Премијера филма "Олуја" приказана вечерас у Београду

 - Дуго очекивани филм "Олуја" сценаристе и режисера Милоша Радуновића, који говори о прогону 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, премијерно је приказан вечерас у београдској МТС дворани пред више од 500 људи.

Србија 17.01.2023 | 22:08
Премијера филма "Олуја" приказана вечерас у Београду

Премијери филма присуствовали су премијер Србије Ана Брнабић, министри у Влади Србије Милош Вучевић, Маја Гојковић, Горан Весић, Даница Грујичић, Ирена Вујовић, Јелена Танасковић и Ђорђе Милићевић, као и друге личности из политичког и јавног живота.

"Олују" су премијерно гледали и прослављени спортисти – двострука олимпијска шампионка у теквондоу Милица Мандић, кошаркашки асови Милан Мачван и Дејан Томашевић и најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић, али и глумци попут Катарине Радивојевић, која је дошла да подржи колеге.

Радуновић је уочи премијере рекао новинарима да је припрема филма трајала дуго и да су на почетку најтежи били разговори са свједоцима, односно људима који су били у избјегличкој колони и прошли голготу у августу 1995. године.

"Ти разговори су на почетку били мучни и тешки, јер је жртвама требало времена да се отворе и проговоре о ономе што су проживјели. Али, када почну да вјерују саговорнику, онда пропричају. Било је тешко слушати те приче, јер ви видите колико је зла почињено тим људима", истакао је Радуновић.

Он очекује да ће филм добро проћи код публике и да ће се допасти народу, иако говори о људској тузи, мукама и злу које је снашло прогнане.

"Искрено се надам да ће бити тако, јер филм прати судбину четири несрећне породице без политичких конотација. Рат је зло и то је суштина приче", закључио је Радуновић.

Један од главних глумаца Златан Видовић нада се доброј реакцији публике у остварењу у којем тумачи два лика, и то два брата близанца, од којих је један православни свештеник, а други професионални војник и легионар.

Видовић је уочи премијере признао да има велико осјећање треме и одговорности, али и велике среће због тога што је заједно са екипом успјешно завршио изузетно значајан пројекат.

"Много смо радили и било је разних ситуација, неприлика и недаћа, али смо успјели све да побиједимо, јер смо вјеровали у овај филм. Знали смо да радимо нешто изузетно важно и јако поштено“, истакао је Видовић, који је, припремајући се за једну од двије улоге, прошао кроз војну обуку - кретање кроз минска поља, рад са ножевима и руковање оружјем.

И публика, која је вечерас дошла на премијеру, полаже велике наде у први филм о српском страдању у ратовима вођеним деведесетих година на простору бивше Југославије.

Један од њих је и некадашњи кошаркашки репрезентативац Србије и легенда Партизана Милан Мачван, који је као рођени Вуковарац и сам избјегао из Хрватске, због чега је дошао да погледа филм који га изузетно занима.

"Верујем да ће бити живописно, истинито и веома тужно. Важно је и да ми више не треба да водимо рачуна толико о реакцијама других, већ да се боримо за наша права. Драго ми је да смо у том погледу изузетно напредовали", изјавио је Мачван Срни.

Филм "Олуја" се након вечерашње премијере сели у биоскопе и биће приказиван широм Србије.

Филм, који је настао у продукцији Телекома Србија и "Омеге", прати судбину четири породице, а снимљена је и серија од 12 епизода, у којој се о "Олуји" говори из визуре дјечака.

Главне улоге у "Олуји" тумаче Јово Максић, Златан Видовић и недавно преминули Давор Јањић, а поред њих играју Марко Баћовић, Љубиша Милишић, Новак Билбија, Марија Микић, Милица Станковић, Иван Вујић и Јаков Јевтовић.

(Срна Фото: Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јелен

17.01.2023 21:20

Европа не воли да се нешто ружно снима против Хрвата и католика уопште. Неће ово добро проћи у ЕУ као ни Дара из Јасеновца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

17.01.2023 22:02

Треба дидика и миланивица позвати да одгледају филм.

Name

Божо

17.01.2023 22:27

Ратни филмови су потребни, они су део помирења а ми их снимимо као пропаганде. Аида, Генерал, Дара су реално смеће. Олују нисам гледао. За сада у филмове убрајам Лепа села лепо горе и Ниција земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.01.2023 08:27

Слажем се

Name

Истина

18.01.2023 06:29

Теско народу који пати за својим огњистима.Хвала политицарима Балкана,само нека наставе тако!

ОДГОВОРИТЕ