Пројекција филма "Пут Срба са Неретве" у Бањалуци

У Бањалуци је одржана пројекција документарног филма “Пут Срба са Неретве”. Филм говори о судбинама људи који су средином 1992. године у освит ратних дешавања напустили своја огњишта.

Република Српска 12.01.2023 | 21:24
Пројекција филма "Пут Срба са Неретве" у Бањалуци

Бањалучка публика имала је прилику погледати документарни филм „Пут Срба са Неретве“, аутора Стевана Салатића. Филм говори о судбинама 35 хиљада Срба из долине Неретве који су 1992. године напустили своја вјековна огњишта.

“Ради се о једном документарном остварењу, чији је циљ био сажети судбине људи из долине Неретве који су прије тачно 30 година преживјели голготу и морали да напусте своја вјековна огњишта и спас траже у општинама Источне Херцеговине и Србије. Филм у манири културе сјећања сажима 13 људских судбина, у којима ће се пронаћи људи који су тих година напустили долину Неретве”, објашњава Стеван Салатић, аутор филма. 

Салатић се се нада да ће филм након бројних домаћих премијера, свој пут пронаћи и до публике у иностранству, на чему се, поносно истиче, већ увелико ради. 

“Говоримо у једном приступачном начину да се покаже судбина не само Срба у долини Неретве, него и са других подручја који су морали напустити своја огњишта током Одбрамбено-отаџбинског рата. Оваква остварења су веома важна јер на један фактографски, лични начин, супротстављају се свему са чим се ми данас суочавамо”, сматра историчар Предраг Лозо. 

Лозо каже да је наметање колективне кривице Србима за догађаје са краја прошлог вијека недопустиво и да пројекти попут филма “Пут Срба са Неретве” на личним примјерима показују голготу кроз коју је прошао српски народ.

(БН   Фото:БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рашо

12.01.2023 20:44

Ех, моји Срби са Неретве. Тешка судбина. Да сте ми живи и здрави ма гдје год били. Онима који нису више с вама (и нама) нека је лака црна земља и Бог душу да им прости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

12.01.2023 23:46

Витални национални интерес тешко је нам свагдје са овом власти једино секташке потрцке напредују и тако увијек исто паламуде а свима нама поштенима који имамо чист образ све тезе мени је највећи непријатељ владајућа структура и сви политичари нема ниједног поштеног у нормалном свијету привредници богати школовани се баве политиком који воле своју државу и унапређење иду код нас од горег оца и још горе мајке без части образа њих занима само цасцх профит мафија.

Name

Нострадамус

13.01.2023 15:32

А засто није у Мостару,колико је мени познато Неретва теце кроз Мостар,Цапљину,а не кроз Бања луку.Кроз Бања луку цини ми се протице Врбас.

Name

12.01.2023 23:42

Ови срби ко палестинци ни дрзаве ни становања ко номади се сељакају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2023 11:29

Нека ти имаш државу.

Name

херцеговац

13.01.2023 07:01

Стеван заслужује подршку и похвале за своје остварење,мада постоји много недоумица око неких ликова који се појављују у филму. Др. Мијат који је само пропутовао кроз Невесиње и добро се материјално обезбједио било је мјесто у Невесињу са својим народом који му је сачувао родитеље и имовину . Неком рат а неком брат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.01.2023 08:03

Назалост ова земља је пуна таквих теских судбина и ниједан народ никад неце са себе моци скинути кривицу зато сто није дигао глас против изгона својих комсија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

13.01.2023 11:46

Одлично документарно остварење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос И

13.01.2023 18:48

Однос људи на универзитету према овоме момку је сраман. Паметнији је од свих друствењака у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ