Борци поручују: Нисмо се борили за овакву Српску

“Поносни смо на нашу борбу и на то што смо створили Републику Српску, али смо поражени чињеницом да Српском руководе они који су од ње имали само користи. Већина наше популације живи на рубу егзистенције јер нас је власт претворила у социјалне категорије”, поручују борци пред обиљежавање 31. рођендана Републике Српске.

Република Српска 08.01.2023 | 20:01
Борци поручују: Нисмо се борили за овакву Српску

Када су српски великани ујединили и покренули народ, а борци створили и бранили Републику Српску, имали су само један циљ: слободна Српска за сваког њеног грађанина. У томе су, кажу борци, успјели.

Историјски гледано, каже Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, то је сигурно највећи успјех српског народа, посебно оних људи који су учествовали у стварању државе српског народа са лијеве обале Дрине.

“Знамо да је то био вијековни сан српског народа. Сви ми који смо то урадили морамо бити, и јесмо, поносни на то”, додаје Остојић.

Горан Шеховац, предсједник скупштине Борачке орзанизације “Илиџански борац” каже да су борци жељели слободну Српску у којој би сви могли нормално да живе.

“Жељели смо Српску да бисмо могли да славимо славу и Божић, да би наша дјеца могла нормално да пишу ћирилицом и да је чувају. Да би могли да чувају нашу књижевност и баве се умјетношћу, културом и спортом, што не би сада могли у ФБиХ”, истиче Шеховац.

Данас су, за разлику од пребогатих носилаца власти, ствараоци Српске доведени у категорију социјалних случајева.

“Ми морамо имати мјесечни борачки додатак, а они који су у рату за Српску дали дијелове тијела и своје намилије, већу инвалиднину”, категорични су борци.

“Сви борци су били домаћини који у току рата ништа нису тражили. Нису очекивали да им послије рата неко да пензију и да више ништа не раде. Да су то очекивали, вјероватно би већина помрла од глади. Људи су се ухватили у коштац са проблемима, сами рјешавали своје судбине. Најмање што су могли да очекују и најмање што је држава требало да уради за њих јесте да им обезбиједи егзистенцију кроз могућност да се запосле”, јасан је Остојић.

Шеховац истиче да су борци увијек за власт били најнижи сталеж, за разлику од оних, који нису, како каже, окусили мирис барута за борбу и стварање Српске, дезертера или људи који су били ратни профитери.

“Ми нисмо могли ни замислити да ће поједини борци Републике Српске живјети у кућама без струје, да неће имати шта да једу или да школују своју дјецу”, додаје Шеховац.

Власт је махом састављена од оних који Српској нису дали ништа, а од ње су узели све, јасни су борци.

Њих се, истичу, сјете само пред важне догађаје, али их нико не помиње када се расправља о подјели новца или њиховим правима и положају, наглашава Миленко Стрика из Савеза незадовољних бораца Војске Републике Српске.

“То је донекле и грешка нас бораца. Недавно су прошли избори на којима смо имали прилику да одаберемо некога ко ће нас у будућности представљати у Народној скупштини Републике Српске. Ми немамо свог представника у највишем законодавном тијелу.

Стрика истиче да борци свог представника немају ни у Влади Српске, тако да, како каже, не могу очекивати ни од кога да заступа њихове интересе.

“Подржавамо прославу Дана Републике Српске који је наш понос. На то нас обавезују животи наших сабораца који су положени на бранику отаџбине”, поручили су борци, наглашавајући да не смију дозволити да их дијеле по политичкој линији.

“Морамо се борити да сачувамо своје достојанство и коначно остваримо своја права”, закључују демобилисани борци Војске Републике Српске.