Породице погинулих бораца су главне личности 

"Наш аманет јесте да баштинимо све оно што ми јесмо – нашу културу, вјеру, обичаје, традицију, али и да сваке године, на још снажији начин обиљежимо 9. јануар – Дан Републике Српске", рекао је Станивуковић.

Република Српска 08.01.2023 | 13:14
Породице погинулих бораца су главне личности 

 Бањалука је ове године направила заокрет у обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске, поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

"Оно што ми сваке године запара уши, на шта не могу да останем нијем јесте да породице погинулих бораца, удружења ампутираца, лорогараша, дакле сви они који су највише дали за Републику Српску, последљи полажу вијенце, набројани таксативно. То не може више да буде тако. Управо због тога смо се ми као Град одлучили да направимо један заокрет, не само симболично него и суштински, а то је да ће сутра вијенце први положити и у „Ходу части“ први бити управо они.  Дакле, све што буде обиљежено у Бањој Луци, биће у знаку њих, они ће бити у првом реду, јер сматрам да је 9. јануар и сваки дан уочи 9. јануара дан када ти људи морају да буду главни јунаци", рекао је он.

Додао је како 9. јануар припада сваком човјеку, сваком Србину и сваком човјеку који живи у Републици Српској.

"То треба тако да посматрамо, не треба само да парадирају само политичари. То мора да урадимо на другачији начин, другачије него што је то било до сада. Наша порука, са нашег обиљежавања јесте да се Република Српска пише и изговара пуним именом. Да она није 'еРеС', како многи изговарају. Са друге стране, Република Српска није тамо неки мањи ентитет, како такође кажу, јер на тај начин покшавају да умање њен значај. За нас је Република Српска све што имамо на овим просторима, са ове стране ријеке Дрине. Чувамо је и боримо се за њу", категоричан је Станивуковић.

Рекао је и како је ово је уједно и апел на свим језицима и на сваком писму, да се Република Српска пише и изговара пуним именом.

Искористио је прилику да још једном позове све да присуствују сутрашњем обиљежавању Дана Републике Српске у Бањој Луци и да се поклоне „Ходу части“, који ће предводити породице погинулих бораца. 

(БН Фото: БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Зоран

08.01.2023 12:36

Види, види, нису ни тајкуни више шта су били. Почели да брину о онима на чијој су се грбачи обогатили. А народ ко народ, вјерује у све шта чује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демагогија

08.01.2023 12:40

Наравно, ту су му и другови, Зељка и Додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није бас све тако

08.01.2023 13:01

Знаци и кад бар покуша да покрене нешто ново ми опет демагогија. Па ајде реците му шта да уради? Он бар покушава ствари да промијени да у први план иду страдалници оа онда политичари и опет не ваља. Молим вас мало мање критике а више приједлога шта да ради и чиме да се бави тај вас Градонацелник. Ја одавде из далека више не знам шта да вам напишем вама не може бог угодити. Срецан вам празник ма гдје били.

Name

?

08.01.2023 15:00

Јобо борце они су за ове прије тебе,а и за самог тебе потрошни материјал и глас на изборима.Јер су најбројнија популација у БиХ.У БиХ је најлакше бити политичар нерадиш ништа,ником не одговараш,а када те народ стисне,одгвор је хоће да укину РС,хоће да подијеле БиХ и на томе се све заврши.Јебо народ који живи од митова.

Name

Ма

08.01.2023 15:07

Ста треба да уради овај градонацелник да не буде оволиких критика оцигледно да неком смета сто су борци инвалиди и породице палих бораца конацно у првом плану .Годинама посматрамо параду косаркаса постара итд.особа које и не знају кад је рат био и мени као цлану породице борца прве категорије то је несхватљиво .Да ли ови критицари имају имало савјести.Знају ли они ста је 9 јануар..Срам их било..

Name

Зоран

08.01.2023 16:19

Ре: "Није баш све тако", на жалост, баш је све тако. Из даљине не видиш шта у ствари лик ради. А шта ради? Само мути и петља. Додикови тајкуни и даље раде шта хоће у БЛ. А овај стално пред камерама и глуми. А тек да видиш како скупља публику за своје наступе пред камерама. Све по наређењу.

Name

Факултет??

08.01.2023 19:14

Ти из није бас све Препорука је да заврши факултет добије диплому и ново знање примјени за развој РС боље односе медју свима народима и религијама и бољем и сигурнијем животу градјана.Нек засуче рукаве и ради нешто без шупље прице. Одосе му вршњаци образовани и толерантни пут запада трбухом за крухом. Аутобуси препуни свабо отворијо границе а нек он блебеце наивним и незналим.

Name

Искрено

08.01.2023 13:39

Опет их искориштавати као и борце

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.01.2023 14:17

Шта на овом светом мјесту траже : дезертери , ратни профитери , издајници , уништиоци и републике и народа , пљачкароши , који су се на рачун бораца обогатили до неслућених размјера , да су постали и милијардери , те потомци усташког режима и шпијуни НДХ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац и рви 91_ 95

08.01.2023 14:24

Додик каже дасу републику српску створили посланици паје пре пар година хтио даих почасти са 140000 км, онима штосу били у рову од шаке до лакта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

08.01.2023 15:14

Мој је отац погинуо 1992. и ви сад сјетили "нас" да требамо бити први, срам вас било све. Гдје сте били док су нас мајке храниле и школовалале? Када са дипломом нисмо имали посла? Када смо напустали земљу трагајући за бољим животом?! Манипулишете са јадним народом у њиховој муци, да што већи број изађе на улице 9. Јануара, е неће моћи проклетиње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

08.01.2023 15:44

Да сте огорцени али мозда је боље да се конацно ставе у први план они који су заслузни наравно под условом да се не искористе у политицке сврхе.Годинама су политизовали овај дан па се у колони редали политицари споттисти и други...

Name

Тако је

08.01.2023 16:47

Срамота!!! Кад се дође тражит потврда у општине Све наплаћују,Бирократи фуууууууј,гаде ми се а Сви се убише од СРБСТВА., лажног наравно.

Name

# наравно

08.01.2023 17:22

Због лоше ситуације и онаквих избора у РС имаш ово данас да буду стављени као фол на прво мјесто и не насједај на ово то је јоś једна превара за народ РСа

Name

ЛАЖНИ ЦАР

08.01.2023 21:03

Послије толиких година,не требају ни сад,шљам влада од рата до дана данашњег и нека се и даље шепуре и ките туђим перјем!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББЛ

08.01.2023 23:48

На овај дан они који су били гурнути у ровове и гробове испијају још једну чашу жучи док им они који су били рођењем и пребивалиштем далеко од сваког историјског догађаја вичу "Живјели!" . Свака част онима што су отишли далеко и онима који скупе снаге и храбрости да оду одавдје да не слушају бљувотине локалних криминалаца и политичара. Јадно је и биједно је гдје смо и шта смо постали а најгоре је што упорно пуштамо да нас зли људи злим и отровним језиком воде ка робовласничком систему од кога се вијековима отимамо. Младима само могу да пожелим сретан пут и да се не осврћу јер срећа је испред њих а успомене нека оставе иза себе, у пепелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драскицеви свједоци

09.01.2023 06:38

Црвени Драскиц у редовној акцији млацења јефтиног популизма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

09.01.2023 14:37

Ово свакако представља веома знаћајну промјену, у самој организацији прославе дана Републике Српске, која овим ћином престаје да буде само "протоколарна формалност" политићара из врха власти! а у први план истиће оне који су заиста најзаслужнији за стварање Републике Српске, а то су борци ВРС, ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца ВРС!

ОДГОВОРИТЕ