Њемачка: Планирао напад бојним отровом

Њемачка полиција ухапсила је 32-годишњег држављанина Ирана, осумњиченог да је набавио отрове цијанид и рицин како би извршио исламистички мотивисан напад, саопштиле су данас власти на западу Њемачке.

Свијет 08.01.2023 | 13:21
Њемачка: Планирао напад бојним отровом

Њемачки медији објавили су слике осумњиченог Иранца којега су специјалци само у хлачама извели из стана пуног смртоносних супстанци.

Стан 32-годишњака у граду Цастроп-Рауxел је претражен током ноћи, осумњичени је приведен, као и још једна особа, саопштили су државни тужилац и полиција, преноси Деутсцхе Wелле. 

За сада још није објављено у којој су фази планови за напад били и је ли већ био одабран циљ. 

Као мотив се наводи исламизам. 

Њемачки медији јављају да је друга приведена особа његов брат.

Према наводима листа Билд, у полицијској акцији су учествовали и дјелатници Института Роберт Коцх (РКИ) као стручњаци за борбу против биолошких и хемијских опасности. 

А на положају су били и службеници Савезне криминалистичке канцеларије (БКА) те стручњаци за деактивирање експлозива. 

Из БКА нису коментарисали операцију те су медије упутили на државно тужилаштво.

Према наводима РКИ-ја, високо отровни рицин се води као биолошко оружје на попису ратног оружја. Цијанид је такође врло токсичан, чак и најмање количине су смртоносне за људе.

У тајности оградили подручје око стана осумњиченог

Полиција је у стан упала око поноћи. Прије тога је мјесто било је ограђено у широком појасу. Полиција, ватрогасци и спасиоци били су на лицу мјеста с великим бројем људи. Многи припадници хитних служби су носили заштитна одијела. Доказни материјал прикупљен током претреса је у плавим пластичним бачвама одвезен на мјесто за деконтаминацију које су успоставили ватрогасци.

"Мушкарца сумњич3 да је припремао тешки чин насиља опасан по државу", рекли су истражиоци, те додали да је претрага стана била нужна како би се пронашли отрови и други докази.

Индеx преноси да су 32-годишњи Иранац и други приведени мушкарац одведени у доњем вешу и мајици кратких рукава или с импровизованом јакном на себи, пренијели су очевици. Ни један ни други се нису опирали. 

За поступак у овом случају је надлежна Централна канцеларија Сјеверне Рајне-Вестфалије за борбу против тероризма при Државном тужитељству у Дüсселдорфу. Према наводима медија, Савезна криминалистичка канцеларија већ данима истражује против Иранца и надгледа га. Наводи се да је Нијемце на планирање напада упозорила једна пријатељска тајна служба.

(ДW / Фото: ДW)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дно дна

08.01.2023 13:34

Њемацке глупе пропаданде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

08.01.2023 13:46

Иран,руссија савезници и терористичке државе..то треба поравнат са земљом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

09.01.2023 06:29

Па сто не поравнају твоји,кад треба?

Name

Диверзант

08.01.2023 14:00

Па тражили сте,гледајте отворили сте широм врата за избеглице морали сте знати да међу њима има и терориста,али нисте боље ни заслужили шта сте ви другима радили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуд баy

08.01.2023 14:30

Европа не разумије да су то дивљаци и убице тражили сте гледај те. Имаћете много проблема са селафијама и вехабијама али wашингтон их је створио за обрачун са другима али су се вратили као бумеранг и Европи и САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.01.2023 17:16

Земљак, све то што си набројао, ништа није тачно, то нема благе везе са овим, Иранци практикују Шитски Ислам, а ти, што их ти наброја, они су Сунити и нису баш у добрим односима са Шитима ! Ово је само фора ,да се ето оптужи Иран као "Извор тероризма", а Израел једва чека да их нападне, ако се то деси, ови што их ти наброја, они их неће сигурно бранити, чак ће подржати Израел !

Name

#

08.01.2023 17:32

Те пријатељске службе су вам показале колико су лоше ваше службе

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.01.2023 22:11

Ово све питање ? Како ријесити у свјету, невидим добра за будуцност све висе потенцијала против цовјецности и дивљег насиља . !!! Јуцер сам нападнут од Дрзављанина из Хрватске у једном кафицу у Њемацкој како се зали да су Њемци лос народ , и послузио се гадљивим рјецима на тај народ и Нацију , и готов да сам сањим досао у конфликт физицког напада .! Па сам му одговорио мој савјет , нека се врати за Хрватску ако му у Њемацој све смета и непасе !!! Па цак и у Хрватској непасе му влада Милановица и гадне ријеци ?,,А види се да је ултра Нацоналиста са својом прицом . Хоцу да казем таквих и у Европи има и на сјеверу и на истоку и најугу планете. У затвор и баци кљуцеве моје мисљење !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

09.01.2023 19:10

Њемаћка свакако треба да пооштри мјере контроле уласка странаца из земаља у коима је присутан исламски фундаментализам, вехабизам, или у коима дјелује или се пропагира доктрина терористичких организација разних профила, оћигледно да су ове мјере добрим дијелом занемарене због потребе Њемаћке за уласком радне снаге из сиромашнијих земаља!

ОДГОВОРИТЕ