Седам милиона КМ за шпијунски софтвер за прислушкивање

Додиков министар Срђан Рајчевић састао се 2020. са Тамиром Пардом, бившим директором МОСАД-а и предсједником управе 'XМ Цyбер', након чега је тадашњи члан Предсједништва БиХ признао да прислушкује опозицију. Влада РС касније је са израелском компанијом „Елта Сyстемс“, специјализованом за шпијунирање, потписала меморандум о успостављању цyбер академије.

Република Српска 05.01.2023 | 10:12
Седам милиона КМ за шпијунски софтвер за прислушкивање

„'Оћете да вам донесем снимке? Нема власти која не слуша опозицију, тако и ми вас слушамо. Имамо право и слушамо вас. Знамо шта радите“, изговорио је Милорад Додик, тадашњи члан Предсједништва Босне и Херцеговине, 20. маја 2020. године на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Двије и по године касније, 8. новембра ове године договорено је да ће му израелска компанија „Елта Сyстемс ЛТД“ испоручити софтвер за параобавјештајни рад, назван рјешењем за успостављање цyбер академије. 7.322.628 КМ!

Грађани ће платити ову идеју водиљу сваког тоталитарног система на основу „Меморандума о разумијевању број: 01/1-012-2-1483-1/21 од 24.05.2021. године и Анекса А и Б који је Влада Републике Српске закључила са 'Елта Сyстемс' Израел у циљу успостављања цyбер академије, која ће обучавати и оспособљавати кандидате за стицање знања и вјештина у области цyбер безбједности“.

Преговарачки поступак без објаве обавјештења јавности провео је Иновациони центар Бањалука, на чијем је челу још један послушник режима - Драго Гверић. Уговор ће бити на снази четири године.

Меморандум је засад строго чувана тајна, спецификација хардвера, софтвера и друге опреме такође. Ко ће бити кандидати за обуку и због чега је ангажована војна компанија – питања су на која Журнал још чека одговоре од Гверића, Владе РС и Министарства за научнотехнолошки развој високо образовање и информационо друштво РС.

Међутим, да је све ово изузетно битно Додику, сада већ предсједнику Републике Српске, потврђује и састанак одржан 15. септембра.

„Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић састали су се данас са делегацијом израелске компаније 'Елта Сyстемс', коју су чинили директор сектора за маркетинг и пословање и представник ове компаније за Европу Рои Шопошник и директор сингапурског одјељења ове компаније Дорон Коен.

Тема састанка је покретање активности на успостављању цyбер академије под окриљем 'Елта Сyстемс' у Бањалуци, на којој би се школовали профили из области цyбер безбједности и одбране“, објавили су медији.

Додик је рекао:

„Са представницима ове респектабилне израелске компаније смо постигли договор о оснивању академије из области цyбер безбједности у РС. То је још један доказ нашег опредјељења да у РС, у сарадњи са израелским стручњацима, школујемо кадрове за будућност, јер је претпоставка да ће већ наредне године овој индустрији недостајати преко милион извршилаца из области“, навукао је параван.

Након овога остаје отворено питање да ли је "цyбер академија" параван за оснивање цyбер обавјештајног система?

ИНФРАСТРУКТУРА ИЗРАЕЛСКА, ДЈЕЛОВАЊЕ РУСКО

„Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић се у склопу вишедневне посјете Израелу састао са Тамиром Пардом, бившим директором израелске обавјештајне службе МОСАД и тренутним предсједником управе компаније 'XМ Цyбер' која се бави креирањем система за кибернетичку одбрану и безбједност.

Детаљи разговора нису познати. Тамир Пардо је дужност директора МОСАД-а преузео 2011. године након Меира Дагана и обављао је до 2016, када га је наслиједио садашњи директор Јоси Коен. Пардо је познат по увођењу нових технологија у израелски обавјештајни сектор, као и креирању МОСАД-овог технолошко-истраживачког центра“, објавио је портал „Српскаинфо“ тачно четири мјесеца прије Додиковог признања о нелегалном прислушкивању опозиције.

Стручњак за безбједност и професор на Универзитету модерних знаности у Мостару Санди Диздаревић 19. марта упозоравао је јавност на параобавјештајни рад и набавке опреме за шпијунирање и контролу.

"Сада у БиХ 'иза завјесе' имамо офанзивне обавјештајне и психолошко пропагандне игре, с једне и политичке игре с друге стране. Обавјештајне игре су под параваном. Он или они су заправо координатори који преко различитих НВО, Института, високо образовних установа, појединаца унутар званичних безбједносних структура имају задатак да направе продор и опстанак руског утицаја у БиХ, примарно у РС, а крајњи циљ је дестабилизација у БиХ и стварање независне Републике Српске", рекао је.

Материјалне доказе о овоме имају и западне обавјештајне службе.

"Најопаснији правац руског утицаја је параобавјештајно дјеловање, које се у овом случају одвија преко једне од високо-образовних институција у Србији којом руководи професор марксизма, а који данас тренутно предаје социологију, и његово кодно име почиње са Р. Управо преко тог факултета под споразумима о сарадњи са руским факултетом остварује се директна веза како у идеолошком и обавјештајном тако и економско-финансијском", открио је Диздаревић и додао да је "та институција  под директном контролом руске војно обавјештајне службе".

"Професор са кодним именом Р. директно је одговоран руском колеги В. Ф. Трећа веза одвија се преко факултета у РС и високопозиционираних особа са тог факултета. Оно што је посебно занимљиво у оваквим модусима операнди параобавјештајног дјеловања јесу изузетно добро осмишљени паравани, па тако рецимо да направим једну паралелу између догађаја у С. Македонији и БиХ, тачније РС.

Иста фирма инсталирала је софтверску опрему на један факултет у С. Македонији која је кориштена у праћењу и прислушкивању присталица Зорана Заева. Таква иста опрема инсталирана је и на једном од факултета у РС, под паравном стварања предмета и катедри за изучавање цyбер криминалитета. Ради се о веома софистицираној опреми 'Елта Сyстемс ЛТД'. Опрема има изузетне могућности“.

А, тај факултет, јасно је, је онај за безбједност и заштиту којим управља Додиков обавјештајац Предраг Ћеранић. За Журнал није имао времена, а када смо његовој секретарици рекли о чему се ради, настао је тајац па је услиједила кратка порука:“Пренијећу му“.

И након тога – тајац.

Диздаревић је у медијима додатно појашњавао:

"Унутар тих институција под параваном 'цyбер академије' остварују се незаконите дјелатности које као што је прислушкивање, праћење, уцјена, пријетње, компромитације, до стварања мрежа својих информатора, сарадника, аналитичара.

Цљеви су вишеструки, остварити руску доминацију, а то значи останак појединаца што дуже на власти, то опет значи богаћење управо тих појединаца, јер се преко њих у политичком смислу онемогућава доминација друге стране а то је западни систем, и њихове вриједности.

Дакле, не ради се о званичним безбједносним већ о образовним институцијама који кроз едукацију, размјену студената и  другим активностима, имају инсталирану опрему за прислушкивање, али и успостављену и разгранату мрежу за праћења, попут НВО, различитих удружења", закључио је.

Безбједњаци које је Журнал контактирао, на питање зашто је Влада за циљ имала да објави информацију о потписивању фамозог меморандума, одговарају – оно што се ради нелегално, најлакше се „упакује“ у уговоре и меморандуме.

Потврдили су и Диздаревићеве ријечи – инфраструктура је израелска, али све проводе Руси.

(зурнал.инфо)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Кнез

05.01.2023 09:37

Ајде дајте ми један ваљан разлог због чега би власт прислушкивала вас из опозиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

05.01.2023 10:14

Ово уоопсте није тацно, Додик није никакав руски цовјек вец западни.

Name

Добојлија

05.01.2023 10:27

Питај Лактасенка.

Name

Ре

05.01.2023 11:06

А засто не би? Милиони су у игри, ваља им остати на власти и наставити са досадасњим нацином зивота. Јер мислите да власти несто раде у корист општег добра? Да су тако тадили, не би они и њихове фамилије били милионери у једној од најсиромаснијих земаља у Европи. Али како год било, за спас дуса насих одговарацемо сви без изузетка, на праведном суду.

Name

Приједорцанин М.

05.01.2023 11:11

За Кнеза.власт жели знати докле опозиција досеже сазнања о криминалу појединаца из власти и све планове опозиционара све разговоре и остало што их интересује.а то шта власт ради прате западне службе...

Name

Тито

05.01.2023 11:12

Ово вам је све лепо презентовао Бакетов обавештајац Осмица преко свог кера лајаваца, Авде. Бујрум

Name

Рекнез

05.01.2023 12:38

Предизборна компанија, је највеци доказ колико се резим треба да боји опозиције, и опозиција би побиједила ,да нису покрадени избори

Name

И птице на грани

05.01.2023 14:13

Знају да је Тито био "тројански" истоцног блока у Европи.

Name

Милојко

05.01.2023 09:44

Вец одавно се нама сјеверна Кореја спрема!!! Омладино бјезите одатле јер то сунце само додиковце грије и русе јос који мјесец, којима је све веца тама због специјалне операције у облику распада земље, постаје а у истину све реалнија, јер путкиц је на измаку и овако и онако. Сретан ти празник РС или теби од ње сто је јос преостало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисеркроне

05.01.2023 10:36

Ма браво, тако и треба, све прислушкивати, хапсити , у затворе и егзекуције, као у с. Кореји, Ирану, Русији, то народе, кад сте путиновци добићете Путина, такав режим. У демократије нико не вјерује, води се поход против, за вас је демократија нацизам, главни ослободитељ од демократије Путин са вазалима, нашим властима.

Name

Абонитет танана

05.01.2023 10:02

Дода користи и спајкинг, гдје год то мозе да добије информаије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортодоксна

05.01.2023 10:02

Милораде биједо једна, насих пара си из насег дзепа узео да би прислускивао. Биједо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

05.01.2023 10:05

Још једна западна инсталација у друштво попут ове да су нам Руси пријетња а они нису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2023 11:06

Ма доста висе и Руса

Name

$ за ре

05.01.2023 12:21

Тачно такође и натоваца као што кажу тешко земљи која" туђу" војску храни а своје нема

Name

$ за ре

05.01.2023 12:43

Руси ће ти послати књигу Достојевског да их не заборавиś кад ти дође нато

Name

Опозиција издајице

05.01.2023 10:18

Опозиција нас продала суте издајице, срам вас било ни на улицу нецете на протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

05.01.2023 10:36

Спремају се да испуне задатак доласка Ватикана. Ватикан њима фотеље Србима покатолицавање или губите се са простора БиХ. Ацо педер сири Албанију која је дрзавица Ватикана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.01.2023 11:20

Што прије сву ову политичку мафију растерати иначе ће они и нас растерети и све развалити

Name

Ре

05.01.2023 10:55

Јадни борци који гладују годинама са малим и мизерним пензијама до 400 марака, у бурлиној презадуженој криминалној РС који све има са лоповском хоботницом у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израел ради за САД

05.01.2023 11:18

А не Русију.САД имају и редовно издвајање и финансирање Израела из будјета..... Паметном доста по питању подвале.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

05.01.2023 14:04

Немаш ти појма, срећа па имамо нај јачег безбиједносног оперативца на свијету, Џевада Галијашевића, не можеш ти знати боље од њега !

Name

Лукач

05.01.2023 11:30

Ја кад сам тражио за снимање саобрачаја није ми дао све,ту смо се закачили и онда се он наљутио.... Поред тога код њега сваки дан стижу информације од многих дупелизаца којима је то једини посао да шпијунирају и шаљу му информације о народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лукач

05.01.2023 16:06

Миле није размишљао да и кум Ђола од нечега треба да живи. Приход опао, проституција у хотелу слабо иде.

Name

Кум Ђола Регодић

05.01.2023 16:51

Е мој куме, не да нам се да пребацимо 20 милиона ти и ја. Стало на 19 и не креће даље.

Name

Јасно као дан

05.01.2023 11:31

Овакав систем измонтиран од Запада мозе одговарати само олигархији и неокапиталистицким пљацкасима обицног цовјека који и јесу на власти........ Сво настојање да се приказе несто друго апсолутно није ни логицно ни нормално та здрав разум....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Бисабац

05.01.2023 11:41

Све је то без везе, оа сваки берберин зна све, дик се ошушате се сазнате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоооол ло ло

05.01.2023 12:34

Хаххахаха па ове кретене из опозиције не треба прислускивати посто је код њих језик брзи од памети сто на уму то на друму, само са се лапрда и замајава народ. Небитни ликови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

05.01.2023 14:09

Да тачно, небитни ликови, исто као и ови на власти,они само извршавају задатке, које пред њих поставе западне корпорације, чињеница ,да им је за то дозвољено да "зарађују и богате се" колико им воља !

Name

Па да

05.01.2023 15:04

Сјеверна Кореја! На брдовитом балкану !! У 21 вијеку! Створена огромномкорупцијом за Гиниса! Корумпирани квази партијаси разних бојаа нацијаа урусили систем институције заробили народ растјерали опљацкали лоповска приватизацијаа корона пљацка тендер пљацка стецајнаа мафијааа правосудје полиција сипy све у слузби мафијее харајуу уз помоц појединацааа из медј заједнице и окрузења !! Коза ностра балканска! 30 година од рата пљацкаа растјерује уцјењује поткива прелетаци папци мјесто у затвореее иду у институције сто веци лопов веца функцијааа! Зло 20 и 21 вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Випво

05.01.2023 19:55

Колико би тек дали да треба шпијунирати криминалце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

06.01.2023 00:25

Дајте народу хљеба,сунце вам калајисано,само крадете и пљацкате народ

ОДГОВОРИТЕ