Родитељство на испиту: Казна или награда?

Вријеме је модерних комуникација, све бржег начина живота и мањка времена. Истраживали смо, колико је тешко данас, у савременом добу, бити добар родитељ.

Република Српска 21.01.2023 | 20:00
Родитељство на испиту: Казна или награда?

Раде Симеуновић из Бијељине отац је седморо дјеце. Најмлађе има шест, најстарије 26 година. Каже, улога родитеља никад није била тежа.

"Многи родитељи праве огромну грешку у васпитању. Зашто? Не смије код дјетета постојати казна, то је прерано, постоји само награда која даје вишестуруко добре резултатте. Систем казна-награда негира једно друго", каже Симеуновић.

Породица – темељ живота, упориште, мјесто гдје учимо велике лекције – од првих корака до важних спознаја о животу. Породица је наша сигурна лука и неисцрпан извор љубави, пажње, подршке и инспирације. Здрава породица је та која нас мотивише да увијек идемо даље и остваримо своје снове. Колико је тешко бити стуб породице, добар родитељ и исправан животни учитељ?

"Прије свега треба показати својим личним примјером дјеци у времену када смо сви окренути дигиталном свијету да се вратимо животним вриједностима, живот у природи, цркви и књизи. Тешко ће дијете које гледа родитеља који по цијели дан гледа у ТВ, телефон или лаптпоп сутра бити нешто друго", истиче ђакон и отац четворо дјеце Бојан Чечар.

Премда стручњаци упозоравају како викање на дјецу, баш попут физичког кажњавања, и те како утиче на њихов емоционални развој, многим се родитељима то у одређеном тренутку чини као једино рјешење, иако касније жале због тога. Зато је, савјетује струка, потребно, вратити родитељима моћ, ослободити их сталне кривице, како би могли да буду у стању да поставе и штите границе дјеци.

"Умјесто да дјетету "остави телефон" па поново, па поново... сасвим је довољно рећи једном, у супротном ће ти мама морати да одузме, тиме родитељ преузима одговорност како ће дијете да користи телефон", наводи Биљана Грбовић, савјетник за родитеље.

Ђакон Бојан Чечар додаје:

"Дјете које не зна за ограничења сматра се да је несрећно дијете. Када зна за границе осјећа да неко брине за њега, дијете које не зна за границе које је распуштено оно је несрећно јер осјећа небригу."

Да би дјеца успјешно пребродила све фазе одрастања потребне су радне навике, које се данас, нажалост, сматрају превазиђеним, кажу стручњаци. Потребне су чврсте границе, али највише је потребна љубав. Јер се, ту се слажу сви, прави ауторитет заснива на несебичној љубави.

(БН / Фото: Илустрација)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ана

21.01.2023 19:46

Ми већ имамо генерацију родитеља који немају радне навике. Осим тога, никад нисмо имали више образованих, а неписмених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

21.01.2023 20:31

Засто родитељи морају да имају радне навике?

Name

Ре

21.01.2023 20:46

Мислила си рећи школовани, образовани Људи су јако паметни и интелигентни, а школован, данас може бит свако !

Name

"Пинк грнерације"

22.01.2023 11:16

Унистене....

Name

Какава црква?

21.01.2023 19:48

Црква је и кварила људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

22.01.2023 11:39

Црква је грађевина и не квари никог људи се много више кваре на неким другим мјестима

Name

О чему ви причате?

21.01.2023 19:52

Коме је породица неисцрпна лука свега доброг? Већина родитеља истјерује своје фрустрације на дјеци, или лијечи своје комплексе, и то је било ГОРЕ кад је била традиционална породица, сад је бар физичко насиље колико толико под конторлом

ОДГОВОРИТЕ
Name

За о чему ви причате,

21.01.2023 20:59

За родитеље који су у свако доба дана и ноћи имали довољно времена и љубави није постојало физичко кажњавање, за родитеље који су испред свега стављали своју дјецу исто тако тако. За оне који су сами себи довољни и најважнији у животу и који су дјецу почели и покушали да васпитавају са 10-12година више ништа није користило као васпитна мјера, дјецу није тешко добро васпитата када се то почне на вријеме, са пуно уложеног труда и љубави, и кад је крајњи исход реченица твојих пријатеља "лако је теби кад ти је дијете добро" онда расте до неба јер знаш да се уложени труд исплатио.

Name

Wиен

21.01.2023 20:13

Као искусни родитељ и самохрана мајка мој савјет је без обзира коју греску дјеца направе не казњавајте и не туците дјецу са њима дамо лијепо поступајте и прицајте им пуно ста је добро и ста није помилујте их загрлите и опет прицајте како одрастају схватице колико се трудите и помазете им не истресајте свој бијес и безобразлук на дјеци не дајите им телефоне да играју игрице прицајте им прице играјте се са њима вецина мајки сад висини на телефону и кад се дијете јави она сва бијесна и казни дијете ја сам мојој дјеци прицала одрасле су без казне мислим да сам успјела постале су прави васпитани људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

21.01.2023 20:43

Када видим, да Родитељи купе Дјетету тротинет на батерије, ја би се убио, Дијете дебело, претило, ем је дебил сам од себе а Родитељи га праве још већим дебилом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

21.01.2023 22:27

Свака ти цаст

Name

Дјеца су украс свијета!

21.01.2023 22:31

Коме је награда зииви и здрави му били и они са својом дјецом и треба да их има и радјају, а коме је казна није их ни заслузио а ни сами као такви да постоје.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Реци

21.01.2023 22:45

У правусте родитељи дјецу праве дебилима и немају времена да их васпитају мајке вецином улазу све у себе нокти обрве сто скупљи телефон све луксузе користе не копају не ору не раде на њиви недај бозе да оду у сталу свекрве им јело праве кувају кафу одгајају дјецу нас било сестеро мајка болесна све радила и нас васпитала сад су ове младе безобразне и нису низаста цаст изузецима вецина их није ни м од мајке нормалне и ја сам мајка али тако је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

22.01.2023 00:04

Хвала родитељима јер су брата и мене извели на прави пут гдје због тога и ми сада бринемо о њима.?? П.С Не цијене се данас доброта и памет али бар мирно спавам.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

22.01.2023 09:29

Адолесцент с наочарима и срцем у пропалом друштву

Name

#

22.01.2023 08:30

"Дошла су друга времена, деце све мање, паса све више.. Пси су углавном сви расни.. а деца домаћа и дивља" Душко Радовић

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Дајте

23.01.2023 00:30

ми добро дијете па да видите какав сам ја родитељ" Чика Душко.

ОДГОВОРИТЕ