На челу „Хода части“ породице и они који су били на бранику државе

Први пут, Град Бања Лука организује обиљежавање Дан Републике Српске, а први пут ће главни носиоци обиљежавања овог дана бити они чији су потомци своје животе дали за слободну Републику Српску.

Република Српска 05.01.2023 | 14:21
На челу „Хода части“ породице и они који су били на бранику државе

Поручио је ово градоначелник Драшко Станивуковић, који је истакао како га радује што ће овај празник да буде обиљежен у Источном Сарајеву, али да Бања Лука мора да на свој начин обиљежи тај дан.

-Град Бања Лука има посебно мјесто у обиљежавању као највећи град Републике Српске и ми смо сматрали да све што је до нас морамо да предузмемо како би тај дан могли достојанствено рећи „Срећан ти дан Републико Српска“ у Бањој Луци – рекао је он.

Позвао је све суграђане да се придруже обиљежавању овог дана, јер ће се у много чему разликовати од претходних.

-Позивамо све суграђане да се придруже на дочеку патријарха Профирија. За све оне који не буду могли да буду у Храму, ми смо припремили ЛЕД екране на којима ће се приказивати литуригија. По завршетку литургије, дакле око 11.00 часова Ансамбл „Свилен конац“ заједно са нашим извођачима, изводиће родољубиве пјесме, а од 12.00 часова креће „Ход части“.

У том ходу окупиће се породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, сва удружења који имају највеће заслуге за борбу и неупитност наше Републике Српске. Они ће носити фотографије својих најмилијих, оних који су дали животе за Републику Српску – рекао је градоначелник.

Додао је како ће ово бити први „Ход части“ који ће постати традиција у обиљежавању 9. јануара.

-Први пут ће породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, ампутирци, сви заједно имати прилику да буду оно што јесу – централне личности, главни људи у обиљежавању 9. јануара јер они носе све заслуге данас овдје гдје јесмо – категоричан је он.

Према његовим ријечима, важно је да се сви наши суграђани поклоне овом „Ходу части“ и свима онима који су животе дали за Републику Срспку.

-Након што заврши „Ход части“, на бини ће говор држати родитељи, дјеца погинулих бораца, дакле не предсједници удружења, него сви они људи који никада нису имали прилику да кажу шта им је на души, а све то пропратиће и родољубиве пјесме Данице Црногорчевић – додао је он.

Нагласио је градоначелник како је Град на Организационом одбору донио још једну, другачију одлуку, а то је да на свим догађајима који су у организацији Града, вијенце полажу прво породице бораца, након њих и ратни – војни инвалиди, удружења, па тек онда политичари.

-До сада је то била наслијеђена обавеза. Ја не могу да говорим у име других органа власти, али у име Град могу и тако ће да буде док год ја одлучујем. Био сам свједок да су при полагању вијенаца, вијенце прво положе званичници, а док породице погинулих бораца дођу на ред, народ се разиђе. Они који су најбитнији, увијек су остајали посљедњи. Нисам могао да останем нијем на такво нешто – поручио је он.

Зора Вуковић, мајка погинулог борца, поручила је како је коначно дошло вријеме да се овим породицама врати мјесто које им и припада.

-Дошло је вријеме да се и ја коначно могу обратити у име породица погинулих бораца који су свој живот дали за ово што сада имамо. Била сам активна у свим обиљежавањима, ово је први пут да ми, породице погинулих бораца будемо на челу једног оваквог догађаја.  Позивам све грађане да дођу у Бању Луку, да заједно обиљежимо овај дан, јер Бања Лука која није била у ратним дејствима, навјише је дала жртава овог рата. Захваљајући граодначелинику, ми то обиљежавамо и надам се да ће се одазвати велики број људи– рекла је она.

(БН   Фото: А.Чавић)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

*

05.01.2023 13:39

Јел то имамо два блока једни Источно Сарајево други Бања Лука свака нам част умијемо ми као нико други и требају ово укинути нисмо ми дорасли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

05.01.2023 14:17

Само треба србовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.01.2023 14:49

Искориставање ових популација ради популизма а те категорије су на маргини сиромаства на жалост 302 година. Од дата нису рјесена бирачка питања И.питања деце палих бораца није ли то јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

05.01.2023 14:50

Ма доста је и тебе више мали љигавим лажни опозиционару. Сви се ви сјетите бораца и инвалида у сврху своје промоције. Исти сте сви,ама баш сви...политичка говна

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.01.2023 11:27

Прво процистите бирачке организације Ту најмање има бораца .Тридесет год месетаре славе, проводе се. Све укинути.Коме је до славља.Опет ће доћи они који су у систему.Осталима није до тога зато што их је требало увазавати сваки дан а не након тридесет год.Нека им је миран благослове живот.Мало их је.

ОДГОВОРИТЕ