"Ако већ морамо живјети заједно, ред је да живимо у миру"

Српско национално вијеће организира традиционални божићни пријем "Христос се роди - Ваистину се роди", на који је стигао и Ивица Дачић, први потпредсједник владе Србије и њезин шеф дипломације, преноси Индеx.хр.

Србија 06.01.2023 | 14:56
"Ако већ морамо живјети заједно, ред је да живимо у миру"

Тамо је и Андреј Пленковић те замјеник загребачког градоначелника Лука Корлает. Присутнима су се прво обратили Пуповац и Корлает, затим је слиједио Дачић па Пленковић.

Дачић: Симболика празника подсјећа на мир, толеранцију и солидарност

"Драги пријатељи,

2014. управо овдје смо говорили о потреби да нађемо заједнички  интерес и да служимо и миру и интересима наих народа колико год можемо. Зато ми је задовољство да се имам прилику обратити вам. Симболика празника подсјећа на мир, толеранцију и солидарност.

Желим рећи да су најбољи односи Хрватске и Србије у интересу наша два народа, али и цијеле регије.

Моје присуство представља снажну поруку потреби разговора и редефинирању тренутних односа. Ми не мислимо исто о многим питањима, али морамо разговарати.

Зато смо и данас овдје, Вучић је хтио на нађемо мјеста за оживљавање разговора. Да ријешимо сва отворена питања која имамо.

То је могуће кроз нормализацију интензивирања политичкох односа и без скривених агенди.

Упућујем Хрватској честитку због Сцхенгена у еура.

Моја порука Србима у Хрватској: поред тога да ми је изузетна част да сам данас ту, јест да ће Србија увијек бити уз вас.

По оном како је написано, Руњанин је компонирао хрватску химну али и српску пјесму Радо иде Србин у војнике. Он је рођен у Лозници, живио у Винковцима, умро у Новом Саду. Како је то било могуће? Зато што смо имали друге непријатеље, а сад смо једни другима непријатељи. А резултати пописа нам говоре да можда нам ни није потребно да будемо непријатељи јер се чини да би могли ускоро нестати.

Имамо пуно заједничких интереса, и без обзира у коме времену живимо и без обзира што је било прије неколико вјекова или 10 година, ми морамо сагледати дио питања која се односе на прошлост, и дио који се односи на будућност. Чак и кад не мислимо исто.

Зато вас поздрављам све.

Када је Милановић био у посјети као премијер у Србији, ја сам тада рекао. Кад би нетко гледао, тко нас не зна, Ивицу Дачића и Зорана Милановића, зар би могао тако лако рећи тко је Хрват тко је Србин? Обично се Бадњи дан проводи у друштву најмилијих, а не вјерујем да смо ми баш најмилији једни другима. Ако већ морамо живјети заједно, онда је ред да живимо у миру".

Пленковић: Атмосфера је добра

"Драго ми је да јошједну годину имам пригоду поновно бити с вама на овом окупљању. Атмосфера је добра, управо онаква каква у овим тренуцима треба бити. Од првог дана моје владе, желио сам да све националне мањине буду партнери, да градимо једнакост, да чинимо цивилизацијске интересе, да дамо допринос помирби, тешко раздобље у којему је Хрватска била жртва Милошевићевог режима, живи с обитељима несталих, то насљеђе је тешко, оптерећује односе Хрватске и Србије, морамо унаприједити наше односе, али да се они темеље на истини, на стварним корацима, исприке и помирбе.

Зато ћемо као влада чинити све оне за којима обитељи несталих и даље трагају, да градимо мостове сурадње, то чиним и особно, некада и на уштрб популарности у властитом бирачком тијелу.

То радим свјесно, то је огроман искорак за цијело друштво, успијевамо то у захтјевним и глобалним околностима. У глобалном контексту свједоци смо бруталне руске агресије на Украјину, десеци тисућа мртвих, несталих, прогнаних, разарање какво нитко није могао замислити, ми смо ту стали уз праву страну повијести, стали смо уз жртву. Овај одабир био је више него јасан, утемељен на истини.

Желим захвалити представницима СНВ-а и политички представницима српске националне мањине на подршци, лојалности и искреном партнерству већ седму годину.

Посебно ми је драго да је хрватска мањина у Србији добила нови живот. Та је чињеница, да Хрватска има члана владе у Србији, нова. То даје вама особно шансу али и свим Хрватима који живе у Србији да артикулирају своје идеје.

Срби у Хрватској могу и требају допринијети унапређењу односа.

Хрватска је ријешила све своје националне задаће, у само 31 годину статуса међународно признате државе. Сада морамо дизати економсики статус грађана, да спријечимо оај ситни лов у мутном, то неће проћи, да нетко иде профитирати на мијењају куне у еуро.

Влада ће унапријеђивати сурадњу са српском мањином, и с осталим мањинама.

Свима који су овдје, и свим вјерницима православне вјероисповијести, од срца честитам Божић".

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Петар

06.01.2023 14:14

Срби и Хрвати треба редовно да разговарају јер разговори све несугласице рјесавају. Да зиве као добре комсије.. Не мора бити љубави довољно је да се медјусобно постују и раде у интересу оба народа. Ту мислим и по питању БиХ која је и Српска и Хрватска. Срби и Хрвати треба да се договоре о судбини БиХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

06.01.2023 16:57

Ни Друг Тито није овако заглупио Србе као Милорад !

Name

Добро

06.01.2023 14:18

Тако и мора да се ради. Нема ту много филозофије јер нам нема друге него зивјети једни поред других у миру. Исто то се мора постићи и са босанским муслиманима тј. Босњацима јер и са њима нема много филозофије мир је опција за све. Срецан Бадњи дан и Срецан Бозиц свим вјерницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косова

06.01.2023 15:01

Невјеруј дацицу И кад ти дарове доноси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2023 16:39

Пленковицу посебно.

Name

Ветеран 92

06.01.2023 15:13

Тако је данас, а видјећемо за који дан...већ виђено безброј пута...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хујиоп

06.01.2023 15:18

Одвратно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

06.01.2023 15:23

.Дачић:,, Ако већ морамо живјети заједно, онда је ред да живимо у миру".... Мени лично се не свиђа ова реченица.,не живимо ми што морамо заједно, него смо дио истог поднебља..истих навика..родбински везани..тако или му се омакло или не знам шта друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.01.2023 15:37

Хрвати ,као и увијек све културно одрадјују и гледају своја посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

06.01.2023 17:02

Само гдје имају свој лични интерес, не дај Боже да неко друг оствари свој интерес, а да они имају макар минималну "штету" ! Једноставно речено, Хрвати су мудри, а Срби су будале, примјера колико хоћеш !

Name

#

06.01.2023 16:12

Дипломатија се учи такође и срдачни осмјеси све на нивоуууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

???)

08.01.2023 00:19

Јели то онај Дациц сто је играо и пјевао Ерддогану кад јевдолазијо у Србију? Милосевицев ученик.

ОДГОВОРИТЕ