Повећање плате у Српској поново посвађало партнере

Повећање најниже плате у Републици Српској опет је посвађало социјалне партнере. Сједница Економског социјалног савјета на којој би требало да се одлучује о најнижој плати за ову годину није ни одржана, а према нашим сазнањима, послодавци и синдикалци требало би да сједну за исто сто тек наредне седмице.

Република Српска 12.01.2023 | 20:34
Повећање плате у Српској поново посвађало партнере

Преговори се тренутно воде путем медија. Послодавци су изричити са захтјевом да најнижа плата буде максимално 673 конвертибилне марке.

„Ми очекујемо да ће Влада именовати своје представнике у Економско – социјалном савјету, те да ће ЕСС разговарати и донијети или неће донијети одлуку о повећању најниже плате. Ми сматрамо да то треба да буде искључиво усаглашавање око методологије израчуна који предвиђа у овом случају посљедњу израчунату плату од 590 КМ која је вриједила у 2022 – ој години и увећану за 14 посто колико је расла и просјечна плата у Српској.“ , рекао је Саша Аћић из Уније послодаваца РС. 

На приједлог пословне заједнице оштро су реаговали из Савеза синдиката РС. Сматрају да је то понижење за раднике у временима инфлације, те да би требало разматрати повећање најниже плате у Српској на око 1000 конвертибилних марака. Синдикалци подсјећају послодавце да је минималац у Српској 650, а не 590 марака.

„Имајући у виду званично признату инфлацију од 17 посто у Босни и Херцеговини, најнижа плата не смије да буде нижа од 760 марака. Логичније приједлог од тога је, с обзиром да су намирнице поскупјеле од 20 до 30 одсто, онда та плата не би смјела да буде испод 800. Ми у Савезу синдиката сматрамо да би она требало да иде и до 1000 марака.“, порућује Данко Ружичић, потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду.

Радовану Вишковићу је изгледа досадило да буде мост помирења између послодаваца и синдикалаца.

 „Био је притисак на Владу још прије Нове године, ја сам им и тада рекао, изволте господо договорите се. Него они имају неку логику која је мени постала свакодневица. Не можемо се знате ми договорити, а кад ја донесем одлуку, онда ме критикују и једни и други. Ево господо договорите се, ја их нећу критиковати, ја ћу их подржати.“, рекао је Вишковић.

Радован Вишковић је ипак признао да уколико буде приморана, Влада Републике Српске ће одлучити о износу најниже плате у Српској прије исплате јануарске плате. Минималац у Републици Српској посљедњи пут је повећан у мају прошле године са 590 на 650 конвертибилних марака.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Опако

12.01.2023 19:43

Сто даље одавде то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

12.01.2023 22:14

На жалост, али је тако...тјерају нас из дивне и вољене родне груде. Бјесомуцно нам онемогуцавају последње наде које гајимо да моземо остати овдје. Надам се само да це им све то једном бити наплаћено.

Name

Ре,ОПАКО

13.01.2023 07:01

Није ли боље да све угрожене категорије,изађу на протесте широм Републике Српске?А,угрожени су радници,пензионери,борачка популација,социјално угрожени,сви осим владајуће секте и њихових полтрона.Зашто би грађани одлазили из земље,зар није боље рјешење смијенити политичаре који уништавају све,од најмлађих,до најстаријих?Чега се плашити?Кога?!Власти се радују кад омладина одлази из државе,јер,са старијом популацијом ће лако.Сутра ће изазвати рат,па ћете сви бити принуђени да дајете животе и дијелове тијела,за неке старе-нове профитере,а наша дјеца умирати од глади и болести. Да нисмо показали какве смо кукавице,ово се не би дешавало...Да смо у старту кренули у борбу,позатварали криминалну власт,и одузели све опљачкано,други се не би усудили да краду,и отимају.Зар нисмо ипак највећи кривци за хаос у ком живимо?!?!?! Ни сада није касно за борбу,ако волимо своје потомке,и ако желимо нормалан живот без стреса,сиромаштва и болести. Колико је само понижавајућа чињеница,да износ повећања плата,за политичаре износи као висина минималца радника!Јер,побогу,"УКАЗАЛА ИМ СЕ ПРИЛИКА",рече Жељка Цвијановић,прилика коју сами стварају!!! Е,па,сад имамо избор,БОРИТИ СЕ,И ОПСТАТИ,ИЛИ,ЋУТАТИ,ПА НЕСТАТИ.НА НАМА ЈЕ СВЕ.

Name

Даца

13.01.2023 08:06

У федерацији је минималац 1000 КМ. И то је -ниста А, ми смо, као бољи ентитет... Срамота. Није ни чудо што млади бјезе главом без обзира..јадно...

Name

Ре

12.01.2023 20:56

Какав је неодговорни буздован Вишковић. Чуј да се договоре стране чији су интереси супротни. А влада која има одговорност као неће око тога да одлучи. Министри се не мијешају у свој посао. Фијаско. Па ваљда има неко паметан да уради критерије за доношење одлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

13.01.2023 06:53

Па многи у влади имају приватне фирме зар је њима у интересу да радник буде плаћен?

Name

Ре,Ре

13.01.2023 07:31

Шта то нама значи,ако они плате некада,након што нас униште?Зашто чекати,и надати се да се то догоди,а не чинити ништа да заштитимо себе,и своје породице од уништења???Наше судбине су само у нашим рукама,и само смо ми одговорни за наше животе...Бирајмо,већ једном,хоћемо ли бити робље властодржаца,или слободни људи!!!Деценијама смо били робови,и сами смо кривци за то,а,сад је посљедња шанса да измијенимо свој положај,или,да извршимо колективно самоубиство,које је у сваком случају бољи избор,у ситуацији кад подносиш патње,мучиш и себе,и своје потомство због одвратног кукавичлука.Ма,мука ми је више,од свакодневног јадиковања и статирања!Или,кренути у борбу,да се мијења ситуација,или,заувијек заћутимо,као оригинални,биједни гмизавци,што и јесмо!!!

Name

Паљанин

12.01.2023 20:57

Дјеца вам радила дабогда за 673км да виде како је нама олоси једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

12.01.2023 21:12

Сраман је минималац од800 км камоли мање .Послодавци су у децембру слали раднике на биро а оставили их да раде не пријављени да им не би уплаћивали минималац овако им дају 600 км радиш и суботе и недеље за то.Срамота и брука то све треба на робију шта се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

12.01.2023 22:01

Малена је плата 1000КМ данас али није лако ни малим послодавцима да дају толико. Ако буду приморани затворице се мали предузетници који запошљавају до пар радника и онда нема нико плате ни ове сад од 659КМ. Држава и синдикат приморавају да се исплаћује а како зарадити толико као послодавац. Већина поштених послодаваца би дала плату али како кад је платежна моћ још мања сад јер народ купује основно и ништа што му не треба.

Name

РЕ Хмм

13.01.2023 09:09

Једноставно, ако не мозес зарадити за себе и за радника онда дај отказ раднику и засуци рукаве и ти ради, а ако не мозес ни тако онда кљуц у браву. Бас би волио видјети колико њих би радило као обицан радник или затворило јер им се ко фол не исплати дават раднику постену плату, нико не цијени радника, само кукају како немају а нова аута пропадају ал нек комсија види да је успио!

Name

Мара

12.01.2023 21:14

Сви ће радно способни отић одавде и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

12.01.2023 22:54

Како имају за дзипове и путовања и свалерке.

Name

Прика бн

12.01.2023 21:58

Е бас бих волио видјет тог паметњаковица сто је израцунао инфлацију, цуј 30 посто. Гориво отисло 70 , 80 посто, брасно исто, уље 150 посто и све остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

13.01.2023 04:57

Јадни послодавци шта ће кад су радници безобразни оће да раде и да им се да плата.Пу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

13.01.2023 05:13

Народе драги пустите владу крају, они су нас давно пустили. Морате почети да крадете све што вам дође до руку, онда ће те престати мислити о влади као што и она не мисли о вама и свима ће нам бити боље и не требају нам никаква њихова повећања плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба за минималац

13.01.2023 06:35

Парада, хљеба и игара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

13.01.2023 08:26

Треба натјерати послодавце, да сви пријаве раднике, колико знамо има их непријављених, и да сва плата иде на рацун уз обавезно плацање самодоприноса, ко мозе нек ради ,ко немозе нек затвори, то је један од нацина да људи остану у својој земљи

Name

Еро

13.01.2023 06:56

Разме гњиде су тјерале српски народ са простора И Босне И Херцеговине,али нико то није успио до краја,па се надам да неце ни ове сто нас сад тјерају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

13.01.2023 07:03

673 км најниза плата .Како Вас није срамота да тренутну плату повецавате за 23 км.Велики број радника вјероватно њих висе од 70% је пријављено на минималац остатак плате коверта ,ста то знаци да радници који одлазе у пензију иду на минималну логицно.За висину најнизе плате је најодговорнији премијер који узгред казе да незели да се мијеса у односе послодаваца и синдиката скандалозно ,па премијеру ко да се укљуци у ресење ,мозда МИЛЕ као и обицно.Радници организујте се и борите за своја права оцито сви буквално сви синдикати,послодаци, раде на васу стету а у корист једног цовека знате ког цовјека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.01.2023 07:16

Из овога предлога послодаваца да најнижа плата, односно минималац буде 673 км. може се јасно закљућити колики је уствари проценат експлоатације раднићке класе у овој земљи! Ово уствари и није савремени капитализам, који као систем друштвеног уређења егзистира у свијету, ово више подсјећа на некакав концепт новога робовласнићког модела друштвенога уређења у сваком погледу! По овом приједлогу би рецимо социјална помоћ у Њемаћкој била два пута већа од минималца у РС! И онда се питамо зашто радно способно становништво напушта ову земљу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

13.01.2023 09:33

Сви прицамо како треба на улице протествовати, а коце народ натјерати да изадје, вецина запослени је у владајуцој странци Снсд, људи се боје остати без посла

Name

Порука

13.01.2023 08:54

Ста зелите, народ није висе ни заслузио када је изабрао Висковица. Ја би јос увео обавезан порез од 5% који би исао додику као накнада за обављање активности око хускања и отцјепљења. Пст!

ОДГОВОРИТЕ