Влада Српске ће помоћи неразвијене општине у Српској

Тринаест општина које спадају у ред неразвијених и изразито неразвијених потписали су уговоре са Владом Републике Српске која ће им суфинансирати 16 пројеката, као дио годишње помоћи у износу од 300 хиљада марака ове општине коју добијају.

Република Српска 17.01.2023 | 13:48
Влада Српске ће помоћи неразвијене општине у Српској

"Ова средства ће омогућити реализацију која се односи на јачање улоге мјесних заједница, рјешавање проблема у комуналној инфраструктури, набавку санитетских возила и медицинске опреме, помоћ социјално угроженим и младим кроз пластеничку производњу", поручила је Сенка Јујић, министар за управу и локалну самоуправу.

Начелник општине Језеро, Сњежана Ружичић, потврдила је да ће ова општина добити 14 хиљада и 200 марака које ће бити утрошене за помоћ младим људима.

„Конкретно, у општини Језеро, оба пројекта су везана за маде људе, у износу од 14 хиљада и 200, за пројекат Мозаика и као подршка једном музичком фестивалу. То је већ сад проширено и цијелој РС, то је Ритам Европе“, рекла је Сњежана Ружичић, начелник општине Језеро.

Општина Лопаре је формирала Фонд за дијаспору и средства која су добили из гранта Владе РС ће бити додијељена људима из дијаспоре који имају фирме у Републици Српској и који ће запослити грађане, као мјера подстицаја.

„Значи са ових 25 хиљада општина Лопаре учествује са укупно 80 хиљада, и Фондација Мозаик 80, значи имамо један Фонд од 160 хиљада марака. То ћемо утрошити на три фирме наших људи из дијаспоре, као мјера подстицаја. Ми смо уложили средства директно у привреду и надам се да ће бити више оваквих могућности“, рекао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Влада Републике Српске даје грант у укупном износу од 3 милиона марака за 35 неразвијених и изразито неразвијених општина на годишњем нивоу.