУ мозе без руских енергенета а она одговара Цуј Јозек ми смо сад независни од Руса јер ми се уздамо у вјетрењаце. Оне нама бум дале и висе некај Руси, Не.. Не мозе господјо Фајон вама ни Катарина помоци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАРАУЛА

23.01.2023 11:38

Ти стврно мислис да це једна њемацка клекнут пред русијом па руси су свјетлосну годину од њемаца од другог свјетског на овамо онако сатрани се издигосе се мислис да неце конверзоват енергенте слабо си упуцена срецо