Приједор: Приказан филм "Није срце од камена јаче"

Поводом Дана Републике у Приједору је приказан документарни филм "Није срце од камена јаче", аутора Недељка Лајшића.

Република Српска 09.01.2023 | 11:23
Приједор: Приказан филм "Није срце од камена јаче"

Филм је посвећен Кристини Марчета из Сводне код Новог Града, која је у Одбрамбено-отаџбинском рату изгубила три сина. Мајка Кристина је прва мајка у Републици Српској која је у отаџбинском рату изгубила три сина.

У Западној Славонији погинуо је Душан, а на Сувој Међи, на западу Републике Српске иста судбина задесила је Бору и Драгу Марчета. Њих тројица били су припадници Војске Републике Српске. Документарним филмом "Није срце од камена јаче" аутор Недељко Лајшић жели сачувати важно свједочење, истину и жртву једне породице из Поткозарја.

- То је истовремено прича о људима који су своју младост дали за Српску и то је највећа цијена коју требају сви поштовати и о томе говорити – сматра Лајшић.

„Дужност нас свих је да се сјећамо тих људи. Ти људи су дали оно највоше што су могли дати, дали су своје животе, дали су живот за нашу слободу, а слобода је у нашем народу најскупља ријеч“- каже Недељко Лајшић, који је аутор бројних филмова са ратном тематиком.

Мајка Кристина, која је умрла 24. јула 2005. године, за живота је одликована Орденом Милоша Обилића, Душан и Драго су посмртно одликовани Медаљом заслуга за народ, а Боро Орденом мајора Милана Тепића. Поводом Дана Републике на Спомен-обиљежје "За крст часни" у Приједору положени су вијенци и приложене свијеће.

(БН Фото: БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Огњен РС

09.01.2023 10:53

Туге брате драги. Увијек су богати давали волове и сиромасни синове.Слава српским синовима који су зивоте дали за отадзбину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

09.01.2023 19:07

Слава им!

Name

демобилисани борац

09.01.2023 11:06

да су знали да гину да би лопови имали, та мајка би данас имала сва три сина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зал

09.01.2023 12:28

Младих људи који су зивоте дали за стварање Републике Српске а сада нам судбину кроје дезертери ,ратни профитери и они који то ницим нису заслузили и јос се представљају као српске патриоте а упитно им је и српство

Name

БОБА

09.01.2023 11:36

Систем у раскоши .Они који су дали своје животе су им то омогућили.Ово је туга до неба.Нека поцивају у миру.Таквих је много за које се и не зна. Највише су животе дали обични смртници а не мамини и татина синови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

09.01.2023 14:56

Слава и ћаст палим борцима, који су своје животе дали за стварање Републике Српске! Они су се борили, и пали за слободну државу, у којој ће закон бити исти за све њене грађане, гдје ће владати социјална правда, гдје ће највеће вриједности бити поштење,и морал! и нису могли знати да ће њихови саборци послије рата бити гурнути на маргине друштва, а многи од њих ће због неправде морати да напусте земљу коју су створили!!

ОДГОВОРИТЕ