Ђуричковић: Кина подржава чланство Црне Горе у Европску унију

Коментаришући 20. Национални конгрес Комунистичке партије Кине (КПК), који се одржао 16. октобра, актуелни предсједник Одбора за међународне односе и функционер Социјалдемократа (СД) Милош Ђуричковић, који је уједно био и дипломата у Амбасади Црне Горе у Пекингу, казао је да се поменути догађај, за разлику од осталих конгреса водећих партија у свијету, истиче по већој позорности и порукама које шаље.

Свијет 12.01.2023 | 10:26
Ђуричковић: Кина подржава чланство Црне Горе у Европску унију

,,Истакао бих једно запажање, а то је да је Конгрес КПК ове године означен као нешто значајнији у односу на оне из претходних година.

Вјерујем да је разлог томе битно измијењена слика у свијету и да се ствара потреба за дефинисањем нових стратегија развоја како би се одговорило тим изазовима. У том контексту посматрам кинески пут ка модернизацији. За разлику од претходних деценија, данас је дефиниција стратешких ресурса битно измијењена и фокусирана је на развоју технологија, вјештачке интелигенције. Јако је битна порука која је послата са Конгреса, а то је неопходност модернизације друштва. Управо ће она обезбиједити продуктивност и иновативност, како би се на најбољи начин изашло у сусрет изазовима који претходе. То ће свакако допринијети, како Кини, тако и свијету,“ изјавио је Ђуричковић.

Односе Кине и Црне Горе дефинише као релативно нову појаву, будући да је Црна Гора своју независност обновила 2006. године, а да су се до тада ти односи одигравали у формату државних заједница којима је Црна Гора припадала.

"Изградња ауто-пута Бар-Бољаре представља добар темељ за даљу будућност развоја тих односа. Ауто-пут је завршен, тако да треба тражити нове сегменте у којем двије државе могу сарађивати. По окончању паднемије корона вируса, очекујем да се још интензивније настави сарадња између Црне Горе и Кине. Ту превасходно мислим на сарадњу у области туризма, будући да смо до 2020. године имали дуплиран број туриста из Кине. Вјерујем и да ће привредници двије земље, када се нормализује међународни саобраћај, обновити успостављене контакте и да ћемо ту имати један значајан раст у периоду који је пред нама.

Током мог боравка у Кини, посебно сам ставио нагласак на промоцију црногорских прехрамбених производа у тој земљи. Вјерујем да ће се у периоду пред нама заокружити административне процедуре које ће омогућити пласман домаћих произода на кинеско тржиште. То би представљао јак и значајан вјетар у леђа за све црногорске компаније, обзиром да сз њихови производи преопознати по квалитету и конкурентности,“ истакао је функционер СД-а.

Констатује да су догађаји попут глобалне финансијске кризе и пандемија корона вируса показали колико су системи међусобно повезани и колико је сарадња од кључног значаја у превазилажењу свјетских криза.

"Вјерујем да ће будућност међународне заједнице увелико зависити од степена квалитета и интензитета сарадње између Кине, Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Мишљења сам да је пријеко потребан усаглашен став ова три субјекта по питању кључних глобалних изазова и успостављање механизма који би служио као платформа за рјешавање изазова о којма они имају различито виђење. За то је потребна визија, међусобно поштовање, подржавање различитости субјеката и њихових потреба,“ навео је Ђуричковић.

Сматра да је развој Кине у протекле двије деценије, ту земљу ставио у положај стратешког партнера за многе земље свијета. Сарадњу Кине и Црне Горе у међународним оквирима оцјењује као конструктивну, уз уважавање позиција које двије земље имају.

"Стратешко опредјељење Црне Горе је чланство у Европску унију, тј. да она буде прва наредна чланица и Кина је та коју ту намјеру подржава у континуитету. Вјерујем да ће чланство Црне Горе у ЕУ постати реалност и да ће сарадња између Црне Горе и Кине бити интензивирана кроз друге механизме који постоје између ЕУ и Кине,“ закључио је Ђуричковић.

(КМГ Фото: КМГ)  

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Словенац

12.01.2023 20:43

99 посто кинеза и незна гдје је ЦрнаГора

ОДГОВОРИТЕ