Штрајк затвореника: Један покушао да зашије уста

 – Четири затвореника у државном затвору у Војковићима код Источног Сарајева, која су у притвору због трговине наркотицима су ступила у штрајк глађу, а међу њима и Милан Матковић, који је покушао себи да зашије уста.

Република Српска 13.01.2023 | 14:20
Штрајк затвореника: Један покушао да зашије уста

Синиша Перковић, управник државног затвора Војковићи, потврдио је за "Независне новине" да су четири затвореника ступила у штрајк глађу, те да је Матковић јутрос покушао да себи зашије уста.

"Јутрос су ступили у штрајк глађу, а закон каже да када се ступа у штрајк глађу мора се ићи на медицински мол и пратити здравствено стање. Матковић је провукао федер од хемијске оловке кроз горњу усну и покушао је да себи зашије уста и скоро је успио. Нема ту неке опасности, дали смо му антибиотик да не дође до инфекције. Не желим да коментаришем понашање затвореника, они имају одређена права која смо ми испоштовали и одговорно тврдим да ми нисмо криви за њихов штрајк глађу", казао је Перковић.

Како незванично сазнајемо, они су ступили у штрајк глађу због казненог предмета који се води пред Судом БиХ, а како кажу, крше се њихова људска права.

Затвореници популарног "бх. Алкатраза" мисле да због сталних притисака медија и разних високих функционера, укључујући међународне, немају право на непристрасно суђење и истрагу.

Адвокати затвореника Лејла Човић и Јасмин Аликадић су у заједничкој изјави федералним медијима потврдили ове наводе.

"Упознати смо да су наши брањеници ступили у штрајк глађу у притворској јединици, као и да је дошло до самоповређивања осумњиченог Милана Матковића. Ми као браниоци, нажалост, нисмо изненађени оваквим поступањем наших брањеника, имајући у виду континуиране притиске на поступак у овом кривичном предмету, укључујући сталне неистините, медијске написе, објављивање службених докумената у медијима, директне притиске међународних званичника на Тужиластво БиХ и Суд БиХ, што има изузетно негативну конотацију у овом поступку.

Ми као браниоци учинит ћемо све да заштитимо њихова људска права и искористит ћемо све могуће правне лијекове, како пред домаћим, тако и пред међународним судовима у циљу правичности овог поступка који се, у најмању руку, мора третирати у складу са законом и без било каквих притисака изван правосудних институција", пише у заједничкој изјави адвоката.

Иначе, Матковић је и 2009. године, када је био притворен у КПЗ Зеница, зашио себи уста, рекавши да је то учинио у знак протеста због психолошког иживљавања затворског особља на њему, након што је писаним путем затражио поштовање свог законског права да затворску казну издржава у Србији. Он је тада уста зашио иглом и концем.       

(Независне Фото: Илустрација) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бобан

13.01.2023 13:41

Немој те га ометати у шивењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.01.2023 14:12

Па што га не пустите да засије па би видјели да вас шалта.

Name

#

13.01.2023 13:49

Јел треба да жалимо ту багру што уништавају многу дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

13.01.2023 14:04

Можеш мислити.... најбоље да их пустите сад. Убијеш на десетине људи и онда штрајкујеш... страшно. Имају ли ти адвокати образа кад их бране, боје ли се Бога????

ОДГОВОРИТЕ
Name

агент

13.01.2023 14:59

нешић ће га извући-

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

13.01.2023 19:14

Браво за коментар

Name

Маре

15.01.2023 13:11

Казем ја себи, не мозе ме висе ниста изненадити, и онда ово. Гдје му пала идеја за сивање уста, каква глупост, јер не мозес имати вољу да не ставис ниста у уста, добро онда, децко знао да мозда це прекрсити своје правило, некако ме посјеца на средњу сколу, кад сам си забранио играње игрица висе од 1 сат дневно, да би се висе уцио,није бас изасло, играо сам висе сати, онда сам цд-ове сакрио на теско доступан плац, да би ме одбацило у глави да поцнем играт,и то се није изасло, видио сам да сам крсио висе пута моје обецање и онда јих једноставно сломио и си рекао: ајде сад играј ако мозес! А сад могу у глави све промјенити, валда це и он, не треба си сивати уста, мозес јих засити у мозгу

ОДГОВОРИТЕ