Организатор осудио нападе на дјецу и родитеље из БГ

 О инциденту који се у суботу догодио у оквиру турнира  „Шампион Јуниор Куп“ у Сарајеву, када је родитељ од једног учесника из Београда избоден ножем, а учесници из Сплита скандирали "убиј Србина, огласио се организатор саопштењем у којем стоји да су “поносни на организацију великог турнира” и да “осуђују изгреде неодговорних појединаца”.

Босна и Херцеговина 16.01.2023 | 15:41
Организатор осудио нападе на дјецу и родитеље из БГ

У веома опширном саопштењу организатора се најпре износе похвале за организацију турнира, па осуде неодговорних поступака поједиица, уз констатацију да је "цео случај политизован", што такође осуђују.

Они кажу да жале и да су разочарани што су ове године у јавности у први план истакнути неодговорни поступци групе хулигана и појединаца уместо дружења и лепе спортске приче која је, како тврде, послата из Сарајева и БиХ. 

Кажу и да нису хтели да се оглашавају током трајања турнира, али да сада имају обавезу према јавности да појасне дешавања.

Наводе да су у питању два одвојена догађаја - скандирање групе учесника из Сплита "убиј Србина" и напада на представнике Ф.К. Звездара из Београда. 

"Као организатор овим осуђујемо такве врсте скандирања којима ни на који начин није место на спортским или било којим догађајима и желимо да верујемо да су ти дечаци научили лекцију те да сличне испаде неће понављати у будућности", наводе организатори.

Похваљују, кажу, експресну реакцију тренера и особља екипе из Сплита које је брзо зауставило таква скандирања те са речима осуде утицало на полазнике своје школе фудбала.  

"Управо из тог разлога не желимо истицати о којој се школи фудбала ради, јер смо из Сплита имали неколико различитих клубова, а брза и професионална реакција тренера је разлог због чега не желимо етикетирати комплетан клуб”, навели су.

За догађај у коме су физички нападнути поједини родитељи и представници Ф.К. Звездара из Београда од неколико хулигана који су упали у хотел, казали су да изражавају посебне осуде, али и захвалност МУП-у КС на брзој и професионалној реакцији.

“Драго нам је да су припадници МУП-а у кратком времену идентифицирали нападаче и лишили их слободе. Искрено се надамо и верујемо да ће правосудне институције озбиљно приступити овом случају и казнити изгреднике немилих догађаја", навели су.

Додају да је према сазнањима до којих су дошли, одређена група хулигана покушала да отуђи заставу Ф.К. Звездара која је била истакнута у дворани где су наступали дечаци из поменуте школе фудбала, која је, како кажу, била лако уочљива великом броју учесника али и осталих гледалаца у дворани. 

"Наиме, застава ФК Звездара их је због сличног назива клуба, боја али и ћириличног писма очито подсетила на заставе београдског клуба са Маракане. Наравно, то ни у ком случају није нити оправдање нити разлог за било какав хулигански екцес, поготово не на дечијем турниру. Када је група хулигана покушала отуђити наведену заставу, група родитеља је храбро стала у њену одбрану не дозволивши хулиганима да исту однесу након чега је дошло до међусобног кошкања и напада на родитеље деце из Ф.К. Звездара", навели су.

Они демантују да је дошло до употребе сузавца како је наведено у одређеним медијима, већ је, кажу, приликом међусобног нагуравања, један од родитеља у самоодбрани употребио пепер спреј за самоодбрану.

Наводе и да, како кажу, осуђују “политизовање комплетног случаја”.

“Овим путем најоштрије осуђујемо политизовање комплетног случаја. Немили догађај који је покушао бацити љагу на цели турнир, одређене политичке опције и струје су нажалост покушале искористити у своју корист и на основу тога прикупити јефтине политичке поене али и унети дозу несигурности стварајући осећаје панике и страха. И док се једни згражају количином подршке која је пружена нападнутим родитељима, други покушавају наметнути причу да Сарајево није сигурно за припаднике одређеног народа. Оваквим причама и злонамерним инсинуацијама овде никако не сме бити места...", наводи, између осталог, организатор.

(Тањуг Фото: Уступљена фотографија) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Расо

16.01.2023 15:05

На залост. Ти дјецаци су подобрано науцили лекцију коју су им родитељи усадили у главу а то је мрзња. Ни једну другу лекцију они нити цују нити зеле да науце. Мрзња је на овим просторума неискорјењива. Имате људе који не мрзе и оне који мрзе. Они који мрзе...никада вољети неце! Тузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2023 15:26

Организатру је цак и цирилица на застави сметала. Срамота!!!

Name

Расо

16.01.2023 15:38

Да смо на вријеме осуђивали авенији који су нападали друге, већ би се то превазишли и сад би прицали о нечему другом . Посто смо читали кад “наши” направе слично, ово ће се четири у круг још много година.

Name

Борац

16.01.2023 16:49

Овде организатор сноси све санкције.

Name

Капетан

16.01.2023 16:18

Саопштење као лимунада, као да се ништа није десило. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

16.01.2023 16:35

Не могу да схватим да овакав спортски догадјај регионалног карактера није имао никакакву заститу??? То је лоса страна али има и добра страна а то је да организатор није помисљао да би могло доци до инцидента сто даје наду да це бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.01.2023 17:04

12 година се ово одрзава друзе и никад ниједан проблем није био, дјеца су се друзила, родитељи су се друзили, и сад одједном ово...

Name

Хе Хе

16.01.2023 16:46

Па они не знају Ћирилицу, тако да нису могли знати шта пише на застави ,"Звезда" или "Звездара" ! Побогу Људи, па то је један кварт у Београду као што је у Сарајеву Грбавица, како може то некога да "испровоцира" ! Немојте се правити будале када се овде ради о пуно озбиљнијим стварима ! Да се овако нешто десило на Српској страни, "међународна заједница" би реаговала, пропагнда би од тога направила Свјетски "догађај" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.01.2023 16:51

Ниста добра дозивјети измедусе у Босни залосно , а посматрам и у одраслим није ниста боља ситуација , досо даво посвоје!!! Није добро . Будуцност је на танкој грани . Наравно сваком националисти не дозволити да будуцност угрозава !!! Ах о ваквим слуцајевима моземо коментарисати дуго и дуго то се у Босни неце искорјенити, НАЗАЛОСТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.01.2023 18:18

Хе хе не сери.Да се толико бојимо међународне заједнице не би на свакој утакмици било ког ранга на територији РС и Србије био видљив слоган "Нож жица Сребреница"

Name

Ре

16.01.2023 20:13

Татар не сери , такав слоган у Републици Српској никада није био ни на једној утакмици , у Србији можда, кад игра Нови Пазар са Звездом или Партизаном, али то са нама овде нема никаве везе, нема ни са њима тамо, али шта ћеш , када су будале !

Name

Нацистицки напад

16.01.2023 22:55

И то удрузрни а не одвојени слуцајеви... Само зато сто су српска.

ОДГОВОРИТЕ