Републиканци још нису изабрали предсједавајућег

- Чланови Републиканске странке ни данас у три круга гласања нису изабрали председавајућег Представничког дома Конгреса. 

Свијет 05.01.2023 | 23:41
Републиканци још нису изабрали предсједавајућег

То практично значи да нови сазив Представничког дома још није положио заклетву и да ово тело нема правилник о раду, те не може да функционише, пренео је Глас Америке.

Након што су на изборима за Конгрес у новембру остварили слабији резултат од очекиваног републиканци имају тесну већину од 222 према 212. 

За избор председавајућег Представничког дома је потребно више од половин гласова, а то је 218 кад су сви чланови присутни.

Тај број већ трећи дан не успева да достигне Кевин Мекарти, који се суочава са противљењем малог, али пресудног броја републиканаца, који чине "тврду" струју странке.

Слично као и претходна два дана, против Мекартија је у сва три круга гласало 20 републиканаца који чиње мање од 10 одсто укупног броја чланова те странке у Представничком дому. 

Једна представница је гласала као "присутна", што не улази у коначан збир гласова.

Иначе, гласови 20 републиканаца отишли су Бајрону Доналдсу, Кевину Херну и бившем председнику Доналду Трампу. 

Све демократе су подржале Хакима Џефриса.

Блокада у избору председавајућег не само да спречава полагање заклетве чланова Представничког дома, већ и реализацију приоритета које су републиканци најавили, као што су истраге Бајденове администрације, навео је Глас Америке и додао да изостанак договора о избору лидера покреће питања о томе како ће бити постигнут споразум о кључним питањима касније ове године, као што су финансирање владе и подизање лимита до којег земља може да се задужује.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

11111112

07.01.2023 01:54

Ето првих лијепих вијести преко баре.

ОДГОВОРИТЕ