"Запад жели да се питање Космета брзо ријеши"

Састанак председника Србије Александра Вучића са представницима "петорке" некадашњи дипломата Зоран Миливојевић оцењује као наставак притисака који су сада достигли једну врсту кулминације и наводи да на западној страни постоји интерес да се косовско питање брзо реши.

Србија 22.01.2023 | 13:51
"Запад жели да се питање Космета брзо ријеши"

Миливојевић сматра да је тај састанак за разлику од свих претходних био другачији и да су овога пута представници Вашингтона, Брисела и Европске уније дали до знања три ствари - да желе да се косовско питање брзо реши, да основа тог решавања треба да буде европски план односно Шолц-Макронов план и да западни центри моћи неће имати разумевања за ону страну која не би прихватила решење на основу тог плана.

Како је додао, вероватно су рекли које би мере погодиле Србију уколико не би прихватила решење које нуди овај план.

Миливојевић сматра да је овај састанак наставак притисака с тим што је, како каже, сада притисак подигнут на највећи могуцхи ниво што показује да постоји интерес на западној страни да се косовско питање реши брзо.

Он сматра да разлог томе лежи и у развоју ситуације око рата у Украјини, да западни интереси везано за овај регион расту и да улог овог региона због глобалних односа расте, додајући да је кључно питање када је реч о региону и његовом дефинитивном присаједињењу западној сфери интереса или трансатланској заједници зависи од решавања питања Косова и Метохије.

"Тако ја разумем то убрзање и једну врсту нервозе која је присутна у западним центрима моћи да се ово брзо реши. Они немају интереса да ово питање остаје нерешено где утицај имају и Русија и Кина и све оно што не одговара западним интересима, а да почне решавање глобалних односа везано за рат у Украјини", рекао је Миливојевић за Тањуг.

Навео је да се Србија сада суочава са једном врстом притисака са којима до сада није била суочена где нам се ставља чак и нека врста мера што до сада није био случај.

"Они су очигледно на овом састанку са вербалних притисака и мера суочили српску страну и са неким конкретним могућим мерама. Ја их видим могуће у економској сфери, у заустављању процеса интеграција Србије, а могуће и у некој политичкој сфери", рекао је Миливојевић.

Он сматра да постоји латентна опасност везана за понашање Приштине која, додао је, не прихвата све оно без чега ми не можемо да уђемо у озбиљне преговоре.

Навео је да Приштина не прихвата ни Заједницу српских општина ни Бриселски споразум ни разговоре који се тичу нормализације већ искључиво инсистира на разговорима који подразумевају признање, те додао да је проблем у томе што и Вашингтон и Брисел и Приштина имају исти циљ, само је разлика у начину како до њега доћи.

"Сад се та граница између разлике коју они имају приближава. Иду заједно према истом циљу и бојим се тога да би они у подршци Косову ишли даље од онога до чега су ишли када смо имали последњу ескалацију крајем прошле године, да би чак можда и толерисали приштинској страни неке акције које би биле директно усмерене према српском народу и где би Србија морала да реагује на други начин", рекао је Миливојевић. "То је нешто што би Србију довело у крајње деликатну ситуацију и ту видим претње на безбедносно-политичком плану које би могле да буду примењене према нама, не на директан начин, али толеранцијом неких потеза Приштине", навео је.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Њихов проблем

22.01.2023 13:17

Сто им се зури....Немају рјесрње за евтопски колапс на Западу осим сауцесноству у урудавсњу... ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

22.01.2023 13:27

Па запад је то питање давно ријешио, Албанци данас имају двије државе, док други Народи не могу да имају ни једну, и ако су бројнији од Албанаца ! Данас , ми се чудимо, како то да Русија изврши "агресију на Украјину !

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

22.01.2023 13:30

није ово ни прва ни последња невоља којасе надвила над СРБИЈОМ али сви зликовци којису нападали на србију и србски народ однијојихје дјаво у своје легло какосу заврсили османлије аустроугари хитлер одосе на дјубристе историје а СРБИЈА СТОЈИ ПОНОСНА и данас и у свим вјековима у будуце БОГ ЦУВА СРБИЈУ И СРБИНА СВОГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Клокан

22.01.2023 14:27

Неби да ме погресна разумијес Ал све је далеко од тога сто ти говори. Назалост Србија је јадна бједна сиромасна корумпирана 4 у Европи по бједност испред Македонија Косово албанија и Бих. Југ Србије празан људи одлазе око милион људи а и висе је то је као сто се зна за 10 год на пустили је Србију. Назалост. Пољопривреда унистена увозе се свиње телади све продано задузена презадузено стандард нула и као због поноса ја би рекао курцевитости у ратовима је изгубила милионе људи Србија коме није јасно умире и опет казем назалост а ми и даље славим поразе као побједеризно паце у ЕУ. Сви љеви Србија због тога циме се ти фалис десно и онда само горе и горе

Name

Армагедон

22.01.2023 13:35

Србија не треба да зури.. Зури се онима који се пласе времена које долази па би да сто прије зацементирали отимацину окупацију Косова. Засад је најпреце застити Српски народ од терора које врсе Албанци под наговором Америке, тј савезника Албанаца у отимацини Косова од Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конкретно

22.01.2023 14:41

Ко ће и како заштитити српски народ?

Name

разумио

22.01.2023 15:28

Све је то територија Србије, о зурби не треба ни да се помисли, а камоли примјени!

Name

Српко

23.01.2023 00:32

Клокан ! Због таквог мисљења и схватања, Србија је изгубила трецину становниства у два светска рата. И то оне најбоље, најспособније људе. Све је било у интересу других дрзава и великих сила а Срби су употребљени као топовско месо. Зар је могуце да никада, бас никада кроз историју не моземо схватити да треба сацувати народ од погибељи а после кад олуја продје гледати ста и како даље. Видите како то раде Румуни и Бугари. Свака цаст ! Капа доле.

Name

Ре

22.01.2023 13:38

Ви господо обрћете тезу. Већи је интерес Србије него запада да ријеши питање Косова. Свједоци смо да је одуговлачење довело до све горе позиције Срба. А није до сада била повољнија ситуација за Србе да се то ријеши. Треба дипломатија поентирати ако знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сироти ре

22.01.2023 14:25

Вецу лаз и глупост се није могла цути,одакле ти сад та прица? Цуј мајмунске изјаве.

Name

Армагедон

22.01.2023 14:57

Ко зурио врат сломио. Мозда је Србији све тезе како вријеме пролази али то је зато сто су дусмани у нервози.. Србија треба да цека,, право'' вријеме а не зурбу.. Србија је у таквој позицији и полозају да јој зурба не мозе донијет боље. Србија се сад само треба уздат у свијоју памет а то знаци да влада Србије окупи за стол све најпаметније и најискусније људе и да се дрзи као округли стол.. Висе глава је паметније. И глупом испадне некад јако мудра ријец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу парламент

23.01.2023 07:08

Запад жели шта нас боли к... Ц шта смеће и фашисти желе. И ми нисмо желели да нас бомбардују па су то урадили у 21 веку срцу света који сав злочин посматра и чути.

ОДГОВОРИТЕ