Сара Вановац примљена на 10 докторских програма из физике у САД

Сара Вановац из Источне Илиџе пријавила се на десет докторских програма из теоретске физике у САД и на све је примљена са пуном стипендијом. Одабрала је Калифорнијски институт за технологију (Калтек) јер је то како каже „Мека наука“, а ту је радио и њен омиљени професор Ричард Фајнмен.

Република Српска 16.01.2023 | 14:55
Сара Вановац примљена на 10 докторских програма из физике у САД

Сара за себе каже да је одувијек била јако амбициозна и да је знала да жели бити физичар, те да је током студентске размјене у Италији схватила да јој је Америка најбоља опција за њено научно истраживање.

“Послала сам 20 апликација на разне факултета у САД, од којих са на већину примљена, али су финансије биле кључни фактор. Изабрала сам Универзитет Фурман у Јужној Каролини јер сам добила пуну стипендију и смјештај“, наводи Вановчева.

Додаје да се по одласку на факултет одмах запослила у ИТ сервис да би могла покрити остале трошкове живота.

"Када сам на првој години студија рекла професорима да желим упоредо да студирам три предмета и да радим 20 часова седмично у ИТ сервису, као и да то планирам завршити за четири године, сви су ми рекли да је то немогуће. Гледајући уназад, драго ми је да сам послушала своју интуицију", истиче Сара. 

Да би то постигла, Сара објашњава да је морала радити дању и ноћу, викендом и празницима. Љети без одмора је радила истраживања једном у Новом Мексику, а једном у Њемачкој, напоменувши да је током четири године студија, само три пута долазила кући.

По завршетку студија Сара је одлучила да стекне прво радно искуство. Запослила се на факултету у одјељењу чија је главна мисија да кроз анализу података и математчке моделе савјетује директора и декане о начинима на које можемо побољшати рад факултета и искуство студената, рекла је Вановчева.

Докторске студије у САД трају пет до шест година, а у првој години се полаже још неколико испита и два велика текста којима се доказује потпуно владање материјом, а студенти током пре двије године имају прилику да раде у различитим лабораторијама док не одлуче у којој желе остати.

“Докторат је јако дуг и напоран процес и захтијева много жртвовања јер се то сматра послом у САД. Очекује се 40 часова рада у лабораторији седмично, а већина нас ради сваки дан по 10 часова између предавања, истраживања и додатних обавеза. Ја сам ове године и асистент за квантну механику и предајем два пута седмично", навела је Вановчева.

Као посебну занимљивост током студија, Вановчева је истакла да је прошли семестер имала прилику да слуша предавања у истој учионици у којој је предавао чувени Ричард Фајнмен, која и носи његово име.

Током студирања у САД Сара је добила и бројне награде, од којих издваја "Кенет Абернти" која се додјељује само једном студенту из одјељења за компјутерске науке који завршава студије у години као најбољи студент на својој генерацији, што је за њу била велика част.

Сара истиче да су бројни наставници и професори током основног и средњег образовања у Источном Сарајеву оставили значајан утицај на њен развој.

Вановчева је рекла да су бројни наставници и професори током основног и средњег образовања у Источном Сарајеву оставили значајан утицај на њен развој, а тренутно јој велику подршку пружа и професор Едхем Чустовић из Аустралије.

Ова талентована дјевојка поријеклом из Источне Илиџе дипломирала је у Средњошколском центру Источна Илиџа 2015. године. 

(БН)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

реакција

16.01.2023 14:07

Тамо су факултети нула, докторске студије су испод нивоа основних студија бг универзитета из 90их пре болоњског погрома универзитета. Значи завршила је овде Болоњу на нивоу некадашне гимназије па сад иде на неке нижерангиране основне студија, на нивуо трећеразредног универзитетаа овде пре рата, нешто попту ТЗ и БЛ основних студија из 80их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.01.2023 15:16

Назалост, али ово сто си написао је тацно. Ја би волио да није, али је тако!

Name

Ре

16.01.2023 16:12

Бас сте упуцени, а и неписмени.

Name

Не лупетај

16.01.2023 16:38

Ти знас какве су студије у Америци а ни на карти је ниси видио. Студенти и науцници из цијелог свијета лете у САД и отимају се за мјеста на њиховим универзитетима, само малом дјокици, из балканске вукојебине, ниста не ваља. Дјевојци свака цаст на успјеху и пуно среце јој зелим а завидни пакосници могу само да се гусе у својој злоби.

Name

Ре

16.01.2023 16:44

Онда вас двојица исто тако ајте и заврсите то све и сви смо сретни!

Name

смјесно

16.01.2023 17:21

Тамо су најјаци факултети.Али не сваки.Па видите ли колико сати ради у лабараторији?Не знате ви ста је лабараторија.Студирао сам ја овдје ЕТ и у БГ.Само суха теорија.Додусе прије 40 год.Ваљда се и ту несто напредовало.Тамо јаке технолоске фирме наруце од озбиљних факултета разна истразивања,разне пројекте.А ми немамо ни јаких технолоских фирми,не да наруце неки пројекат,вец да се успостави сарадња измеду инзињера у тим фирмама и професорима,асистентима на факултетима.

Name

ре

16.01.2023 19:06

Види се да је упосала неки каобојски факултет пошто је овде физику студирала на Палама а тамо се физика и математика студирају на филозофском факултету па ви видите шта је то. Кад сам им рекао како могу природне-математичке дисциплине да се студирају на тзв "хуманистичком" факултету рекли су да морају јер немају природно математичког факултета. А требају им паре. Она ће студирати са овим каубојцима у бермудама неки каубојски најнижерангирани факултет. Па то је страшно.

Name

ре смијешно

16.01.2023 19:08

Тамо се више играју игре по лабораторијама, него што тероријски уче: Теоријски су непотковани, играју се по лабораторијама и ништа не знају. Тако исто радее и у Немачкој.

Name

Кристина

17.01.2023 08:04

Овакав коментар на нечији успјех?! Малициозност ничим изазвана! Просто Вас желим.

Name

Ре Кристина

18.01.2023 00:02

Управо тако! Колико само примитивних ,злурадих особа на овим нашим просторима има.Сара је примљена на 10 докторских студија и нека просјечна или испод просјечна индивидуа оспорава њене квалитете,капацитет. То само има у овој банана држави.Затп и јесмо ту гдје јесмо. Напредне,интелигентне,цивилизоване особе се овдје не могу снаћи док на престижним свјетским универзитетима постижу завидне успјехе.

Name

милан

16.01.2023 14:10

Ово је будући доктор наука, а не ови наши са приватних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

16.01.2023 14:14

Радом до успеха и успесне каријере, цеститам. Докторат се ради 6 година, а код нас? То је разлог сто имамо др.сци., колико и гљива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

16.01.2023 14:23

Да је предала на неки нас институт, неби просла. Код нас вазе нека друга правила и норме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

16.01.2023 14:27

Ма дајте молим вас, Амери и њихова физика. Ради на факултету да савјетује декана како електронски оцијенити.. Неоспорно је да је дјевојка талентована, али више вриједи дијете са заврсеном факултетом државним у Б. Луци или на Палама од тамо неког америчког факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледам и не вјерујем

16.01.2023 15:13

Какав човјек мораш бити да ово напишеш , катастрофа колико се зло у теби накотило

Name

Ре зоом

16.01.2023 15:35

Убиће те завист друже. Мржња не најгора болест.

Name

Зоом

16.01.2023 16:59

Коњуууу!!!

Name

Јован

16.01.2023 19:31

Е, несрећо.

Name

И то је тацно

16.01.2023 20:06

Она се труди и зав сваку похвалу. Не заборавимо без срба нема науцника зато су су јој сва врата и отворена. Првог робота да се креце у свијету су направили срби 1960 у институту "Михаило Пупин", Јапанцима су срби сездссезих направили и инсталирали многу технологију ракетне погоне, нису ниста зиво имали ни знали ни сновно, русима такодје они били запањени српским мозговима а американцима да се никада не могу ни одузити србима док постоје.....Комплекси су опака болест.....

Name

#

17.01.2023 08:26

Младима заљубљеницима науке ова земља нема шта понудити и одлазе а без многих научних достигнућа из разних области нема напретка

Name

Србију и разбијају

17.01.2023 12:40

Да покупе "мозгове" какву ни једна нација нема....Али узалуд.....

Name

Мргуд

16.01.2023 14:29

КОД НАС ДИПЛОМИРАЛА И СТЕКЛА ЗНАЊЕ А ОНДА НАМА И НАСОЈ ДРЗАВИ НЕВАЉА А СВИЈЕТУ ТАКВИ ТАЛЕНТИ ДОБРО ДОДЈУ ЈЕР НАМА ТРЕБАЈУ САМО ЛОПОВИ НА ВЛАСТИ КИЈИ ЗНАЈУ ДОБРО ОПЉАЦКАТ И УКРАСТ..ЈЕСМО БИЈЕДА КАКВЕ НЕМА НА ЗЕМАЉСКОЈ КУГЛИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

16.01.2023 14:30

Свака част дјевојко, кад то завршиш чека те радно мјесто у краљевском ИТ-научном институту "Проинтер" РС,на мјесту заменика неког ко је завршио исти такав факултет само на Америчком универзитет у Брчком или Мегатренд из Београда, сретно девојко ал у Америци

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

16.01.2023 14:31

Саро не знаш колико си сретна што си побјегла из овог мрака из ове земље гдје само битно да ли имаш црвену књижицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

16.01.2023 14:32

Прво ,захвалност РТВБН на овој вијести .Ето среце да имамо висе оваквих објава .Драго дијете ,могу само замислити како су твоји родитељи сретни и поносни на тебе .Нека те здравље слузи и среца прати у зивоту ,а по питању посла си вец успјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

17.01.2023 00:06

Мој Илија,ста мислис да ти дјеца заврсе дрзавне факултете, и раде на каси или на баустели... Или су без посла...и остарили..многи се неце њ озенити ни удати... Зивот их прегази у овој вукојебини..мој Илија мацко дивија

Name

Ана

16.01.2023 14:34

Браво Саро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.01.2023 14:38

Свака цаст на успјеху у образовању и само напријед, али у неком тренутку у зивоту се запитај да ли си стварно успјесна у зивоту. Мислим, за 4 године студија отици само три пута куци, родитељима, евентуално браци и сестрама, то је поразавајуце. Не због твоје упорности, него због тога сто су такви као ти најпозељнији радници. Сутра цес три пута куци (а мозда ни толико) ици кад будес радила, неце ти послодавац дати цесце. Да не прицам о твојој сопственој породици. Размисли ако цитас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Па

16.01.2023 15:33

Овако су и Теслу савјетовали у његово доба. Али срећом, Сара је паметна млада жена пред којом је будућност. Иако је твој коментар жалостан, добро је да си га написао јер ће је подсјетити из какве примитивне средине је отишла и није пристала да се ваља у блату са ликовима попут тебе.

Name

xyз

16.01.2023 16:19

не лупај. ко се јос зели врацати овамо? да ради за неког с куповним факултетом? Цитав зивот трцати за мамом и татом? Зивот це јој бити тамо гдје буду њена дјеца, то је њена нова породица. А не Илидза. Хвала мами и тати, али дјеца морају ици својим путем и пратити своје снове.

Name

Илија цворовиц

16.01.2023 17:24

Ре xyз:оцигледно је да си млад и зелен.Питај сад родитеље који су дјецу послали да се сколују вани,и отприлике долазе као и ова,једном годисње.Ја их знам доста,добро ситуирани,дјеца позаврсавала све те силне и престизне сколе.И знас ста сад казу ти родитељи:све би дали само да у им дјеца близе,да их могу загрлити,да се могу поиграти с унуцицима,бес и паре и све,ниста им не треба,остали су зељни дјеце.Разумјецес ти то кад остарис...

Name

Успјесна

17.01.2023 17:28

А сто је највазније задовољна само ако не изгуби свој идентитет и људске вриједности и врлине сто красе нас народ и вјеру. Без тога дуса празна и све узалуд....Интелигрнтна си а мудрост се стице постепено. Срецно!

Name

СТАТИСТИЦАР

16.01.2023 14:40

ПАМЕТНА ДИЈЕЦА ТРАЗЕ ПУТ КАО ВОДА ,КОЈИ ИХ ВОДЕ ДО УСПЈЕХА У ЗИВОТУ.САРА ЈЕ НАСЛАЦСВОЈ ОУТ,НИКО ЈЕ НИЈЕ СОУТАВАО ПОТЦЈЕЊИВАО,ВРХУНСКИ ПРОФЕСОРИ СУ ЈОЈ ПОМОГЛИ ДА УСПИЈЕ,ОВДЕ ДА СЕ ОБРАТИЛА НЕКОМ ЗА СТИПЕНДИЈУ ДОБИЛА БИ МОЗДА 100 КМ СТООЕНДИЈЕ УЗ ТОНУ ПАПИРА ДА ПРИЛОЗИ,А ПОНУДИЛИ БИ ЈОЈ ПОСАО ПОМОЦНОГ РАДНИКА У НЕКОМ СЕКТОРУ.НАЗАЛОСТ ОВДЈЕ НИКО НЕ ВОЛИ УСПЈЕСНЕ ЉУДЕ,ЗАТО И НИЦУ ТЗВ.СТРУЦЊАЦИ СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА КОЈИ И НЕ ВИДЕ ВРАТА ФАКУЛТЕТА,ЗАТО ЦЕМО ПУСТИТИ МЛАДЕ И ТАЛЕНТОВАНЕ СТУДЕНРЕ ДА СЕ ИДСЕЛЕ ОДАВДЕ И ДА ДОПРИНОСЕ РАЗВОЈУ НЕКИХ ДРУГИХ ЗЕМАЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

16.01.2023 14:42

Ова дјевојка у Додикистану не би имала никакве сансе ни да портир буде у некој престизној установи ,јер не испуњава главни услов ,није купила диплому и врло је интелигентна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2023 19:21

Она је за ову богињу Вулицку мала маца Сањица је врх врхова мислим,дно дна

Name

$$$

16.01.2023 14:50

Браво, браво, Саро. Мој дубоки наклон. Искрене честитке. И ето, оде нам још један стручњак свјетског нивоа, али кога то овдје још брине??? Министре науке, шта кажеш на ово? Ред је да се огласиш, што ћутиш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

17.01.2023 17:11

Боље јој је да се заустави на некој позицији јер има лабораторија из којих се не излази

Name

само кажем

16.01.2023 14:57

Браво! Бјежи цуро што прије одавдје и срећно Ти у будућој каријери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

16.01.2023 14:58

У мору суморних вијести, дивно је прочитати овакав чланак. Честитам Саро, и желим сваки успјех!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

16.01.2023 14:59

Нисам љубител ни САД-а ни Русије , али када би овако нешто могла очекивати да добије од Руске федерације ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепа и паметна

16.01.2023 15:03

Дјевојка. Цеститке и срецно Саро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б191

16.01.2023 19:28

У Русији се физика мора научити. И нуде и више него запад. Прије свега, боље образовање.

Name

Руси много

16.01.2023 20:08

Пазње посвецују образовању, поготово технолоско високо, та њих је зо витални национални интерес. Много тога у З. Европи су створили управо руски науцници....

Name

А

16.01.2023 16:56

Амери ово не испустају, и зато су најјаци,срецно дјевојко!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.01.2023 17:24

Сви паметни да селе у свијет. БиХ нема хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

16.01.2023 17:27

Сјајно, честитке на успјеху и да те здравље добро служи. А ове негативне коментаре као да је писао неко попут Дарка Бањца, Петра Ђокића, Вишковића или фосилизованог Радмановића - да отјерају и унизе кокуренцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

16.01.2023 19:15

Честитке младој научници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.01.2023 22:18

Сваке године се објављују свјетске листе најбољих факултета и универзитета у свијету, па погледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

17.01.2023 04:47

Бурле рече студентима са највишим оцјенама, да им је узалуд, ако нису дио владајућег система. Ови са оцјеном 9,4 у Њемачку, а ови са шестицама нека остану, приђу странци, али да се праве мртви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боок

18.01.2023 00:05

Нема пуно везе оцјена са праксом ! Многи су за 6 итекако загријали столицу,а неко ко је добио 10 не зна ни као неко за 6. Није 2+2 увијек 4. То се односи како на студирање тако и на запошљавање.

Name

Урије-Приједор

18.01.2023 14:12

Овако несто мозе мало ко из БиХ да постигне! Респект овој дјевојци!

ОДГОВОРИТЕ