Све извјесније да нова година доноси нова поскупљења

Најаве су да можемо да очекујемо поскупљење електричне енергије, а није искључено ни поскупљење пекарских производа и млијека. 

Република Српска 03.01.2023 | 10:53
Све извјесније да нова година доноси нова поскупљења

Након еуфорије и новогодишњег славља, грађани Босне и Херцеговине окрећу се свакодневним проблемима. Иако већина наводи да не може бити горе него у години која је остала за нама, прогнозе за 2023. нису оптимистичне.

Раст цијена мнамирница примјетан је на дневном нивоу.

“Коментар је тај да се ништа више не купује на килограм, купује се углавном на комад”, каже за БХРТ Јован Василић, предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине.

2022. обиљежиле су рекордне цијене хране и горива. Инфлација нас неће заобићи ни у овој години, многа су предвиђања, али очекивања су да ће доћи до успоравања раста цијена, јер је присутна стабилизација цијена енергената.

Ипак, те прогнозе нису утицале на то да ће грађани Републике Српске у наредном периоду плаћати већу цијену струје. Надлежни не очекују видљив раст трошкова и то оправдавају изједначавањем зимске и љетне тарифе.

“У јануару, за утрошену енергију у јануару мјесецу неће доћи до повећања цијене код потрошача рецимо који потроши до 500 киловата. Једино што ће се десити то је изједначавање тарифе зимска и љетна тарифа и то ће можда негдје у априлу мјесецу повећати ту врсту накнаде, али ми процјењујемо да ће у том периоду доћи до пада потрошње”, каже Петар Ђокић министар енергетике и рударства РС.

Поскупљења електричне енергије на подручју Федерације БиХ, за сада нема, увјеравају надлежни. Количина имамо довољно, али морамо је користити рационално.

Прије мјесец дана најаве млинара су биле да ће доћи до поскупљења брашна за 10 посто. Одустали су, јер је тренутно страганција цијене пшенице. Очекивања су да до поскупљења неће доћи, али прогнозе нису сигурне.

Како се ближи прољетна сјетва пољопривредници у проблему, јер су високе цијене ђубрива и сјемена. Све су то проблеми и за мљекаре, што се може одразити и на већу цијену млијека, чија је сада цијена готово 3 марке.”

(БН/БХРТ)