Пријети ли еколошка катастрофа Билећи?

Мала општина на југу Босне и Херцеговине годинама је у великим проблемима. Вишак запослених, премало новца у буџету, искључивнаје струје у згради Општине због дуговања… све су то проблеми који ће се тешко ријешити у овој херцеговчакој општини.

Република Српска 17.01.2023 | 08:29
Пријети ли еколошка катастрофа Билећи?

Посљедних мјесеци у фокус јавности наметнула се још једна тема – рад Јавног предузећа Пречистач отпадних вода у Билећи. Дио радника љетос је најављивао да би могли пустити отпадне воде у Билећко језеро, али кажу да је то речено у тренуцима бијеса, те да то неће урадити.

Но, не деси ли се чудо ово предузеће могло би престати са радом па би отпадне воде завршиле у Билећком језеру, али не вољом радника.

Бранка Бојовић упосленица овог посрнулог јавног предузећа и предсједница Синдиката за БУКУ каже да је стање алармантно, а положај радника катастрофалан.

“Јутрос смо разговарали, немамо апсолутно никаква права. Нама су угрожена сва права из радног односа. Самим тим се вуче и угроженост свих наших права. Налазимо се у безизлазној ситуацији. Општински буџет је опет усвојен на 200.000 КМ гранта. Имамо и грант ХЕТ-а. Кад се то све сабере није довољно”, прича Бојовић у разговору за БУКУ.

Радници су посљедњу плату примили за мјесец мај, а три године нису уплаћени доприноси. Осим плата трошкови предузећа су и техничко одржавање, поправке те набавка хемикалија неопходних за процес пречишћавања. Бојовић каже како је ово предузеће од стратешког еколошког значаја за цијелу регију. Додаје и да због природе посла којим се баве не могу ступити у штрајк са минималним процесом рада.

“Не можемо ми дан пречишћавати отпадне воде, а дан не пречишћавати. Или сат да пречишћавамо, а сат да не пречишћавамо. Пробаћемо синдикалном борбом доћи до Владе Републике Српске, конкретно до Министарства за екологију”прича нам Божовић.

Говорећи о ранијим најавама о пуштању отпадних вода у Билећко језеро Бојовић каже да је то идеја настала у тренутку бијеса, али да то неће урадити.

“Радници то неће урадити, али ако се нешто не промијени, то ће доћи само од себе јер ако предузеће не ради фекалије иду у Билећко језеро. Радници неће правити еколошку катсатрофу”, додаје Бојовић.

Директор: Корачамо ка стечају

Директор предузећа Предраг Носовић за БУКУ каже да су дошли у ситуацију у којој не могу да функционишу. За 11 година пословања предузеће никада није било одрживо, а средства која су добијали нису била достатна.

“Ми смо дошли у ситуацију да нам је блокиран и рачун. Колектор пречишћава отпадне воде из Билеће, крајњи реципијент је Билећко језеро, а вода даље иде до бране ХЕ Требиње тако да сви који су у сливу ријеке Требишњице треба да буду заинтересовани за овај проблем”, каже Носовић.

Иако се од оснивања финансирају претежно грантом који им додјељује Општина, Носовић каже да се у цијели проблем морају укључити и друге институције.

Мишљења је како је проблем настао практично од оснивања фирме јер су оваква предузећа уобичајено у саставу водоводних предузећа, што у овом случају није учињено.

“Тад је дефинисано да се предузеће финансира грантом из буџета општине Билећа. Касније се испоставило да ни у једном буџету општине Билећа од оснивања није усвојен довољно велики грант, а у међувремену је дошло до повећања броја радника тако да се на тај начин кренуло у финансијске проблем и они су само продубљивани годинама. Сваке године су све већи”, каже Носовић који је на чело овог јавног предузећа дошао прије мање од годину.

Не буде ли рјешења проблема Носовић страхује да би радници могли дати колективни отказ што би онеспособило рад предузећа.

“Онда ћемо доћи у ситуацију да тражимо нове раднике и то да буду оспособљени да одмах уђу у постројење, да одраде посао и опет да и они буду без плате. Наравно да је то немогућа мисија. Незадовољство радника постоји, рјешење није на видику. Позивам ширу заједницу да се укључи у рјешавање проблема јер билећка општина није у позицији да то заврши јер и сама има значајне финансијске проблеме. Све структуре сам алармирао, али по мени предузеће крупним корацима иде у стечај”, каже Носовић.

Начелник Веселин Вујовић: Немамо новца, отказ мора добити 50% радника

Док радници траже да се општина активније укључи у рјешавање проблема, општински начелник каже да не може помоћи више него што је то рађено до сада. Сматра да је све направљено погрешно, запослен је вишак радника те да не види излаз.

“Оно што је до општине ми им дамо. Њима је то мало. Без потребе су примили дупло више радника. Све новца што добију оде на плате радницима. Некад неко је направио предузеће које нема свој изворне приходе. Да наплаћују од грађана напримјер канализаицју и услуге колектора били би одрживи, али тога нема”, каже Вујовић за БУКУ.

Он додаје да имају више од 20 запослених, а да је за функционисање предузећа довољно осам радника. Упитан да ли је могуће спајање овог предузећа са Водоводом, каже да сада није.

“Ево узми било какав водовод, нико неће узети предузеће гдје има 22 запослена и себи натурити терет који неће моћи исфинансирати, а и сами су у проблему”, каже Вујовић који позива директора да направи чистку и ријеши се вишка радника.

Директор је сагласан да је смањење броја радника потребно, направљена је и нова систематизација радника, али не постоје законски услови за отказе.

“Ми нисмо у могућности да вишак радника отпустимо у складу са законом јер немамо новчана средства неопходна за измирење свих обавеза: доприноса и отпремнине”, каже Носовић.

Што је до општине, то ће бити уплаћено, каже начелник, признајући да често касне са исплатом грантова. У буџету за 2023. планирали су грант за који су свјесни да не може пуно помоћи овом јавном предузећу.

“Немамо ми буџет не знам колики па да им дамо дупло више пара. Једноставно нема. Не може се уклопити. Колектор дефинитивно има проблем. Претходних година је њима неко наредио да примају раднике”, каже начелник Вујовић.

Радници: Нема нас 200, него 20. Нисмо вишак!

Док начелник тражи отпуштања која види као једино рјешење проблема, радници одговарају да нема потребе, али ни опције за отказима. Разумију да општина нема довољно новца и да се гуши у договима, али начелнику замјерају што им је прије Нове године обећао исплатити двије плате. Обећање није испунио.

“Кажу да имамо превише радника. Па немамо. Нас је 20, није нас 200. Знамо да Општина не може сама ријешити проблеме који су се гомилали годинама. Само узмимо у обзир да нам је буџет годинама исти, а да је растао минималац. Већина нас је на минималцу, а предузеће ради 10 година. Гдје су ту трошкови амортизације и слично”, прича Бојовић.

Своја права могли би тражити и судским путем је им се за доприносе дугује 300.000 КМ, али не желе то радити јер би тиме вјероватно довели предузеће до затварања.

Радници се надају да ће се у рјешавање проблема укључити и већи нивои власти, попут ентитетске владе којој је и уставна обавеза да грађанима обезбиједи здрав околиш. Буде ли билећко предузеће доведено до затварања и фекалије буду пуштене у Билећко језеро биће то знак да институције нису радиле свој посао, а да држава није испуњавала своје уставне обавезе.

(БУКА)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бука

17.01.2023 08:02

Само буче и то апсолутно све у празно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удрузење Зелених

17.01.2023 14:33

Умјесто да се пусте отпадне воде у Билећко језеро треба воде из Биллећког језера путити у насеље. Тиме би такореци биле Једним замахом двије мухе убијене: прво нестали би губици опцине, а друго, сацували би природни околис!

Name

Ја

17.01.2023 08:04

Нека их Миљан Алексиц води код себе у предузеце.Напримао 20 страначких ухљеба и наравно да нема пара за плате а ојадио Билецу толико пуно да се неће никад опоравити.Сви то знају и тужилаштво и народ и нико ништа не предузима.Он ужива у покраденим парама с ви народе се ј..ите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бил

17.01.2023 08:08

А Стецан је неминован --блокиран зиро рацун неуплацени доприноси....

ОДГОВОРИТЕ
Name

0ља

17.01.2023 08:09

Отпусти раднике па це те имат новца.Пола их је сто ниста не раде.Али нацелник нема петљу јер ссе сваком улизује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

17.01.2023 08:18

Барем 1/3 тих опстина у РС треба укинути Нема тог будзета који мозе издрзат толику администрацију,Имате сијасет опстина које имају мање од 5 000 становника а неке и по 1000-2000 и свака та опстина има нацелника скупстину и администрацију као да је град од бар 50 000 становника,Па нема ко висе да заради и обезбједи у реалном сектору плате тим у администрацији,Спојот 5-6 опстина и направит једну са опстинском администрацијом,Пре је свако мало веце село имало висе становника вец вецина садасњих опстина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2023 09:03

Који будзет мозе да издрзи рудоњини 56 милиона?

Name

За Сyднеј

17.01.2023 10:34

Колико градова у Републици Српској има више од 50000,становника?То су градови, а не општине.

Name

Вгд

17.01.2023 08:19

Општину је у катастрофално стање довео бивши начелник из снсд миљан алексић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.01.2023 08:51

А пре њега,благостање.

Name

Србо

17.01.2023 08:20

Зора каже да је буџет стабилан и да никад није био пунији али никад није проблем у заради већ у потрошњи,можеш скупити колико хоћеш пара али ако су расходи а јесу већи само тонеш, 12милијарди је дефицит БИХ, секту ништа не занима они све уништавају а богате дјецу ,сестриће и кумове, у БЛ код бившег Кристала у Дервишима према кући Додикове сестре и зета направљен велики мост а 50 метара даље на најпрометнијој улици у РС бивша Градишка цеста мостић гдје жене са малом дјецом у колицима да би прешле тај мостић морају сићи на цесту и то је за ове мјештане и народ нормално и подржавају своје пропадање, никад нећу то схватити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

17.01.2023 08:26

Ово нам је наса борба дала Сад имамо додика за марсала Тито је крао али је И дао Овај краде ал не даде Овако нам И треба јер смо опет испали глупи и поред свега сто нам сервира ова власт Опет бирамо оно сто нас све заједно унистава Несватљиво је да кроз 4 године мандата власт ниста не цини за обицан народ И кад нам се прузи прилика да мијењамо говна ми опет по старом Зато цути И трпи јер си сам себи тразио ово сто имас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

17.01.2023 08:56

Какав смо народ и треба нам тако!! ЕВО примјера Бијељине!! Траже опозив Градоначелника а зна се зашто!! ПОСЛИЈЕ седнице на којој је донесена одлука о опозиву требало се скупити 20 000 бјељинаца испред Градске управе и тражити да се поништи та одлука!! Али ми смо такав народ НЕК МЕНЕ НЕ ДИРА И ЈОШ АКО МИ ДА 2КГ БРАШНА "ДОБО ЈЕ"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ар

17.01.2023 08:59

Народ је гласао за Јелену,Јелена је побиједила,али покрадоше изборе и цик га остави на власти.Тако је и са пејовом унуком жељком,чуј 90000 неважећих гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ре ар

17.01.2023 10:37

Народ јесте гласао за Јелену, али није добила довољан број гласова, тако да није побиједила.

Name

Такви смо ти ми...

17.01.2023 09:06

Битно је да за фудбалски клуб има два милиона а фабрика отпадних вода пред гашењем.Све на страну али што је најгоре све више разумијем оне што нас мрзе.

ОДГОВОРИТЕ