Рекордно топле новогодишње температуре

- Активисти позивају на брже акције против климатских промена, а европске владе су на кратко одахнуле због високих цена гаса, након што су рекордно високе зимске температуре захватиле делове Европе током новогодишњих празника.

Свијет 04.01.2023 | 22:39
Рекордно топле новогодишње температуре

На стотинама локација широм Европе забележене су рекордно високе температуре, а најтоплије новогодишње вече било је у Будимпешти, где је било 18,9 степени Целзијуса, преноси Ројтерс.

У Француској је ноћ између 30. и 31. децембра била најтоплија од како се мери време, и температура је износила скоро 25 стенепи на југозападу земље, а уобичајено препуњена европска скијалишта била су пуста због недостатка снега.

Немачка метеоролошка служба забележила је температуре од преко 20 степени, чешка телевизија навела је да је на појединим местима дрвеће почело да цвета.

Како наводи Ројтерс, научници још нису адекватно анализирали конкретне начине на које су климатске промене утицале на високе зимске температуре.

''Зиме у Европи постају топлије као резултат повећања глобалних темпераура'', рекла је Фреја Вамборг, научница из Службе за климатске промене Коперникус Европске уније.

Научници предвиђају да следи још једна година препуна екстремних временских догађаја, за које се сматра да су директно повезани са глобалним загревањем, укључујући смртоносне топлотне таласе у Европи и Индији, и поплаве у Пакистану, додаје Ројтерс.

(Тањуг Фото: Ало.рс) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

За уредника портала

05.01.2023 05:44

Температуре су високе, ниске или просјечне. Нису ТОПЛЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ