Истиномјер открио ко је највише лагао и најмање испунио обећања

Током 2022. године Истиномјер је оцијенио 354 тврдње више од стотину актера/ки с политичке сцене у Босни и Херцеговини у вези истинитости, досљедности или испуњености обећања која су далие.

Босна и Херцеговина 01.01.2023 | 15:16
Истиномјер открио ко је највише лагао и најмање испунио обећања

Истинитост

Највише тврдњи, њих 199, оцијењене су истинитим, а с 18 таквих тврдњи у овој категорији предњачи бивши члан Предсједништва БиХ и актуелни предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик. Додик је, као један од политичара који се највише појављује у јавности, износио неистине о бројним темама, попут НАТО пута БиХ, износа просјечне плате у Републици Српској,, дјеловања Уставног суда БиХ, ангажмана ЕУФОР-а у БиХ, али и другим.

Тврдње бившег савјетника Милорада Додика и његовог страначког колеге Радована Ковачевића осам су пута оцијењене неистинитим. Тако је Ковачевић неистините тврдње изговарао у вези раста БДП-а у Републике Српске, става БиХ о рату у Украјини, али и о високом представнику у БиХ.

Истиномјер је у 2022. години по шест пута неистинитим оцијенио тврдње лидера Народа и Правде (НиП) Елмедина Конаковића, лидера Уједињене Српске Ненада Стевандића и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, док су по пет неистинитих оцјена за своје тврдње добили премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, посланик у Скупштини Кантона Сарајево (КС) Махир Девић и бивши потпредсједник Народне скупштине Републике Српске (НСРС) Денис Шулић.

Осим неистина, и 30 тврдњи политичких актера/ки оцијењено је као неутемељено, а највише таквих тврдњи изнио је Милорад Додик, њих пет, док је премијер Републике Српске Радован Вишковић забиљежио двије такве тврдње.

Додик је неутемељене тврдње износио у вези с изборним процесом, људским правима у Републици Српској, али и односом БиХ спрам рата у Украјини, док је Радован Вишковић неутемељено говорио о владавини Моамера ел-Гаддафија у Либији, али и о најнижој плати у Републици Српској.

Истиномјер је у протеклој години седам тврдњи оцијенио полуистинитим, двије као већим дијелом неистините, док је једна тврдња оцијењена као већим дијелом истинита.

Осим тога, у категорији истинитости 21 тврдња оцијењена је истинитом.

 По двије такве тврдње имали су Игор Црнадак и Денис Бећировић.

Досљедност

У категорији досљедности 12 тврдњи оцијењено је као недосљедно, док их је четири добило оцјену недосљедно. Недосљедни су, између осталих, били посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ) Предраг Којовић у погледу свог ранијег негативног става о Маринку Чавари с обзиром на то да је подржао његово именовање у колегији Представничког дома ПСБиХ, затим члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић у погледу свог учешћа у изборним дебатама,

Драган Човић у вези одлука високог представника у БиХ, али и лидер СДА Бакир Изетбеговић у вези с могућности за пролонгирање протеклих Општћих избора у БиХ.

С друге стране, досљедни/е су били/е по једном посланица у Представничком дому Парламента ФБиХ Лана Прлић у вези става о хитности креирања регистра педофила у БиХ, Вилдана Бешлија због инсистирања на увођењу такси-возила за особе с инвалидитетом, начелник Какња Мирнес Бајтаревић због поновљене одлуке да и у 2022. години средства намијењена за прославу Нове године преусмјери за помоћ најугроженијим становницима те општине те бивши лидер СДС-а Мирко Шаровић који је, како је раније и најавио, поднио оставку на мјесто предсједника странке због лошег изборног резултата.

Обећања

У погледу испуњености датих обећања Истиномјер је у протеклој години оцијенио 46 обећања као неиспуњена, 24 обећања као испуњена, пет као дјелимично испуњена те још четири обећања као испуњена са закашњењем.

Највише неиспуњених обећања током протекле године имао је министар саобраћаја КС Аднан Штета, који шест пута није испунио дато обећање. Неиспуњена обећања Аднана Штете односила су се на почетак изградње трамвајске пруге до Храснице, рокове за завршетак реконструкције трамвајске пруге у Сарајеву, почетак изградње тунела Кобиља Глава, али и набавку нових тролејбуса.

Градоначелници Мостара и Бање Луке Марио Кордић и Драшко Станивуковић забиљежили су по три неиспуњена обећања, док је по два обећања градоначелника Чапљине Смиљана Видића, бившег посланика у ПСБиХ Драгана Мектића и премијера РС Радована Вишковића Истиномјер у протеклој години оцијенио неиспуњеним.

Марио Кордић није испунио обећање о санацији депоније Уборак у Мостару, али и градњи олимпијског базена у овом граду, док Драшко Станивуковић није испунио обећање о року отварања игралишта код Соколског дома, као и обећање о почетку градње школе у бањалучком насељу Ада до краја 2021. године.

“Невјероватно али Истиномјер”

И у 2022. години бројне изјаве актера/ки нису могле бити оцијењене у наведеним категоријама, већ су своје мјесто нашле у нашој рубрици “Невјероватно али Истиномјер”. Такве изјаве, међу осталим, давали/е су и више пута Милорад Додик, Бакир Изетбеговић, посланица у НСРС Јелена Тривић, Махир Девић, начелник Општине Шипово Милан Ковач, али и други актери.

(Истиномјер.ба)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

%

01.01.2023 14:45

Баш је тај истиномјер поуздан по ком принципу функциониśе заглупљивање глупим анкетама да народ жваће жваке и пуше и пуца балоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

01.01.2023 14:56

немојте више ова истраживања објављивати, они се понашају још горе. пјевају пјесму "неможе им нико ништа", а пјесма је истинита, само растужујете народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Те Пита

01.01.2023 15:01

Битно да лова капље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

01.01.2023 15:01

Нај смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајевица

01.01.2023 15:43

Још кад би правопис савладали у СНСД-у били би заиста најјачи.

Name

Ре

01.01.2023 15:51

У лоповлуку и крадји . Највеце зло у пост Дејтонској БиХ које је задесило Српски народ у Републици Српској .

Name

Ре СНСД

01.01.2023 19:15

Врати се у Дрвар.

Name

Ерор, ре сднсд

02.01.2023 10:54

Нисам ја из Дрвара, ја сам из Шипова.., само изгледам као да сам из Дрвара..

Name

принцип

01.01.2023 15:12

Обер кримос опет председник, захваљујући опозицији корумпираној и неспособној.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роћко Чолаковић

01.01.2023 16:25

Додиг, највећи пљчкаш свог народа у историји, као окупатори у рату, је узео 70% кредита светских РС-у и домаћих пљачки (Шуме, ЕП...), тако да има око 6,5 милијарди КМ, тј. сав дуг је је код њега70% и његових сурадника 30%. Историја каже да се такви режими само силом обарају...Опозицијо килава, НАПРЕД!

Name

МИлан

01.01.2023 15:13

Смјешити се 40 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.01.2023 16:16

Зна се ко је највеци лазов и лопов.

Name

Татар

01.01.2023 15:19

Е боље би било кад би се ми бавили паметним стварима кад би се бавили идејом како помоћи народу у овим тешким временима како укинути акције на гориво како смањити ПДВ како доћи до појефтињења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.01.2023 15:51

Кад би тако било како ти кажеш не би они онда имали та аута и привилегије, погледај да се исти људи на власти само окрећу сад тамо сад овамо, ово сад се спомиње Милан потковани за мин, безбједности и изгласаће га , нема везе што је смјењен као главни тужилац, овај Магазиновић ме је баш разочарао,па и Којовић и Милетић у давању својих гласова за неке људе, али изгледа сви своју цјену имају ,неко мању неко већу.

Name

Кад

01.01.2023 18:00

Кад су ове из истиномјера позвали да докажу да су квалификовани за посао којим се баве, односно да презентују школску спрему "истраживача", они су истинито одговорили да њих нико нема право истраживати и да школска спрема није важна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

01.01.2023 19:00

Република Српска је попљачкана од дезертера,Додик,Будо и Слобо Станковић,Шкрбић,Шпирић,Каја,Милиновић,Нешић,клемпава Цвијановићка,Селак и сека,итд,итд,итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.01.2023 22:45

Бас тако. Лоповцине проклете!

Name

Сејтанн

01.01.2023 20:54

Кад је Милорад стао пред истиномјер апарат је поцео да муца и да губи отпорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша

02.01.2023 08:51

Бореновић, зна се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

02.01.2023 19:20

Свијет би био пуно боље мјесто без ових људи

ОДГОВОРИТЕ