Није могућа краћа радна недјеља за раднике у БиХ

Оно што у свијету постаје нормално, за раднике у БиХ звучи невјероватно, али примамљиво.

Република Српска 15.01.2023 | 20:51
Није могућа краћа радна недјеља за раднике у БиХ

Запослени у неким свјетским компанијама добили су право да одраде пуну радну недјељу за четири дана умјесто уобичајних пет, а да им плата остане иста. Мање радних дана не значи да ће радити мање, него ће једноставно радно вријеме ускладити са обимом посла.

Већина радника каже да је срећнија јер свој живот живе на бољи и љепши начин.

Радници су, показали су резултати, продуктивнији и задовољнији, а срећан радник је добар радник, кажу послодавци који су идеју прихватили и реализовали. Истичу да је оно што тиме желе да постигну да радници искористе тај додатни дан да се опусте и потпуно забораве на посао.

Оно што у свијету постаје нормално, за раднике у БиХ звучи невјероватно, али примамљиво.

“У данашње вријеме када депресија представља велики проблем, када људи имају прихолошке проблеме, више времена би користило да боље, здравије и љепше живе”, каже Дарко Пурић, радник из Добоја.

Бијељинци са којима само разговарали потврђују да је идеја о четири радна дана добра, да би радници били задовољнији и мање нервозни, јер би вријеме могли да проводе са породицом и пријатељима, да се друже и излазе.

Имали би, кажу, више времена за своју дјецу, што је родитељима најбитније.

Више слободног времена за васпитање и одгој дјеце као једну од највећих добити краће радне недјеље, издвајају и социолози.

Социолог Владимир Васић каже да због недостатка времена за посвећеност дјеци имамо доста случајева социјално и васпитно запуштене дјеце.

“У бази патолошког, када је у питању проблем дјеце са проблематичним понашањем и малољетничке деликвенције, један од кључних разлога зашто долази до тога је недостатак слободног времена родитеља”, наводи Васић.

Иако звучи као утопија, потребно је дати шансу свакој опцији која би истовремено била исплатива за послодавца и створила радника који би остао одан послодавцу, сматра Дарко Пурић.

“Мислим да би послодавац нпр. могао, за почетак, скрати тај пети радни дан, да се ради до 13 часова, па да видимо да ли има разлике и утицаја на производњу. Тај постепен начин би можда био и најбољи”, оцјењује Пурић.

Додаје да би, ако би продуктивност била иста и са скраћеним радним временом, радници могли да добију слободан цијели тај дан.

Ипак, за послодавце у БиХ је четвородневна радња у производњи немогућа јер, кажу, мање радних дана значи мање сати и мању плату, кажу у Унији удружења послодаваца Републике Српске.

“Постоје неки пројекти у свијету за које још не постоје резултати. Међутим, све те пројекте су подржавале државе да би се утврдило какви су ефекти. Знамо да у свијету увијек буде “фенси” идеја, па ћемо ми сачекати да видимо који су стварни ефекти тога”, каже Саша Тривић, предсједник Уније.

Иако су свјесни да краће радно вријеме није оствариво у појединим секторима, грађани су једногласни: за тако нешто нема воље међу већином послодаваца.

“Послодавци увијек желе да извуку максимум из радника, да се ради што више. Чак је и укидање радне недјеље већина послодаваца тешко прихватила, па би жељели да се радници врате на своја радна мјеста и тим даном”, сматрају анкетирани Бијељинци.

Тешко је говорити у додатним правима радника у БиХ која има огроман број незапослених, у којој се често не поштују ни основна људска права, у којој неким радницима касне плате или се не уплаћују доприноси. Земљи у којој неријетко запослени раде по 12 умјесто 8 сати или по два посла како би прехранили породицу, каже Васић.

“Имамо законом дефинисан минималац, а људи раде испод минималца. Имамо дефинисано да труднице имају право на трудничко боловање, а безброј је случајева у Српској и ФБиХ да те жене остају без посла. Слово закона у многим случајевима штити раднике, али у пракси имамо случајеве да поједини послодавци прогоне обичног радника”, јасан је Васић.

Он додаје да се радник често бори и за седми слободан дан, онај који су му “прописали и људски и Божји закони”.

Дакле, да бисмо уопште могли говорити у увођењу неких погодности за раднике и усклађивању са европским стандардима, потребно је прво уклонити патолошке појаве у сфери рада и понекад робовски однос према радницима у БиХ, закључује Васић.

(БН Фото:Илустрација) 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Мара

15.01.2023 20:27

Овдје су радници робови и истина је да би послодавци их држали по 12 сати сваки дан за неких 700 км тако се уништава породица јер жене одсуствују од куће занемарујући дјецу њихово васпитање породичне обавезе и уништава своје психичко и физичко здравље.Озбиљно се треба позабавити и казнити робовласнике а недељу треба укинути као радну осим за бригадне фабрике које имају регулисане слободне дана.Доле робовласници доста робовања.Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2023 21:44

Па ми не можемо имати ни недјељу слободну. Јер су власти и инспекције корумпирани од наших робовласника. Зато млади и бјеже из државе.

Name

Модрица

16.01.2023 15:05

Ми смо то увели прије Европе.. Код нас посланици раде 2 дана у мјесецу.. 10

Name

грог

15.01.2023 20:27

Све је до људи, угаси те масине и изадји из те фирме, али сви....видјет цес како се ствари мијењају, али не, нису људи такви, људи су овце па онда нека их и сисају као овце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,Њемацка

16.01.2023 08:42

Тако је,ал не писе дзаба на српској застави 4 с,само слога србина спасава,а слоге нема нити је било нити це бити.

Name

МеНАГЕР

15.01.2023 20:40

Ајд напокон након 140 година да се поцне бар прицати о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта,

15.01.2023 21:09

Измишљајте топлу воду, робови и робовласници, и прије се радило можда и више него данас, трудничко боловање било 6 мјесеци, па смо остајали и дјеца била васпитанија и културнија него што су данас, јер се са децом радило, шетало, излазило на излетишта, не нисмо имали више пара него данас, него више стрпљења и љубави. Данас гледам у кафићу мајке седе пију кафу и причају између себе, а дјеци у рукама мобилни телефони и ви причате о деци, и фали вам времена, не сви имате вишак времена, али у себи имате мањак стрпљења за своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

16.01.2023 08:40

Све је то истина што сте написали. Али шта рећи сад на чињеницу да је неко морао отхранити и васпитати данашње мајке и ћаће који како кажете су овакви и онакви? Значи бабе, ђедови су их научили да дотерају ту гдје јесу. Ајде што ћаће И матере пију кафе, алкохол на очи дјетета, сада и дјеца иду у кафану и пију кафу!!! Ето ти дјетињства, жалосно. Сматрам да је увијек било неваспитаних, бахати, сад је само испливало све на површину. Осим тога написаног, ћаће уопште не спомињете, зашто?

Name

БОБ РОЦК

15.01.2023 21:40

Прво прогласите суботу нерадним даном а негде и недјељу, осим наравно служби које морају радити 24 часа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

16.01.2023 02:04

Теско је све ускладити, људи кад имају превисе времена, незнају гдје да га утросе ,стамбени простор ко кавез, ако изадјес у град потроси новац, цаст људима који зиве на селу па имају обавеза око пољопривреде и стоке

Name

Татар

16.01.2023 06:14

До јуче смо имали ситуацију да за једну седмицу радимо 7дана па смо некако извукли ту недјељу да је не радимо.О нерадник суботи ћемо још дуго сањати а краћа радна седмица ће овдје бити још дуго немогућа мисија

Name

Ја

16.01.2023 06:30

Тацно!

Name

Лактаси

16.01.2023 06:43

Утопија кад је у питању радник да је радити 7 дана а плаћати за 5 дана то би могло

Name

Ре Ста

16.01.2023 06:49

Неваспитање мајки данасњих генерација нема везе са радним временом.У Америци је породиљно 60 дана па има фирми које раде по 4 дана.Овде се ради и за Бозић Ускрс трговачки центри,не дају се дани за вјерски празник а све као по закону.Главни за послодавце Тривић годинама крао воду па ником ниста...?

Name

За Боб Роцка

16.01.2023 07:13

У потпуности подрзавам приједлог са напоменом да се забрани претварање рада суботом и недјељом у "прерасподјелу радног времена" како то послодавци тумаче, него да плате рад викендом по увећаном обрачуну. Није исто радити сриједом и недјељом и онда то подводити по тзв.прерасподјели радних сати.

Name

Шта за Ре

16.01.2023 14:19

Да има у Америци фирми да раде по 4 дана седмично не знам, али знам да има људи наших који су отишли да раде по 2-3 посла дневно да преживе знам, е видиш кад би наш народ био спреман да стварно ради као у Америци поређење би ти било на мјесту, а овако што мање радити а гледати већу зараду није на мјесту. И колико знам сви искористе право за верске празнике, а државне је увијек неко радио, а неко не.

Name

Код многих

15.01.2023 21:55

Послодаваца имате 2 до 4 дана слободна у мјесецу а сваки дан радите 8 и висе сати за плату од 600 КМ и заиста ниста висе оне лази ковета итд су вјероватно у ријетким слуцајевима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једнног радника

15.01.2023 22:00

Исцтпљују до унистења, да не плацају висе њих.... Па следеци.... Законски увести минимално 4 дана слободна у мјесецу.... Приватници не постоју ни сатнице ни право на одмор ,слободан дан, итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

16.01.2023 17:22

Ма да они оће радит по уговору у којем пише да је радна седмица 40 сати значи пет дана за плату од 850 км а ми радимо и по60 сати за 750 или мање.За шта служи уговор ако га послодавци не поштују.

Name

Лаки

15.01.2023 22:01

Каква краца радна недеља у бих ..ренутно нема неуредјенијег простора на земаљској кугли од бих.Овдје власт уопсте не води бригу о радницима ,синдикати као да непостоје и наравно да такву ситуацију користе послодавци....Видите ста се десава са најнизом платом да не спомињем да велики број рафника прима плату у два дијела легални минималац а други дио коверта и то сви знају и суте..Тако да је илузорно оцекивати крацу радну седмицу за иста примања овдје постоји обрнуто дуза радна седмица за иста примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли таквих?

15.01.2023 23:44

Питам неке насе људе који су отисли у иностранство да раде.Засто су тамо кад истог тог посла има и тамо одакле је досао. Одговор је гласио:"ако морам да робујем а могу да бирам. Изабрацу онога ко боље плаца и нуди боље услове рада а такав код нас не постоји".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

16.01.2023 00:03

Будуцност је у роботима о цему је и бакир прицао ,Мало се стиснес пар мјесеци мало подигнес неки кредит и мало ти помогне родбина из иностранства и фино купис робота којег однесес на радно мјесто који це радит умјесто тебе а ти рахатлук сједис у кладионици пијес пиву и попуњавас тикете а плата иде.Само повремено одес да провјерис требали ста роботу ,мозда уља за подмазивање и назад у кладионицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

16.01.2023 12:38

Ма није тачно да власт не ваља зато што се у Републици Српској не уведе 4 радна дана, неки други разлози су за то. Немојте бити смијешни И увријеђени.

Name

075

16.01.2023 06:20

Врло брзо ће бити наслов, упамтите добро моје ријечи, " Није могуће пронаћи раднике у Босни и Херцеговини!"!! Прије пар дана СЕДАМ "Транстурист" аутобуса пуни ко шипак са радницима за Њемачку са аутобусне станице а гдје је "дивља станица Кантић" у Тузли и још ко зна колико полазака, плус аеродром "Тузла"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

16.01.2023 06:25

Засто нам овај Васиц велики струцњак не наведе имена тих дрзава на западу где се ради 4 дана недељно, Није зато сто нема ни једна вец је у пар градова и регија у једној или две богате дрзаве мислим Данској и Исланду провели неке експерименталне пробе, А и у Аустралији има доста људи који раде по два посла зато сто хоце па засто би био проблем ако неко и у РС ради два посла ако хоце еxстра зараду Али ето неваља власт сто не уведе да радимо само 4 дана а нема ни једне дрзаве да има такво радно време али треба кукат на власт па није вазно засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

16.01.2023 07:26

Кад би се барем испоштовала 40 часовна радна седмица. Код нас радници раде више од 50 сати седмично за минималну плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајко мила

16.01.2023 08:30

Овај кривоусти врбањац тривиц кад њега видим згади ми се зивот зна ту лапрдати фенси сељобер не зна ни ста то знаци али је зато знао красти воду за пекару годинама и ниста 1

ОДГОВОРИТЕ
Name

кyирие елеисон

16.01.2023 11:14

Бозе помози, о цему се овде прица, па вецина радника у приватном сектору ради 6 дана по 9, 10, па и висе сати.... а и недељу гледају бар у трговинама и угоститељству, да им узму сваку другу, трецу... сви ми то знамо, сви видимо, свима је нама на такав нацин упослена или мајка, сестра, кцерка, комсиница, и сви они раде вецином за минималац... просјецну плату пумпају дрзавне институције, банкарски и сектор осигурања... свако са имало храбрости напустио је РС и бих или це напустити у року од пар година, а тек онда це да се осјети права криза, кад и ове минорне пензихе не буду могле да се исплате... живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЖНИ ЦАР

16.01.2023 21:29

Само краћи живот у овој криминалној оази,поред кркана на позицијама!

ОДГОВОРИТЕ