Србија има више страних инвестиција него све земље ЗБ

"Србија има 62 посто укупних страних инвестиција на западном Балкану, што је много више него све остале земље заједно", казао је он.

Србија 04.01.2023 | 18:16
Србија има више страних инвестиција него све земље ЗБ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на годишњој конференцији за новинаре да је та земља завршила 2022. годину тако да не може да не буде незадовљан.

"Успјели смо да сачувамо финансијску стабилност, економију, да имамо раст 2,3 до 2,5 одсто, подигли плате и пензије највише у Европи", казао је Вучић додајући да Србија има историјски најнижу стопу незапослености - 8,9 одсто, стопа јавног дуга свега 55 посто, а курс динара је чврст као стијена,

"Србија има 62 посто укупних страних инвестиција на западном Балкану, што је много више него све остале земље заједно", казао је он.

 Вучић је казао да ће ова година бити на свјетском и европском нивоу много тежа од претходне године.

"Сада је питање да ли је старија кокошка или јаје, како да чувате стопу БДП-а додатним улагањима, тиме што ћете да потрошите више новца или како да у складу са саветима шефице ММФ-а правите јастуке, бафере, чувате државни новац и да гледате како да спасавате земљу у случају веће кризе и у Европи и САД и целом свету", рекао је Вучић.

Навео је да у Америци стопа раста пада, ближи се рецесији, у Кини такође, а да се Европа ближи рецесији.

"Ми смо дио тог система, наравно да наша стопа раста пада. То што се збива у свијету ће погодити и нас", казао је Вучић и указао да други имају стопу јавног дуга већу од нас те да смо по том питању и по питању фискалне стабилности, стабилнији.

Пренео је да би Србија могла да се задужује без увођења санкција Русији, чланства у НАТО пакту и ЕУ, по стопи од 5,5, а да се и даље то не ради.

"Чували смо се и обезбиједили новац по три одсто од наших арапских пријатеља, држали пуну финансијску стабилност да бисмо имали за енергенте чије цијене нисмо знали колике ће бити", казао је предсједник.

Он и овом приликом казао да га нико не може уцијенити јер нема куће и виле по страним земљама...

Чекамо десето повлачење призања тзв. Косова

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су пред Србијом тешки изазови што се тиче Косова и Метохије и истакао да  је девет земаља повукло признање тзв. Косова, а да се чека и десета. 

Вучић је на годишњој конференцији истакао да  чак 106 земаја не признаје независност тзв. Косова,  84 недовсмислено признаје, а три државе "нису начисто".

"Имамо девет које су повукле признања – Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Малдиви, Света Луција, чекамо десету", рекао је Вучић.

Он је додао да су пред Србијом тешки изазови по питању КиМ.

"Желили смо мир, на једновите јаде смо га сачували. Ниједног секунда никога нисмо провоцирали, осим ако неко не каже да је провокација то што Косово и Метохију или наше грађане на КиМ не доживљавамо као наше држављане, наше суграђане, или што то доживљавамо као територију Републике Србије у складу са нашим Уставом Републике Србије", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија није направила ниједан инцидент и да није повукла ниједан једнострани потез. 

"Свог Устава нећемо да се стидимо и свог народа нећемо да се стидимо, напротив поносићемо се. Ми не можемо да се супротставимо великим силама, мали смо ми, велика је Америка, Немачка, Европа.. Ми смо мали, али како данас ствари стоје у свету, чак 106 земаља не признаје независност Косова, свега 84 недовсмислено признаје, а три земље нису начисто", рекао је Вучић. 

Он је додао да ће се Србија борити у Унеску, а да тешко може да се супротстави у Савету Европе. 

"Можемо ли  ми да се супротставимо њима у Савету Европе - тешко, можелимо ли у Унеску, борићемо се, пошто ту имате извршни савет у којем је потребна половина гласова, ту би могли да добију половину гласова, али за пријем у чланство потребно је две трећине гласова, то ће да иде мало теже. То се зове међуконференција. То ће да им иде мало теже, а већ су покушавали у више наврата па им није ишло", поручио је Вучић.

Што се тиче УН, "чекам да ми дођу стручњаци да ми објасне да је то једино могуће, иначе Вучићу награбусио си, а ја се тресем од страха од њих и њихових убеђивања".

"Чекам да ми објасне да је то једини могући излаз за Србију. Како ви кажете са оних независних тзв. слободних медија, Вучићу омча око врата.

Није то Србији омча око врата, то је Вучичу омча око врата ако ће Косово да буде независно. Ваљда само Вучић везан за КиМ и за српски народ на КиМ", рекао је Вучић и додао да ту омчу тешко можете ставити на поносног човека који неће да криви кичму. 

Он је додао да Србија наставља борбу и да ће увек желети мир са Албанцима и поштовање свих споразума које смо потписали.

Вучић је нагласио да Србија не бежи ни од једног од шест споразума које је потписала, а Албанци и међунардона заједница беже од свих шест. 

Он је рекао да ће Србија да настави своју борбу.

"Свако свој посао, они уцене и претње а ми да чувамо слободу и независност, да чувамо своју Србију. Неће бити лако ни једноставно", рекао је Вучићу. 

Вучић је приметио да њега "самог и малог" нису успели да сломе, а како ће многе јунаке у овој земљи.

"Нека ја будем први бедем, први штит, а кад мене сломе онда ће на све друге јунаке да наиђу", поручио је он. 

Захвалио је грађанима на подршци у 2022. години. 

"Нисам ја ту и моје колеге да вам се допадам, нисам ту да будете насмејани, нисам ту да будем шармантан, мој посао је да радим тежак посао у интересу земље. Србија у претходне три године једна од три земље у ЕУ по стопи раста, а да не причам да је Србија у оквиру тих земаља са тако високом стопом раста земља са најмањом стопом јавног дуга ", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да ова година неће бити лака, биће ного тежа него претходна.

"Али ако будемо јединствени, ако будемо заједно, ако будемо веровали у своју политику. Ми људи смо различити, имамо различите афинитете и жеље, али ако се будемо држали заједо, ако будемо уједињени и јединствени по питању основних циљева, нико не може да нас сломми", поручио је Вучић.

Он је додао да, уз све тешкоће и проблеме, очекује добру и позитивну годину за Србију. 

"Очекујем наставак раста животног стандарда, очекујем да имао још више младих који своју будућност виде у својој земљи, још задовољних старих и средовечних људи, очекујем да Србија настави путевима успеха и победа", закључио је Вучић.

(БН/Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јуда

04.01.2023 18:16

Зато нема Косоцо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.01.2023 18:38

Добро јест тако али исто тако знамо и што је то тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де нас просвјетли?

04.01.2023 21:55

Зато што су способни и стално раде? Зато што софтвер који РС плаћа 20.000.000КМ они набаве боји за 100.000 КМ?

Name

Софтвер

05.01.2023 06:02

Програм који су платили 200мил коста на мјесецном нивоу око цца 220е. Ако не вјерујете погледајте.

Name

Доктор

04.01.2023 19:01

И скупље гориво, мање плате, скупље станове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леонардо

04.01.2023 19:37

Јадан је народ којем овај мозе толике године да продаје маглу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2023 00:06

А поготово сто је увијек у неким процентима.

Name

бенито

04.01.2023 21:47

ДА!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

04.01.2023 23:18

Кредити нису инвестиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

05.01.2023 08:47

Фризирано а стварнист сасвим несто треце! 21 вијек на брдовитом !!

Name

Маxо

05.01.2023 01:59

Јели нам те инвестицје донира "братска" Русија или нам до омогућава омрзнути Запад (гдје нас има на ститине хиљада), то би бар требали знати????

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

05.01.2023 05:52

Све је то лијепо Вучићу али нећеш никад моћи искоријенити криминал и дивљу градњу по БГ прањем пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.01.2023 07:09

Градоначелник БГ Александар Шапић баш тако неприча има на ЈТ у јутарњем програму једне тв.

ОДГОВОРИТЕ