Споро правосуђе у Добоју: Још нема суђења за поплаве и изборне преваре?!

Окружни суд у Добоју је 15. децембра прошле године потврдио оптужницу против Обрена Петровића и Милка Видаковића, који се терете да су одговорни за изазивање опште опасности током поплава 2014. године, као и за смрт једанаест особа.

Република Српска 16.01.2023 | 12:35
Споро правосуђе у Добоју: Још нема суђења за поплаве и изборне преваре?!

У оптужници је наведено да су Петровић, као тадашњи градоначелник Добоја и командант градског Штаба за ванредне ситуације, и Видаковић, у својству шефа градског одсјека Цивилне заштите, од 13. до 17. маја 2014. године нису уопште поступали по прописима и техничким правилима о заштитним мјерама од поплаве, чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт једанаест особа и имовинска штета већег обима.

Од ендемских поплава, које су 2014. године погодиле БиХ и у којима је од свих градова највише страдао Добој, прошло је више од осам година. Толико је правосудним институцијама требало да се позабаве одговорношћу Обрена Петровића, веома утицајног високог функционера СНСД-а, за смрт једанаест особа у поплавама у Добоју и огромне штете.

Оптужница против Петровића и Видаковића је коначно потврђена, што не значи да ће у скорије вријеме бити познат њен судски епилог, осим ако суд не уважи приговор одбране оптужених и тако по хитном поступку ад актира цијели случај.

Журнал је Окружном суду у Добоју поставио питање да ли је заказан почетак суђења Петровићи и Видаковићу, а из тог суда су нам кратко одговорили да тече рок за подношење приговора на оптужницу и одлучивање о истим.

Законски рок за подношење приговора на оптужницу је осам дана од њеног потврђивања, што значи да је већ истекао, а „не тече“, како су одговорили из добојског Окружног суда. Суд сада треба да се изјасни да ли прихвата приговор одбране оптужених на оптужницу или не. У другом случају, слиједи заказивање суђења, што, опет, судећи према пракси судова у БиХ, може да потраје годинама.

Животе 11 људи страдалих у поплавама Добоју нико не може да врати. Каква-таква сатисфакција члановима њихових породица могле би бити пресуде против оних, који су страдале грађане тог маја 2014. године препустили на милост и немилост воденој стихији.

Обрена Петровића нема међу оптуженима за огромну крађу на локалним изборима одржаним у новембру 2020. године.

Упркос томе што је опште позната ствар да се без његовог знања и одобрења у Добоју не може урадити ниједна битнија ствар, а посебно не ангажовати огромна машинерија за крађу гласова и изборни инжењеринг.

Међу оптуженима нема ни Бориса Јеринића, актуелног градоначелника Добоја, некадашњег СДС-овца, који се заједно са Петровићем преобратио у једног од најгорљивијих СНСД-оваца.

Због велииких неправилности и крађе на локалним изборима у новембру 2020. године ЦИК је донио одлуку о понављању избора у Добоју, на којима је Јеринић поново побиједио, али са 15.000 гласова мање у односу на првобитни скор. Изборни резултат Сање Вулић, носитељице одборничке листе СНСД-а за градску скупштину био ј мањи за чак 17.000 гласова!

Петровић, Јеринић и Вулићка остали су „нетакнути“, а кола су се сломила на нижим карикама у ланцу изборне пљачке. Окружно јавно тужилаштво у Добоју је двије године касније, у новембру прошле године, подигло укупно 53  оптужнице против 241 особе због изборних неправилности на локалним изборима 2020. године, потврђено је раније Журналу из овог тужилаштва, уз напомену да су све оптужнице потврђене.

Из Основног суда у Добоју раније нам је саопштено да нису достављене 53, већ 45 оптужница и да су све потврђене. Од добојског Основног суда сада смо затражили одговор на питања:

Када би могла да почну суђења у овим предметима, те да ли је Основни суд у међувремену, од новембра прошле године до данас, запримио нове оптужнице и, ако јесте, колико њих, које се односе на „изборне преваре“ почињене током избора одржаних 2. октобра прошле године?

У Основном суду Добој потпуно су игнорисали питања Журнала, што, заправо, није риједак случај када је у питању однос правосудних институција у БиХ (част изузецима) према медијима. С обзиром на очигледну нетранспарентност добојског Основног суда тек се може нагађати када би та суђења могла да почну.

Уопште није искључено да пресуде за „изборну крађу“ на локланим изборима из 2020. године не буду изречене ни до локалних избора који ће се одржати 2024. године.

У међувремену, пљуштале су кривичне пријаве за изборне неправилности и оптужбе за тешку изборну крађу на прошлогодишњим општим изборима, а Добој је поново означен као град у којем су почињене најочитије и највеће изборне манипулације.

Из ОЈТ Добој је Журналу одговорено да им је од одржавања општих избора 2. октобра 2022. године до краја прошле године достављено укупно 12 пријава, као и да им је Тужилаштво БиХ од почетка јануара до данас доставило још четири пријаве на надлежно поступање.

„До сада су ријешене три пријаве доношењем наредбе о неспровођењу истраге, а једна пријава је достављена на  поступање другом тужилаштву на надлежност. Остале пријаве су у раду, по истима се врше провјере и поднесе захтјеви надлежној полицијској управи за прикупљање потребних обавјештења и доказа, а након извршених провјера  одлучиће се о даљем току поступка и донијети одговарајућа тужилачка одлука“, одговорено је Журналу из ОЈТ Добој.

Како год, остаје чињеница да тужилаштва и судови годинама раде споро на предметима изборне крађе, да је јако мали број правоснажних пресуда у овим случајевима и да су њима углавном обухваћене „ситније рибе“.

(зурнал.инфо  Фото:БИРН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Мато

16.01.2023 11:48

Поручујем новинарима Журнала да ће суђење за “поплаву 2014” почети кад мој петогодишњи унук постане судија добојског суда а окончаће се кад буде одлазио у пензију.Ако сам добро израчунао за тачно 65 година.Отприлике толико ће трајати и суђења за изборне преваре.Ово све под претпоставком да оптужени буду живи наредних 65 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

16.01.2023 13:49

Нама је лепо у Добоју ??‍♂️ ми невидимо никакав проблем ??‍♂️

Name

Мрсле Косе

16.01.2023 15:36

Ма дје це бити суд у Добоју? Тамо зиве само постењаци, Додика ми!

Name

РЕ Озренац

16.01.2023 16:23

Ти не видиш, зато што си Озренац. Ми који смо рођени и одрасли у Добоју видимо проблеме на сваком кораку

Name

Уна

16.01.2023 11:56

У Добоју није никакав проблем што нпр. судија Радованка Марић напише намјерно пресуда а зна да пресуда не може проћи као таква написана, године пролазе и суђење се понавља уз гомилање адвокатски трошкова оштећеног, али Радованка је кћерку запослила у Добојском водоводу мора се дуг отплаћивати...све што другим урадила нек јој Бог наплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

16.01.2023 11:56

Ма дајте људи па знате да од тога нема ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

16.01.2023 12:28

Није он ни знао за поплаву кад је побјегао на Озрен а нико му није јавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.01.2023 12:37

да није плаћена тв претплата или усјечена 2 м дрва одмах би била пресуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале

16.01.2023 13:49

Само акобогда рата..

Name

Јаффа

16.01.2023 12:46

Отегнути судске процесе до заборава. Судство је једно од највећих зла овог доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пр

16.01.2023 12:54

Сад ће нове поплаве па ће све моћи да репризирају и уживо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

16.01.2023 13:14

Да је покрадена конкуренција било би и хапшења и експрес пресуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебела Берта

16.01.2023 13:18

Јос нема, а неце ни бити. Само замајавање народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

16.01.2023 14:27

Немојте рећи да вас нисам упозорио, ...ја свој буџет нећу да трошим за прављење и одбрану од поплава....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре миле

16.01.2023 16:16

Вала ,баш...имаш пола Б.луке ,полако узми и остатак ,па купи још које острво тамо гдје немаш санкције ...Само ,сељачино ,за тебе су само паприке и парадајз ,да узгајаш,али понијело теб,па ћеш. грубо атерирати због неписмености и алавости!

Name

Протести

16.01.2023 15:25

Протести пред судом ста се цека ??? Опозиција спава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор

16.01.2023 16:22

Нека тужиоц посети и Бању Мљечаницу (могу и истраживачки новинари) па да се позабаве са криминалом вд директора Дарка Бањца кога је на ту функцију предложио најновији папак у скупштини Драган Брдар који је уједно и свак Бањца као картел су бре…

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

16.01.2023 16:25

Људи засто вас то цуди. Бирали сте нису сви ал јесте вецина па сад кусајте сто сте посијали . Пријецемо ми у Книн и Призрен него они на суд

ОДГОВОРИТЕ