Бијељина: Ђурђевић крши Устав Српске и пословник о раду

Предсједник Скупштине сазвао је ванредну сједницу Скупштине града Бијељина за 5. јануар 2023. године са једном тачком дневног реда - приједлог закључка о исправци грешке техничке природе у амандману на приједлог Одлуке о буџету града Бијељина за 2023. годину, прекршивши тиме одредбу Пословника на коју се и сам позвао у позиву за сједницу.

Република Српска 05.01.2023 | 12:46
Бијељина: Ђурђевић крши Устав Српске и пословник о раду

Ово је саопштено из Градске управе Бијељина. 

Наиме, како се каже у саопштењу, Пословник прописује да се ванредне сједнице одржавају изузетно, у случајевима опасности по јавну сигурност и сигурност грађана ширих размјера, елементарних непогода и епидемија.

"Очигледно је да пропуст који је начињен од стране предсједника Скупштине, а који се огледа у томе да је дотични на сједници Скупштине одржаној 30. децембра 2022. године, ставио на гласање амандман одборника Арсеновић Васе који је био непроводив (због неслагања приходовне и расходовне стране) и сада жели то да исправи заказивањем ванредне сједнице, иако за то нису испуњени услови прописани Пословником", додаје се у саопштењу.

Јасно је, поручују из Градске управе, да се у конкретном случају не ради нити о опасности по јавну сигурност, нити о опасности по сигурност грађана ширих размјера, елементарних непогода и епидемија, али се свакако може говорити о опасности од незнања, нестручности и незаконитог поступања од стране предсједника Скупштине, иначе, дипломираног правника.

"Пословник, наравно предвиђа начин за исправку штампарских грешака, али се то не може чинити закључком, нити се њиме може вршити исправка амандмана. Исправка се, у складу са Пословником, врши само у случају неслагања текста објављеног у гласнику са изворником акта (што овдје није случај), а поготово се не може вршити исправка у конкретном случају, јер Одлука о буџету за 2023. годину (која је, захваљујући незнању дотичног изгласана заједно са непроводивим амандманом) није објављена, па самим тим није ни ступила на снагу, што све скупа указује на драстична кршења одредби Пословника које је предсједник Скупштине починио сазивањем ванредне сједнице на горе описани начин и предлагањем спорног закључка као тачком дневног реда", додају.

Јавности, како кажу, посебно скрећемо пажњу да предсједник Скупштине губи из вида најбитнију чињеницу да је амандман саставни дио Одлуке о буџету града Бијељина за 2023. годину у складу са Пословником, па би свака промјена у вези са амандманом могла и морала да се ради само у оквиру измјене усвојене Одлуке о буџету града Бијељина за 2023. годину, а у складу са Правилима за израду закона и других прописа Републике Српске.

"Посебно забрињавајући је приједлог Закључка којом се задужује Одјељење за финансије да усвојени амандман са исправљеном грешком техничке природе уврсти у Одлуку о буџету града Бијељина за 2023. годину, јер закључак није општи, него појединачни правни акт, и њиме се не може мијењати општи акт (што Одлука о буџету града Бијељина за 2023. годину свакако јесте, а амандман који је усвојен је саставни дио Одлуке о буџету који се не може посматрати одвојено), нити се он, закључак (као појединачни правни акт), може, како то Предсједник Скупштине каже „уврстити“ у општи правни акт, а најспорније је што закључком налаже да се на незаконит начин, тај закључак, који ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у гласнику, ретроактивно уврсти у Одлуку о буџету града Бијељина за 2023. годину, чиме директно крши одредбе Устава Републике Српске, као и одредбе Правила за израду закона и других прописа Републике Српске", саопштено је из Градске управе Бијељина.

Истичу да предсједник Скупштине, свакако нема право, нити можете тражити, а поготово не може обавезивати друге (у овом случају Одјељење за финансије као организациону јединицу Градске управе) да исправљају његове незаконите пропусте и да тиме и сами врше незаконите радње. Умјесто да претходно добро размисли о учињеним пропустима, он свјесно прави још веће (незаконите) пропусте, како би сакрио повреде за које је управо он одговоран.

Додају да је ово вјероватно, до сада, незабиљежен и најдрастични случај кршења одредби Пословника, с једне стране, и Устава Републике Српске, с друге стране, у некој локалној заједници, а која кршења, да случај буде гори, долазе од предсједника Скупштине (дипломираног правника) који је дужан да обезбиједи поштовање одредби Пословника о раду Скупштине града Бијељина, због чега је градоначелник био принуђен да се обрати дотичном обавјештењем и укаже на почињене незаконитости, јер је за новонасталу ситуацију само он искључиви и најодговорнији кривац.

Градоначелник је такође, сугерисао предсједнику Скупштине да се тај допис прослиједи Комисији за прописе, као и секретару, прије почетка сједнице, како би се изјаснили на исти, а имајући у виду значајна кршења Устава Републике Српске, Пословника о раду Скупштине града Бијељина и Правила за израду закона и других прописа Републике Српске  која су почињена с његове стране.