У техничком мандату до бесконачности

Након именовања министара и њихових замјеника на нивоу БиХ, на дневни ред партнера у власти требало би да стигне информација о истеклим мандатима руководилаца у заједничким институцијама међу којима има и оних којима је “радна обавеза” истекла још 2020. године.

Босна и Херцеговина 04.01.2023 | 08:25
У техничком мандату до бесконачности

Агенција за државну службу БиХ надлежна је за расписивање и спровођење конкурса за мјеста секретара с посебним задатком, односно службеника, а не располажу информацијама о руководиоцима који се именују на основу других закона.

Посљедњи пресјек, према подацима Агенције за државну службу, показује да су појединим директорима и њиховим замјеницима, на готово 20 адреса на нивоу БиХ, мандати већ истекли.

За неке позиције су, како је потврђено у тој институцији за “Глас”, расписани конкурси по ранијим закључцима Савјета министара, али процедура није доведена до краја.

Према евиденцијама, у поступку је конкурс за избор директора Дирекције за европске интеграције јер је актуелном мандат истекао половином новембра 2020. године, а “трага” се и за секретаром с посебним задатком у Министарству за људска права и избјеглице - секретар с посебним задатком јер је актуелном на тој позицији мандат истекао у јануару 2021.

Директорима Института за интелектуално власништво и Дирекције за економско планирање мандати су истекли у августу те године, а замјенику директора Агенције за унапређење страних инвестиција мандат мјесец касније.

С друге стране, постоји неколико институција гдје су истекли мандати, али за те позиције још нису расписани конкурси. На тим адресама, директорима су мандати истекли у периоду од јануара 2021. до августа 2022.

Осим тога, има институција гдје је готово цијело руководство у “техничком мандату”, што је случај у Регулаторној агенцији за нуклеарну безбједност и Управи БиХ за заштиту здравља биља.

Истеклим мандатима бавили су се и ревизори, упозоривши у најновијем извјештају да је настављена пракса обављања дужности и након истека мандата, у трајању од неколико мјесеци до неколико година, јер нису у свим случајевима правовремено покретале и окончавале процедуре избора.

И они су евидентирали случајеве гдје нису покренуте конкурсне процедуре за руководеће кадрове иако су надлежни правовремено информисани да су директорима истекли мандати.

Таква је ситуација, према наводима ревизије, за позиције директора Управе за индиректно опорезивање БиХ и Агенције за државну службу БиХ.

Констатован је случај да Савјет министара БиХ није био информисан о истеку мандата функционера тако да процедура није могла бити ни покренута - директор Института за мјеритељство БиХ.

Ревизори су упозорили и на то да функцију агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру обављају дуже вријеме вршиоци дужности, с тим да су изостале конкретне активности надлежних зарад именовања нових агената.

(БН/Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

питам

04.01.2023 07:43

да ли и ми грађани можемо плаћати режије када будемо имали пара да ли се законски рокови у свему поштују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гратз

04.01.2023 10:04

Гратз: Додик ствара чињенице, које ће прије или касније довести до рата

Name

Симам

04.01.2023 08:20

Пример како не треба радити. Организовани хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара

04.01.2023 08:56

Срамота је да Савјет министара није био упознат да су појединцима истекли мандати. То никако не мозе умањити њихову одговорност за јаваслук који влада. Кад се види ко су савјетници у СМ, онда ниста није изненадјујуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жика

04.01.2023 10:28

Је л’ ти стварно вјерујес да СМ није био упознат са истеком мандата функционерима институција.. Немој бити дијете

Name

БОБА

04.01.2023 09:41

Мртви су међу живима. Они који не раде примају плату и разне накнаде, они којима је истекао мандат као да није .Експерти смо у преварама и новцу који се врти у огромним количинама.Помолите се богу за Божић и хајмо даље.Узивајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

04.01.2023 09:54

Агенцију за дрзавним слузбу треба укинути то је нефункционална слузба ухљеба .Истекли су мандати свим директорима јавних слузби Царине, Осе, Сипе, Граничне баш свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

04.01.2023 11:15

Регулаторна агенција за нуклеарну безбједност и заститу биља? Па кога зајебавате... Колико измисљених радних мјеста за партијске војнике...

ОДГОВОРИТЕ