Истина је највећи непријатељ режима у Српској

Већ мјесецима се најављују измјене закона о клевети којом би клевета постала кривично дјело. Међутим, из Владе поручују да ће то ипак преиначити у веће новчане казне, док ће они медији који раде одговорно бити заштићени. Питање је по којем мјерилу ће надлежни знати ко ради одговорно, а ко не?

Република Српска 02.01.2023 | 19:32
Истина је највећи непријатељ режима у Српској

Још док је формално био члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је најавио доношење Закона о спречавању ширења лажних вијести и језика мржње, али и увођење кривичне одговорности за клевету. Иако је по ко зна који пут злоупотријебио своју функцију, најавио је усвајање измјена закона до краја прошле године,међутим, то се није десило.

Ипак, Додик не одустаје од својих намјера и измјена закона о клевети.

"Закон о томе ћемо сигурно донијети он се већ ради у одређеним структурама и то није уперено против медија то је против оних који неодговорно на друштвеним мрежама шире лажи и клевете и остало. У првој сједници Народне скупштине крајем јануара то ће бити на дневном реду“, каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

У Влади Српске кажу да ће бити уведене драконске новчане казне за медије који износе клевету и да ће сви они који не раде одговорно бити санкционисани.

Питање је по којем критеријуму ће се знати који медији раде одговорно, а који не раде да би их казнили? Да ли то значи да ће завладати једноумље и диктатура,само је дио питања које медијска заједница поставља откад су најављене измјене Закона.

 „Да ли ће то бити затворска казна или већа новчана казна, без обзира, то може угрозити опстанак медија у Републици Српској, посебно онај мали број медија који су објективни. Ко ће одређивати, претпостављамо, уколико то буде у кривичном законику покретање таквих поступака ће бити у рукама тужилаца који су показали да су под великом политичком контролом“, каже Синиша Вукелић, новинар и уредник портала Цапитал.ба.

Казне су предвиђене, поред медија, и за све оне који, како кажу надлежни, износе неистине и лажи. Један од оних којем често одузимају ријеч због излагања у Парламену Српске је и Небојша Вукановић, шеф Клуба посланика Листа за правду и ред. 

"Сваки пут кад говорим истину која их погађа они ми одузму ријеч и казне ме избацивањем и прекидом сједнице. Истина је највећи непријатељ овог режима и они да могу угушили би све слободне медије и људе. Они ће покушати да изнађу начина како да све ставе под контролу и да оне које не могу да купе и уцијене и да их финансијски униште. Ми се морамо супроставити и на све могуће начине да спријечимо усвајање тих штетних и погубних закона“, каже Вукановић.

Најављене измјене закона нису опасност само за новинаре и медијску заједницу него и за све грађане у Републици Српској који другачије мисле или износе своје мишљење на друштвеним мрежама јер врло лако могу доћи на удар овог закона, сматрају у опозицији.

 „Очигледно хоће да озаконе једноумље,диктатуру, аутократију да одлучује режим о томе ко је крив ко није.  Ја мислим да је то дискриминација слободе мишљења и говора и права да се каже став о бројним аномалијама у друштву. Већ постоје законска рјешења и кривични закон који је јасно дефинисао кривична дјела и не видим зашто режим иде даље са покушајем да на тај начин дисциплинује укроти ограничи  људе који хоће јасно да укажу на проблеме са којима се друштво у Републици Српској суочава“, каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Наши саговорници кажу да остаје нејасно да ли ће се кажњавање ширења лажних вијести односити и јавне емитере и које ће казне бити прописане. Да ли ће се Закон о спречавању говора мржње или клевете односити и на представнике владајуће коалиције у Српској или ће се, као и све до сад, примјењивати селективно, односно како владајућима одговара.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Татар

02.01.2023 19:12

Па наравно лажни председник лажна власт лажни пријатељи.Лепота Бозија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2023 00:46

Па не мозе кад су лази у коријену у историји настанку.

Name

ре

03.01.2023 06:55

Црнолисташ законом народу затвара уста,још само треба црне повезе преко очију и чепиће у уши.

Name

Грађанин другог реда

03.01.2023 20:05

Давно требало увести!!! Што се бојите закона о клевети? Зато што нећете моћи лагати, ако нешто тврдиш, мораћеш доказати! Браво!!! А досад, Додик ово, Додик оно, Додик продо РС, Додик има 300 милијарди, Додик.... саме лажи и нема казне, е неће више да може...

Name

Ре

03.01.2023 21:31

Зато и јеси грађанин другог реда. Такви им требају

Name

&

02.01.2023 19:22

А како ће се обрачунавати са федералним и другим медијима шири крила ал нису довољно велика мисли да се на силу може постићи оно што он жели можеш се иживљавати на простору РС и шта ћеш за остале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

02.01.2023 19:45

Ничија није до зоре горијела,па неће ни њихова,Пинокио је био највећи диктатор свијета па му је дошао крај,као и Чаушеском и Енверу Ходзи и многим,свему дође крај,па ће и овој бахатости и идијотлуку пахманитали квази владајући,најгори срба што историја познаје То што раде свом народу ради личног богатства неможе се поредити с неким злом,оволики број људи који су они отерали својом политиком у свијет из њихове домовине је чист геноцид над властитим народом,што није учињено од стране других народа за вријеме отадзбинског рата.Они ништа друго и незнању него да краду,лажу,доносе криве законе и задужују Народ,дабогда се позабавили самим собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.01.2023 20:02

Они који предлажу поменути закон већ би требали одговарати јер њихов рјечник, понашање и свакодневно изнесене лажи најбољи су доказ њиховог неморала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

02.01.2023 20:36

Прихватањем мандата, односно покрадених избора, опозиција је свему дала легитимитет. Сад могу наредне четири године само причати како не ваља ово, не ваља оно. Да нису узели мандате, да су наставили са ванинституционалном борбом, све би било потпуно другачије. Овако вас омаловажавају у Скупштини. Одузимају ријеч, избацују напоље. Сами сте криви за то. Лажни предсједник зна најбоље шта је све морао урадити и кога је све морао платити да једва нагура недостајући број гласова. Али очигледно да је већини опозиције фотеља била важнија од истине. Јелена Тривић једина остаде досљедна. Није признала резултате, није прихватила никакву функцију. Камо среће да је више Јелена у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

02.01.2023 20:48

Они режим, ових доколичара се једва накупило 15 у скупштини, а бн тобоже истинит. Све сама шала комика

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

03.01.2023 04:41

Ово је најмање смијешно.

Name

БОБ РОЦК

02.01.2023 22:05

Ма каква истина, њихов највећи непријатељ, овог нашег сад цара су они који су га поставили за краља, САД, и запад, и они ће му заврнути шију ако буду хтјели и неће га спасити ни васколики народ, ни попови, ни мотористи Путина, ни мафијаши, ни поштени ни сумњиви бизнисмени,ни хероји наши, ни бабе и ђедови познатији као пензионери, нико, јер нису спасили ни милион пута јаче "вође" ко Садама, Гадафија, Слобу хахаха, Слобу банкара, ето ај сад певајте Баја, Змају и Гоци, ај објавите овај издајнички коментар једног дезертера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мами

03.01.2023 04:59

Треба убити истину да би живела срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.01.2023 06:01

Нико се не треба плашити закона ко износи провјерене и доказиве информације. Према томе против закона о клевети су само они који су до сада износили лажи и сад се плаше да ће због таквих лажи убудуће морати одговарати и неће више имати ту комоцију да се служе са тим па им се тешко навићи без тог инструмента којим су до сада манипулисали јавност. Значи јасно је као дан да се тог закона пкаше само лажови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

03.01.2023 09:27

Закон о клевети већ постоји Милане а то што госпон прешедхик не може да ућутка многе одлучио да пооштри и надогради закон да замрачује видике ти се не требаш плашити Милане многи су дали све у руке предсједнику и судство и здравство шуме, ЕПС .... дали су и част и образ и поштење и поштовање и гаће па сад уживају у повластицама а кад му појединци дојаде или се не дај боже осиле зна и да их судски процесуира а истина и правда у овој држави одавно немају мјеста и не мораш се пуно бринути

Name

Нена

03.01.2023 10:19

Кога и чега се паметан стиди, будала се тим поноси.

Name

Ре

03.01.2023 11:31

Бурле шта доживишмо са тобом све глупо стављаш народу брњице на уста, да се не прича о твом огромном богаству код гладног и пропалог народа у твом режиму лоповском 20 г у РС.

Name

Ре

03.01.2023 17:56

Па бурле је највеци лазов.

Name

Бобан

03.01.2023 08:34

Онај ко ради за лопове и мафијасе тосу добри медији највеци мафијас управља републиком а тако овај народ и заслузује

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

03.01.2023 08:40

Кад РУДОЊА закон кроји чувајте се мили моји, зашиљио он рогове да побије све богове, и да буде главна фаца на рогове све да баца , не брине има пара и истину да завара зато такав закон ствара, јер паре су најмилије купиће он и судије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

03.01.2023 10:08

Па људи моји, ако нас овако лазу о стању у РС, о законима, о њиховом раду и намјерама, онда се озбиљно запитајте колико лазу о ЕУ, о БИХ, о Федерацији, Сарајеву, Сребреници, Историјским догадјајима, везама с Русијом и Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.01.2023 10:11

Поставља се питање ко и по којим критеријумима може да правилно и реално процијени шта је то клевета? Дали је клевета, рецимо нпр.ако неко каже да је власт корумпирана? Или је то реално констатована ћињеница. Ако се донесе овакав закон, то ће представљати прије свега кршење једног од основних људских права, а то је право на изношење властитог мишљења! Режим овим законом жели да онемогући и казни све оне који се неслажу са актуелном политиком режима! Ово ће представљати сумрак демократије у РС и успостављање диктатуре режима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

(не)истина

03.01.2023 23:42

Истина као да није нигде позељна.Запоставља или се потпуно игнорисе у рату,криминалу,економији, суду, политици,запосљавању,браку...само је смрт сигурна и истинита.

ОДГОВОРИТЕ