Мир у Украјини далеко, енергетски колапс и криза све ближи?!

Све­т­ски ана­ли­ти­ча­ри сма­тра­ју да је ру­ко­ва­ње Во­ло­ди­ми­ра Зе­ле­н­ског и Вла­ди­ми­ра Пу­ти­на не­мо­гу­ће за­ми­сли­ти у 2023, па ће се су­ко­би на­ста­ви­ти, а с њи­ма и дру­ги про­бле­ми. „Тре­ћи­на све­т­ске еко­но­ми­је би­ће у ре­це­си­ји“, твр­ди Кри­сти­на Гео­р­ги­је­ва, ди­ре­к­то­р­ ММФ-а.

Свијет 03.01.2023 | 08:24
Мир у Украјини далеко, енергетски колапс и криза све ближи?!

Рат у Украјини обележио је годину иза нас, а светски аналитичари верују да ће бити главна тема и у години која је управо почела. Како наводе, имајући у виду поруке из Москве и из Кијева, шанса за преговоре и мир изузетно је мала. Ево шта су прогнозе светских стручњака за 2023. годину.

1. Рат у Украјини

- Немогуће је замислити да се рукују Володимир Зеленски и Владимир Путин, што значи да су мировни преговори предалеко. Украјина захтева формирање суда за ратне злочине и репарацију, као и враћање целе територије. Ништа од овога неће прихватити Москва јер неће бити суочена с потпуним поразом налик немачком 1945.

Реалистичнији би био прекид ватре, нека врста понављања споразума из Минска. То би донекле одговарало Русији, али сигурно не и Украјини. Кључно је питање када ће Украјина истрошити офанзивни потенцијал и до када ће им Запад слати војну помоћ на тренутном нивоу - пише за Гардијан Ден Сабаг, њихов уредник за безбедност и одбрану.

Ни у Фајненшел тајмсу нису оптимисти.

- Мало је вероватно да ће бити услова чак и за дуготрајнији прекид ватре, а камоли за формалне мировне преговоре. Замрзавање тренутног стања на терену не би задовољило ни Русију ни Украјину.

Владимир Путин није скршио украјинску независност, а чак не контролише потпуно ни четири региона која је формално припојио. Володимир Зеленски не може да прихвати примирје с којим Украјина остаје без заузете територије - пише за ФТ Тони Барбер, њихов аналитичар и уредник за Европу.

Да би дошло до мира, неопходна је промена у самој Москви, мисли Едвард Кар, заменик главног уредника Економиста.

- Руско нуклеарно оружје значи да Кремљ не може силом да буде натеран на предају. Уместо тога, Руси би морали да схвате истину: да Путин узалудно расипа њихове животе у рату који не може добити - написао је он за Економист.

2. Економска криза

- Ова година биће тежа од године за нама. Зашто? Зато што су три највеће економије - САД, ЕУ и Кина - успориле истовремено. Очекујемо да ће трећина светске економије бити у рецесији. Чак и у оним земљама које не буду погођене рецесијом стотине милиона људи осећаће се као да су у економској кризи.

Први пут после 40 година, кинески привредни раст биће испод глобалног. Следећих неколико месеци биће тешки за Кину, а ако раст буде негативан, то ће имати последице и за регион и за цео свет. САД су најотпорније и можда избегну рецесију - упозорила је Кристина Георгијева, директорка Међународног монетарног фонда.

Центар за стратешке и међународне студије из Вашингтона у прогнози за наредну годину наводи да у Европи енергетска криза и инфлација могу да доведу до регионалне рецесије.

- Европски све већи економски и геополитички јади појачаће америчку хегемонију и с тим њихову одабрану политику ескалације новог хладног рата с Кином. Заробљено у свему томе, човечанство ће провести још једну годину без улагања у зелену транзицију, од које зависи опстанак наше врсте - написао је за Проџект синдикејт Јанис Варуфакис, бивши грчки министар финансија.

Гардијанов европски дописник Џон Хенли наводи да Европа полако успева да прекине своју зависност од руске нафте и гаса, али да је цена тога огромна.

- Искључења струје и штедња гаса остају могући ове зиме широм континента, упркос алтернативним изворима течног нафтног гаса, али следећа зима би могла бити гора. Много тога ће зависити од времена, али нормалније цене енергије неће се вратити у Европу пре 2025, што значи да ће многе економије бити у проблему - навео је он.

3. Тензије у Азији

Тензије између Кине и Тајвана у 2022. биле су веће него у било ком тренутку у последњих 40 година, па се очекује да ће обележити и 2023.

- У прошлости многи стручњаци су сматрали да је кинеска инвазија Тајвана у суштини немогућа у модерном свету. Путинов рат у Украјини натерао је људе да схвате да су велики ратови и даље могући. Примера ради, НАТО је први пут истакао Кину у свом новом стратешком концепту - за Форин полиси рекао је Метју Крениг, амерички политички аналитичар.

И колумниста Фајненшел тајмса Гидеон Рахман опрезно посматра напетост између две земље.

- Си Ðинпинг можда једног дана одлучи да нападне или блокира Тајван, али вероватно не 2023. Инвазија би била огромна коцка. Ако крене по злу, Си би могао да започне рат са САД, изгуби власт и трајно уништи будућност Кине. Блокада је много вероватнија јер би притисла Тајван, а терала би САД да прве запуцају - навео је он.

4. Протести у Ирану

У Ирану су у септембру избили масовни протести, највећи од револуције 1979, након што је девојка Махса Амини преминула у затвору у ком је завршила јер није добро наместила хиџаб. Демонстрације, током којих је убијено најмање 400 људи, не јењавају.

5. Избори у САД

Нови председнички избори у Сједињеним Држава биће одржани тек у новембру 2024. Упркос томе, многи стручњаци очекују да ће кампања да се захукта врло брзо, али и да ће наредни месеци одредити да ли ћемо тада имати репризу двобоја Џоа Бајдена и Доналда Трампа.

- Бајден је започео годину с политичким замахом, али од јануара републиканци преузимају Представнички дом Конгреса решени да зауставе све његове успехе. Бајден, који је најстарији амерички председник у историји, планира нову кандидатуру.

С републиканске стране, ово би могла бити година у којој ће Трамп коначно бити готов.  Он је већ најавио кандидатуру, али би у томе могло да га спречи најављено кривично гоњење због нереда 6. јануара 2021. или погрешно чување тајних докумената - пише за Гардијан Дејвид Смит, шеф дописништва тог листа из Вашингтона.

(Курир   Фото: ЕПА/АЛЕXЕИ ДАНИЦХЕВ/КРЕМЛИН, УКРАНИАН ПРЕСИДЕНТИАЛ ПРЕСС СЕРВИЦЕ, ОЛЕГ ПЕТРАСYУК)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

&

03.01.2023 07:38

Зато се рукују амери и Зеленски кад амери и Путин буду могли преговарати и договарати без рукавица тј Украјине онда може доћи до мировних споразума а дотад удри те једни на друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

03.01.2023 08:17

И битно је да су САДе најотпорније остатак свијета нек се међусобно побије или нек цркава

Name

Марко

03.01.2023 07:47

Све ово масло Америке,да прво унисти Русију па после Кину а Европа се ту ниста непита ту су на власт доведене америцке марионете.На тврдо су напали,прије це нестати свијета него сто це унистити Русију или да она изгуби овај рат.Стјерали су их у цосак и висе нема гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре марионете

03.01.2023 08:23

Су тамо даље на истоку, Путин има около постављене марионете. Украјина и запад нису марионете, зашто лажеш. Зато он и ратује да учврсти моћ над њима. Сад је пријетња, Казахстан се опире, не подржава путунив рат, сад ће Путин тамо ударити.

Name

РЕ

03.01.2023 08:37

Е мој Марко и Хитлер је био тако самоувјерен, и зна се како је завршио, ни "Путко" ништа друго не заслужује, нажалост. Он не може више назад, јер је свјестан шта га чека???

Name

Ре марко

03.01.2023 08:40

Такве приче ми слушамо преко 20 година које прича твој цар, Путин. И све његове остале марионете, неки чак дуже владају. Зашто је то тако, зашто ми на западу немамо такве доживотне лагаре, који владају без опозиције, без парламентарне контроле режима, сви су или побијени или у затвору. Слуша се само режимска пропаганда,којој су тако неки као ти насјели.

Name

Фрулас

03.01.2023 08:47

Јест,јест масло Америке они су наговорили Русију да нападне Украјину па ови сад не знају како да се извуку из зивог блата у који су упали.Неце нико Русију унистит сами Руси це је унистит.

Name

Ре

03.01.2023 08:54

Прво се мало едукуј, информиши и прочитај нешто, па покушај реално стање описати. Ви, који упорно тврдите да је неко други завадио 150 мил. људи са једне и 44 мил. са друге стране, сте управо они који за све што неваља кривите друге. Чак и за властите неуспјехе кривце проналазите у другом. Рат ће једноставно завршити онда, када сиђе са власти (не битно на који начин) онај који је га и покренуо. Надобудни кепец који свој народ води у још већу неимаштињу.

Name

Па не постоји веца

03.01.2023 08:54

Ноцна мора за САД од економске сарадње Русије и Европе.

Name

& за ре

03.01.2023 09:35

Захвали се западу што ће срби годинама боловати и умирати од онколошких болести у то су укључена у великом проценту дјеца иди и љуби им скуте због човјекољубља и употребе уранијума

Name

За те

03.01.2023 10:53

онколошких болести болести захвали Слоби. Захвали му још и на крвавом распаду YУ, започетој са бирократске револуције.

Name

& за ре

03.01.2023 12:11

Није слобо наредио да се ставља осиромашени уранијум мамлазе један то је вид уништавања становништва и после борбеног дејства мамлазе знаш ли колико коштају лијекови и опрема за лијечење а све се набавља већином из иностранства

Name

& за ре

03.01.2023 12:25

Право лице "моћних" је тешко сагледати пласирају ти једно и оправдавају своје поступке ал воде подмукле иигре многи упадају у ту мрежу нисмо једини

Name

ТЕШКО НАМА

03.01.2023 19:38

Шта Русија може или неможе видјело се кроз историју до дана данашњег. Чињеница је да се НАТО и САД држе далеко од свега а зашто то они знају најбоље. Ми можемо само причати и нагађати а вријеме ће показати шта ће и како ће бити.

Name

075

03.01.2023 08:54

Знам само да ЕУ нико жив више не слуша, осим пар "банана република" на Балкану јер немају више никакав кредибилитет и представљају спрдњу између истока и запада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

03.01.2023 09:49

Ја суд за људска не права за цега слузи тај суд за демократију прво треба америка да сједне на оптузеницку столицу и да одговори колико су стотина милиона људи невиних побили ПУТИН ЈЕ ЗА ЊИХ КРАЉ ЕВРОПА ЈЕ ПРОПАЛА ОНА ЈЕ САМО РОБ АМЕРА И ЊЕНИХ КАПИТАЛИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"руски цар"

03.01.2023 10:01

Може још данас прогласити крај рата. С тим да може и даље да влада доживотно и стим да ће НАТО граница бити граница Украјине прије 2014, инцл. Крим. У противном губи све, губи власт, доживотни затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре фрулашу

03.01.2023 12:58

Очигледно је шта ти фрула ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

03.01.2023 12:59

Смирите се европу сви путин мозе да унисти за по САТА дал вам је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Следеци конфликт

03.01.2023 13:37

Је Европа и САД. Неизбјезан, то ескивирају констатовати.

ОДГОВОРИТЕ