ЦГТН: Кинеска економија ће постати мотор светске економије

Кинеска економија је остала друга по величини у свету и уживала је у добром развоју током године, рекао је кинески председник Си Ђинпинг у новогодишњем говору, и додао да се очекује да ц́е БДП земље за целу годину премашити 120 билиона јуана (око 17,39 билион долара), наводи у свом чланку Кинеска глобална телевизијска мрежа (ЦГТН).

Свијет 03.01.2023 | 09:06
ЦГТН: Кинеска економија ће постати мотор светске економије

Си је нагласио да кинеска економија ужива снажну отпорност, огроман потенцијал и велику виталност, а основе које одржавају њен дугорочни раст су остале јаке.

''Током протекле године, кинеска економија је задржала стабилан раст. Земља је ефикасно координирала превенцију пандемије са економским и друштвеним развојем, јер су били потребни напори да се консолидује узлазни тренд економског опоравка, као и да се запосленост и цене одрже стабилним'', преноси ЦГТН.

Сви ови напори, наводи се даље у чланку, постављају основу за кинеску економију као поуздану покретачку снагу глобалног економског раста. Према заједничком истраживању које су спровели 'мислиоци' ЦГТН - а и Кинески институт за јавно мњење са Универзитета Женмин у Кини, 78,34 одсто испитаника широм света верује да је кинеска економија постала мотор светске економије. Ту идеју дели чак 91,46 одсто испитаника из Африке.

Истраживање покрива 41 земљу и регион широм света, што представља 65,2% светске популације. То показује да 76,23 одсто испитаника мисли да ц́е кинеска економија играти вец́у улогу у будуц́ем развоју глобалне економије, док је 71,1 одсто младих испитаника из целог света оптимиста у погледу наставка раста кинеске привреде.

У међувремену, тврди ЦГТН, Кина наставља да напредује у отварању на високом нивоу, пружајуц́и огромне могуц́ности остатку света. 

Према истраживању, Иницијатива ''Појас и пут'' донела је користи земљама дуж руте у смислу ширења међународног тржишта (46%), јачања изградње инфраструктуре (44,5%) и дељења развојних достигнуц́а (44,1%).

''Укупно 84,13 одсто испитаника из земаља на ''Појасу и путу'' је веома уверено у отварање Кине, а више од половине (54,3 одсто) испитаника одобрава достигнуц́е Кине у отварању. Такође, 64,7 одсто испитаника из земаља у развоју очекује да ц́е кинеско отварање на високом нивоу унети нови подстицај опоравку светске економије'', показују резултати истраживања.

Земља је такође у потпуности искористила своје културне ресурсе у успешном одржавању Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу, како би ојачала поверење у сопствену културу и учинила да се глас Кине чује широм света.

Истраживање показује да 51,97 одсто глобалних испитаника верује да су Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу промовисале културну размену, док 46,8 одсто испитаника сматра да је успех кинеског организовања Игара донео наду свету у контексту пандемије ковида 19 и успореног глобалног економског раста.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар