Осморка тражи разговор са Додиком и Човићем

Нермин Никшић, предсједник СДП-а, казао је у сриједу, након састанка "Осморке" у Зеници, да ће се са потписницима споразума о формирану власти у држави (ХДЗ БиХ и СНСД) направити још један разговор у циљу поправљања амбијента, а тај састанак ће бити организован у најкрећам року.

Босна и Херцеговина 04.01.2023 | 18:41
Осморка тражи разговор са Додиком и Човићем

Нагласио је, коментаришући потез НСРС-а у вези са државном имовином, да није да се "хватају за вратове" како би показао свој патриотизам, него је да се ово и слична питања рјешавају кроз институције БиХ.

“Имали смо дуготрајан састанак на којем смо се дотакли свих актуелних и горућих тема. Договорен је начин поступања у периоду који је пред нама. Знате да смо потписали споразум о формирању власти на државном и ентитетском нивоу. У међувремену десиле су се ствари које одударају од тог споразума и амбијента који смо имали. Требамо са потписницима споразума направити још један разговор у циљу поправљања амбијента, а тај састанак ћемо организовати у најкрећам року”, открио је лидер СДП-а.

Никшић је нагласио како није упитан договор “Осморке” са ХДЗ-ом и СНСД-ом, али су “упитни потези” појединих коалиционих партнера.

“Да ли ћемо имати сукобе и тензије или ћемо успоставити повјерење и доносити одлуке које су у интересу грађана. Не мислим да је у интерсу  да пљујемо једни друге. Идемо се борити кроз институције. Пролонгират ћемо достављање имена (за Вијеће министара БиХ) да обавимо још један круг консултација”, нагласио је.

Поједини лидери казали су да ће преиспитати подршку “Осморци” уколико СНСД и лидер ове странке Милорад Додик наставе са сличним активностима попут доношења неуставног закона којим се регулише државна имовина у Републици Српској. Никшић је закључио, ипак, да је “Осморка” стабилна и да на данашњем састанку у Зеници “нису говорили о разлазу, него о рјешењима“. Истакао је да иако је СДП најјача странка међу њима, “не пада му на памет да неком другом говори шта да ради”.

Никшић је одбацио критике да СДП и “Осморка” немају кичму да се супротставе ХДЗ-у и СНСД-у и да нису политички дорасли Додику и Човићу.

“Имали смо досадашњу екипу која је као дорасла и успјела је да осигура да је БиХ прва по корупцији и друга по одласку становника. Успјели су осигурати да иде државна имовина. Ми се не понашамо као они. Ми смо и данас њима криви за нешто што је било прије 10 година. Требају се навићи да буду мало у опозицији. Ја и СДП нећемо издати интересе државе”, поручио је Никшић.

Лидер СДП-а потврдио је како у споразуму између “Осморке”, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а није било говора о државној имовини, али је нагласио да то “не значи да било ко треба кршити законе и Устав ове земље”.

“Имамо одлуку Уставног суда када је у питању имовина. Понављам да не сматрам да се требамо хватати за вратове да би показао какав сам велики патриота, него учинити све што је могуће кроз институције да докажемо да не може проћи”, казао је на крају Никшић.

(Н1 фото: фејсбук)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милос

04.01.2023 18:06

Ови из Осморке тврде да идемо у Нато.....Ма присто је Све Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

04.01.2023 21:08

Зар онај од Бановића није на црној листи Мирсад Кукиц??? Колико видим сака јада које це Додик дизати како зели а нама донијети нове сукобе и 4 изгубљене године јос

Name

Рамбо

04.01.2023 19:32

Ви сте велики кретени ако вјерујете да це миле испостовати иста од договора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из 50 и неке

04.01.2023 19:48

Био једном неки осмерац без кормилара... Ви би гивикт покварили, баксузи једни.

ОДГОВОРИТЕ