Бањалука: 2022. је најтоплија од кад се врше мјерења

У Бањалуци, највећем граду Републике Српске, 2022. година била је најтоплија од кад се врше мјерења, уз средњу температуру од чак 13,5 степени Целзијусових, подаци су Хидрометеоролошког завода Српске.

Република Српска 04.01.2023 | 13:16
Бањалука: 2022. је најтоплија од кад се врше мјерења

То је 2,1 степен топлије од просјека за период од 1961. до 2021. године.

Из Хидрометеоролошког завода Српске истичу да је током прошле године оборено више температурних рекорда, а у Бањалуци су јун и децембар били најтоплији од кад се врше мјерења, док је мај био други најтоплији.

У новембру је измјерен 29,1 степен Целзијусов и то је највиша температура ваздуха измјерена у том мјесецу у Бањалуци, а уједно и нови рекорд за максималну температуру за новембар за цијелу БиХ.

Према подацима Хидрометеоролошког завода, током године забиљежено је 70 дана са температуром изнад 30 степени Целзијусових, односно тропских дана.

Просјечан број тропских дана за Бањалуку износи 36.

Највише тропских дана било је 2012. године, 79, а 2015. и ове 2022. било је 70.

Према подацима Хидрометеоролошког завода, током цијеле године није забиљежен ниједан ледени дан, односно дан са максималном температуром испод нула степени.

"Просјечан број тропских дана за Бањалуку за цијелу годину износи 16, а од 1961. није се десило да не буде ледених дана током цијеле године", наглашавају из Хидрометеоролошког завода Српске.

Из Завода додају да је у Бањалуци било и сушно током већег дијела године, те да је само у септембру, новембру и децембру било јачих падавина.

У цијелој Европи и региону Балкана 2022. била је врло топла, у многим предјелима најтоплија или једна од најтоплијих година од кад се врше мјерења.

Из Хидрометеоролошког завода наводе да је сваки тридесетогодишњи период све топлији, а да је пораст температуре знатно изражен од 2000. године.

Према подацима Хидрометеоролошког завода, топло је било током већег дијела године, само је у марту и априлу било мало хладније од просјека.

(Срна  ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ/РИНГИЕР)

Коментари / 0

Оставите коментар