Јесте ли чули за село Братач, има и олимпијаду?

На листи се нашло и село Братач које се налази у близини Невесиња, а називају га скривеним драгуљем источнохерцеговачког краја.

Република Српска 04.01.2023 | 23:07
Јесте ли чули за село Братач, има и олимпијаду?

Село Братач недавно се нашло на листи 14 најљепших села Босне и Херцеговине, а овај скривени драгуљ обилује историјским наслијеђем те је занимљиво да се у њему од 1875. године одржава Невесињска олимпијада.

У склопу УСАИД-овог пројекта Удружење за развој руралног туризма у БиХ Алтерурал одабрало је 14 села која су уврштена на листу Најљепша села Босне и Херцеговине.

На листи се нашло и село Братач које се налази у близини Невесиња, а називају га скривеним драгуљем источнохерцеговачког краја.

Братач открива зачуђујуће богатство историјског наслијеђе на невесињској висоравни - античке римске остатке, средњовјековни мост и најстарије традиционалне игре, познатије као Невесињска Олимпијада.

Фотограф Борис Трогранчић посјетио је ово село те забиљежио све љепоте природе и споменика које крије.

У селу се налази фасцинантни мост Овчији брод - Национални споменик Босне и Херцеговине, саграђен у 17. стољећу на мјесту некадашњег римског моста и прелази преко ријеке Заломке. Ова ријека је једна од највећих понорница у динарском кршу, али и у Европи.

У непосредној близини моста налазе се остаци римског пута. Цијело ово село обилује стећцима, гомилама и градинама из илирског периода. Ту се налази више од 200 средњовјековних стећака из различитих периода, од који су неки изузетно очувани.

Затим ту су каменом зидане чатрње и каптаже извора из времена Аустро-Угарске владавине. Хоризонт села Братач окружују планине Вележ и Црвањ.

Занимљивост је да се у овом селу одржава чувена Невесињска олимпијада још од 1875. године и уписана је у прелиминарну листу нематеријалне културне баштине Босне и Херцеговине.

У непосредној близини овог занимљивог мјеста се налазе и друге културне и историјске знаменитости, попут Благаја, куле Херцег-Стјепана, али и Хутовог блата.

(Клиx Фото: Борис Трогранчић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Татар

05.01.2023 08:21

Ма дај ба пусти те глупости има ли шта генералу занимљиво Ко се још бави културом.

ОДГОВОРИТЕ