Дачић: Кинески пут ка модернизацији доприноси и модернизацији читавог света 

„Поруке са 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине (КПК) све нас радују да ће Кина наставити да улаже у сопствену модернизацију, а самим тим и у модернизацију глобално читавог света“, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у интервјуу датом Кинеској медијској групи (КМГ). 

Србија 05.01.2023 | 08:53
Дачић: Кинески пут ка модернизацији доприноси и модернизацији читавог света 

Говорећи о 20. Националном конгресу КПК-а, који је у октобру 2022. године одржан у Пекингу, Дачић каже да је он по много чему био историјски и честитао председнику Кине Си Ђинпингу поновни избор за генералног секретара те партије.

„Конгрес Комунистичке партије је централни догађај за доношење важних стратешких одлука које ће водити кинеско друштво у будућности. Овај конгрес ће остати једна веома важна тачка у савременом развоју Кине“, оценио је Дачић.

Како је рекао, Кина је данас глобална сила у свакој области и сарадња са њом и свим потенцијалима са којима располаже је нужна, истичући да се величина Кине огледа и у томе што је своје огромне потенцијале отворила и за друге.

Он је поздравио још један важан закључак 20. конгреса КПК-а, „а то је да Кина остаје отворена према свету јер је свет потребан Кини, као што је Кина потребна свету... Модерни свет, чији смо и ми део, ослања се на сталну модернизацију и иновације које долазе из Кине, јер је данас без тога готово немогуће замислити технолошки развој.

Зато мислим да нас све радују ове поруке да ће Кина наставити да улаже у сопствену модернизацију, а самим тим и у модернизацију глобално читавог света“, подвукао је шеф српске дипломатије.

Дачић је, када је говорио о билатералним односима Србије и Кине, изјавио да је Србија поносна на те добре односе, као и да Кину види као незаобилазног партнера за своје будуће развојне планове. Он је изразио наду да ће Србија са Кином постојећу сарадњу подићи на виши ниво. 

„Ми имамо све разлоге да још више подигнемо сарадњу. Сматрамо да је оквир кроз иницијативу ‘Појас и пут’ оптималан за наше заједничке пројекте и подсетићу да је Србија једна од најактивнијих земаља у Источној Европи када је у питању реализација овог пројекта.

Досадашња искуства са кинеским партнерима су одлична, постоји велики број завршених пројеката у инфраструктури и индустрији који су за Србију од стратешког значаја. Србија жели да настави тим путем. За проширење сарадње има много простора, у грађевинарству и у индустрији и у новим технологијама и у медицини и у привреди, поред свега овога што већ имамо“, рекао је Дачић.

Он је указао да на међународном плану Србија такође има пуну сарадњу са Кином.

„За нас је најбитније да можемо да кажемо да имамо пуну сарадњу на међународном плану и да ћемо увек имати ту заједничку позицију. Наша је жеља да око себе имамо стабилан свет, који поштује правила, који се такмичи у знању, раду и успеху, а не у присвајању нечега туђег, односно у кршењу међународног права“.

Дачић је, међутим, признао да су и Србија и Кина често суочене са покушајима кршења међународног права, али да им је заједничко и то што инсистирају да се то право, као и темељни међународни споразуми, поштују као основа за међудржавне односе.

Српски шеф дипломатије навео је да је пример „нелегалне сецесије Косова и Метохије један од најбољих примера шта долази као последица насиља над међународним правом“, односно када се једно насиље покушава оправдати принципима за које се каже да не важе у неким другим примерима рушења територијалног интегритета.

„Ми се боримо за нашу земљу, не дамо да се одваја део наше територије и да се део нашег народа, без своје воље, одваја од своје земље и у томе имамо огромну подршку Кине, на чему смо јој наравно неизмерно захвални. Исто тако, Србија безусловно подржава територијални интегритет Кине и политику једне Кине“, истакао је Ивица Дачић.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Игор

05.01.2023 11:27

Идите сви у Кину и зивите модерно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просто и логицно

05.01.2023 11:38

Кина сваке године има 4 000 000 дипломаца само технолоских факултета вазно додати и практицно оспособљених .....Запад мозе да стањца новац итд... али нема никакву могуцност да оствари уради никакав вазан пројекат у свијету....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

05.01.2023 13:29

Има и код нас читав регион и ништа од свега тога,сви побјегоше.

Name

Ре припосто

06.01.2023 06:28

Па сто долазе у Еврипу на сколовање? У фирми гдје радим има их сигурно 50. Ал су брате погани у понассњу и када једу

Name

Корослав

06.01.2023 16:49

Треба им наздравити истом мјером ,па да се науче памети да им ни склоништа неће помоћи.

Name

Оливер

05.01.2023 13:42

Па погледајте како Кинези у арапској земљи од пустиње праве плодна земљиста, модерне цесте, биљке.. Док Америка ту исту дрзаву пљацка и изнудјује новац да од Америке купује орузје. Морали су Америци платити 360 милијарди долара за набавку војне опреме. Па за толики новац би могки платит ванземаљце да их бране.. Кинези граде свијет. Једино им је мана сто једу све сто мига.. Али зар неко мисли да је однос људи у БиХ према зивотињама хуманији него у Кини. Ма није.. БиХ је пуна злих људи, 100 x горих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

05.01.2023 14:25

поскупит це 50 посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

05.01.2023 14:28

Ста це Цвија ту, заноси м..а додику на кривини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаравко

05.01.2023 14:34

Уопсте ми није зао пензионера, редовно гласају за сектасе

ОДГОВОРИТЕ