Дачић долази на прославу: Дан Српске не угрожава БиХ

 - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да прослава Дана Републике Српске ничим не угрожава БиХ, што важи и за његову данашњу посјету и присуство на обиљежавању 9. јануара у Источном Сарајеву.

Република Српска 09.01.2023 | 10:26
Дачић долази на прославу: Дан Српске не угрожава БиХ

Најављујући да данас стиже на централну прославу Дана Српске у Источном Сарајеву, гдје ће представљати Србију са министром за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Николом Селаковићем и још неколицином министара, Дачић је указао да га Бошњаци нападају и тврде да руши територијални интегритет БиХ тиме што иде у посјету Српској.

"Реаговао је и неки канадски институт, односно избеглице из БиХ које се баве питањима тог муслиманског дела БиХ. Они нас често критикују да разбијамо БиХ. Ако неко слави нешто што је део његове историје, зашто би то било усмерено против некога? Зато су те оптужбе потпуно неутемељене", рекао је Дачић за телевизију "Хепи".

Говорећи о односима Србије и Српске, Дачић је истакао да су заједничке активности усмјерене ка ономе што је национални и државни интерес.

Он је објаснио да Република Српска није само дјело српског народа, већ је и дејтонска творевина, будући да је верификована споразумом иза којег стоје САД и велике силе.

"Није то измислила Република Српска или неко у Београду, у Бањалуци или на Палама. Потписивање Дејтонског споразума је био једини начин да БиХ опстане као држава. БиХ се темељи на равноправнмости три народа и два ентитета. То су смислили Американци. Ми то поштујемо и не може да буде говора о томе да Србија разбија територијлани интегритет БиХ", указао је Дачић.

Дачић је напоменуо да се Њемачка и остале силе позивају на разне споразуме, али тако да све што је везано за Србију и српски народ проглашавају грешком, па су на основу тога установили да је и Дејтон грешка и хоће да га промијене.

"Улазимо у расправе које се не темеље на реалним основама. Ако је Република Српска дефинисана као равноправна, по чему Српска на данашњи дан може да угрози територијални интегритет БиХ, која је и српска и хрватска колико и бошњачка, јер је ријеч о заједници Срба, Хрвата и Бошњака? Ми не гледамо негативно на развој БиХ. Напротив", нагласио је Дачић.

Међутим, како је објаснио, многима на Западу је важно да критикују Србију и српски народ, не водећи рачуна ни о елементарним чињеницама.

"Најновији пример је потез британске политичарке, која је у жељи да критикује Републику Српску због данашњег празника, уз ту критику, објавила слику Новог Пазара, и то са прославе Нове године или Божића. Њима је важно само то да су уписали поен тиме што су критиковали /председника Републике Српске Милорада/ Додика", навео је Дачић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

(Срна Фото: Тањуг) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Тхја

09.01.2023 09:44

Досао да подрзис лопова Додика. Е свака ти цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивице

09.01.2023 12:02

Зашто служиш диктаторима? Паметан си човек. Истина кваран али има и горих

Name

Стоп

09.01.2023 20:07

Бујрум у нашу земљу БиХ

Name

Петар

09.01.2023 10:04

Дацо хоцемо да запјевас коју пјесму. Ако си запјевао Ердогану мозес и нама.. Неку лијепу пјесму о Косово, српском Косову. Са једне стране Русија, са друге стране бусија, са треце стране Црна Гора, Српско бити мора. Српско било и бице ко остане видице. Срецан Родјендан Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТО

09.01.2023 10:09

Није да ми је криво што долазиш на прославу дана РС.Тако и треба братски. Али ми смета што и ти знаш да су избори и воља народа прекројени,да је у томе учествовао и огранак твоје партије,да ти је на челу огранка пресуђени лопов,вјечити свезнајући министар и то вам не смета. Е зато ми је криво што си дошао да их подржиш.Знате стање сиромашног народа,дав криминал који се дешава. Или вам то несмета,или сте онда исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре трто

09.01.2023 11:41

Боли њих она ствар за народом битне су новцанице то њих брине,зато и пале народ да остају на власти да могу фа пуне дзепове,ста су досад урадили на кодову ста су урадили да рудоњу зауставе да пљацка РС, НИСТА !!!

Name

Посматрач

09.01.2023 10:22

Како те није ништа срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суверенитет

09.01.2023 11:09

И ово наравно казе одмах након прице Додика о самосталној Српској, прици да је Српска дрзава и да се треба спојит са Србијом. Лазе Додик да це Српска бит самостална, лазе Дациц да не подупире БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

09.01.2023 11:32

Добро нам дошао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

09.01.2023 11:43

Е мали слобо нецес дуго цим подрзавас овог лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

09.01.2023 15:31

Има он оваквих и по Србији