Вучић: Дао сам све од себе да чувам и штитим Србију

 Преседник Србије Александар Вучић изјавио је данас да пред Србијом нису лаки дани, да нема ни лепих ни слатких разговора, и додао да након разговора са "петорком" може да каже да је дао све од себе да чува и штити Србију.

Србија 20.01.2023 | 17:44
Вучић: Дао сам све од себе да чувам и штитим Србију

Председник је нагласио да ће наставити да чува и штити Србију још неко време.

Вучић је рекао и да очекује да ће Србија имати даљу подршку на европском путу Србије. 

Председник Србије данас се у Вили мир састао са специјаним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, и специјаним саветницима САД, Француске, Немачке и Италије.

Састанку са председником Србије поред Лајчака, присуствовао је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенс Плетнер, саветник за спољну политику председника Француске Емануел Бон и саветник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.

Такође састанку је присуствовао и амбасадор САД Кристофер Хил.

Претходно, они су у Приштини разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, након чега је Лајчак изјавио да су очекивали више разумевања за предлог за нормализацију односа са Београдом.

У наредним данима консултације са владом и скупштином о предлозима за КиМ

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредном периоду обавити разговоре и консултације са члановима владе, парламента и са свим значајним друштвеним групама о предложеном споразуму за КиМ.

"Да смо спремни да прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума с тим сто сам направио врло јасним једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном вазном питању, али не могу да говим о томе, јер предлог није јаван", истакао је Вучић у изјави после састанка са међународним посредницима.

Коментаришући оцене "петорке" о владавини права, он је рекао да не зна шта су они изјавили о напретку Србије на том пољу, али је  изразио наду да су они поздравили напредак који је Србија остварила, као и да очекује подршку на европском путу Србије.

''Надам се да ћемо чути њихове гласове, пошто смо годинама, слушали како су неопходне реформе у области правосуђа, тужилаштва и свих других ствари... а ми смо управо то обавили и зато очекујем даљу подршку'', навео је Вучић.

Он је оценио да пред Србијом нису лаки дани.

 ''Много тешких одлука... Овде нема ни лепих ни слатких разговора, једино могу да кажем да сам дао све од себе да чувам и штитим Србију, а то ћу наставити да чиним бар још неко време'', закључио је српски председник.

До сада најтежи разговор са међународним представницима о КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Београду са представницима "четворке" и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком имао  веома тежак и можда и најтежи разговор који су имали до сада.

"Имали смо отворену и озбиљну дискусију, оно око чега смо сагласни, јесте да замрзнути конфликт није решење, јер је само питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговни појединци да уруше мир целог Западног Балкана", истакао је Вучић.

Истакао је да је као председник Србије данас недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу ако се не би усагласили са предложеним планом за КиМ.

"Под тим условима тражили смо од четвроке и Лајчака - представника САД, Немачке, Француске и Италије, да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на КиМ. И сматрамо да је крајње време да се формира ЗСО која је не само обећана већ и потписана пре 10 година. То је питање хитности, јер тек после тога је могућ разговор и повратак у институције и каква таква нормализација ситуације", поручио је Вучић.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Србин испод планине Узломац

20.01.2023 17:18

Засто ти Вуцицу уопсте разговарас са непријатељима и окупаторима Свете Српске земље Косова и Метохије! Косово и Метохију Србија треба да прогласи као дио Србије који је окупиран од НАТО и сиптара! То је једино ресење !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.01.2023 19:45

Све је Тито крив.

Name

Косова

20.01.2023 21:22

Ми смо старосједиоци И потомци старих Илира И нелапрдај кад незнас ни сто си ни ко си

Name

Ти си генијалац

20.01.2023 21:42

И онда по твојој 'теорији' Србија треба да зарати са НАТО који је окрузио Србију. И да гину млади АСрби

Name

Ре

21.01.2023 06:44

Па пробај ти

Name

Ултиматум

20.01.2023 17:19

Дакле, по трећи пут за нешто више од 100 год. ултиматум Њемачке. Толико о "штетном" утицају Русије, која нам понекад није хтјела или није могла помоћи, али нам никада није постављала ултиматуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Ултиматум

21.01.2023 13:59

Не морамо прихватати никаке ултиматуме па макар траву пасли(ако и траве буде)!