ЕУ: Путнике из Кине тестирати прије полијетања

- Док Пекинг планира да ублажи епидемиолошка ограничења упркос новом таласу заражених корона вирусом, Европска унија препоручила је данас тестирање путника из Кине на ковид-19 пре поласка на путовање.

Свијет 04.01.2023 | 22:48
ЕУ: Путнике из Кине тестирати прије полијетања

Препорука коју је данас издала група за Интегрисани одговор на политчке кризе ЕУ (ИПЦР), коју чине представници 27 држава чланица ЕУ, у складу је са ранијом препоруком Европске комисије, пренео је Ројтерс.

ИПЦР је такође препоручио да сви путници на летовима из Кине треба да носе заштитне маске за лице, да владе земаља чланица ЕУ уведу насумично тестирање путника који долазе из Кине, као и да се на аеродромима тестирају и секвенцирају отпадне воде са међународних летова који стижу из Кине.

ИПЦР је најавила да ће заједно са Европским центром за контролу болести, дирекцијом за спољне послове Европске комисије и Светском здравственом организацијом наставити да прати епидемиолошку ситуацију у ЕУ и развој догађаја у Кини.

Овај потез ће, како оцењује Ројтерс, вероватно узнемирити званични Пекинг, а свакако је већ наишао на критике глобалне авио-индустрије.

Кина планира да од 8. јануара ублажи ограничења на путовања иако се широм земље шири талас нових инфекција због којих су се, наводи Ројтерс, кинеске болнице и погребне куц́е нашле под великим притиском.

(Тањуг Фото: Илустрација/АА) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аска

04.01.2023 22:22

Неко вец треба да поравна ову ЕУ, америцки испрдак, са земљом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

05.01.2023 06:17

Малтретирају кинезе како стигну јер Кинези више нису послушни подигли цијену рада у многим ЕУ и САДе фабрикама па ови имају проблема са формирањем цијена а држава стала у заштиту грађана и њихових права и гледају да ојачају што више властите привредне капацитете