Снијег оковао села, нека су без струје и воде

Путеви који воде до неколико гатачких села и даље су непроходни због изливања воде усљед обилних падавина претходних дана, али и због снијега који понегдје достиже 70 центиметара.

Босна и Херцеговина 22.01.2023 | 13:59
Снијег оковао села, нека су без струје и воде

Командир гатачких ватрогасаца Алекса Вучковић рекао је да висина снијега у селу Фојница износи 70 центиметара.

“Ниво воде у селу Луковице мањи је за 50 центиметара, али је читаво село тренутно због сњежних падавина одсјечно од града”, рекао је Вучковић.

Он каже да се у селу Данићи ситуација знатно поправила, те да се у току дана очекује проходност пута.

“И у селима Церница, Заградци и Кључ ситуација је нешто боља, али још увијек су Заградца и Кључ одсјечени”, рекао је Вучковић.

Из “Херцеговина путева” је речено да су сви путни правци у источној Херцеговини проходни, али су због кише и снијега у појединим дијеловима савјетовали опрезну вожњу. 

Ситуација на подручју Босанског Грахова је такође тешка, тако да су српска села Тичево, Преодац, Стожишта и Тишковац одсјечена су од свијета због високог снијега, рекла је предсједник Општинског вијећа Босанског Грахова Слађана Чеко.

Према њеним ријечима, расположива механизација је на терену, али вјетар отежава чишћење путева.

“У селима Тичево и Преодац према Шатор планини намети снијега су и до метар и по. Јак вјетар отежава чишћење”, истакла је Чеко.

Снијег тренутно на подручју Босанског Грахова не пада, па је Чеко изразила наду да ће се ситуација поправити.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је да ће на подручју ове локалне заједнице бити проглашено стање елементарних непогода уколико снијег настави да пада.

Рунићева је навела да српска села према Гламочу од јуче немају струју, да је механизација на терену, али да су наноси снијега преко метра због јаког вјетра.

“Села која гравитирају према Унско-санском кантону су, такође, заметена. Уколико се наставе падавине и јак вјетар прогласићемо стање елементарних непогода на подручју општине Дрвар”, рекла је Рунићева.

У Електродистрибуцији у Дрвару је потврђено да су села на регионалном макадамском путу од Дрвара до Гламоча и даље без струје те да висина снијег отежава поправљање квара.

Мјештани села Прекаја кажу  да у домаћинствима немају ни воде.

“Како воду користимо из бунара, а струје нема, пумпе не раде па у нашим домаћинствима немамо ни воде ни струје. Сеоски путеви су потпуно завијани”, кажу мјештани.

(Срна Фото: Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Херцеговина путеви казу

22.01.2023 14:10

Сви путеви проходни,а око Калиновика све завијано,непроходно према Невесињу,сва села одсјецена,без струје вец треци дан,нема телефонског сигнала,...катастрофа

ОДГОВОРИТЕ