Ниже цијене горива нису довеле до појефтињења

Након пада цијена горива испуњени су сви услови да се исто догоди и са основним прехрамбеним намирницама и робом која се свакодоневно купују, сматрају борци за заштиту потрошача.

Република Српска 30.12.2022 | 19:59
Ниже цијене горива нису довеле до појефтињења

„Прате то када иде поскупљење нафте и нафтних деривата, аутоматски иду цијене и намирница горе. Али када пада нафта, онда се цијене задржавају, и само се чека ново поскупљење, да би опет дигли цијене. Овдје очито нико не размишља о заштити потрошача.“, поручује Недељка Илијић из Удружења за заштиту потрошача "Оаза", Требиње.

Ипак, економисти поручују да код нас више ниједно економско правило не вриједи када је у питању регулација цијена путем тржишта.

„Нема могућности да механизми слободног тржишта дефинишу цијену. Када узмемо нашу ситуацију, ми смо увозно оријентисана привреда и увозимо и инфлацију и висину цијена диктира та увозна компонента. Оно што сами производимо, ту можемо на неки начин да утичемо, али само јаке економије кроз методологије субвенције и подстицаје могу да утичу на цијене есенцијалних роба и да држе цијене на одређеном нивоу.“, каже економиста Александар Љубоја. 

Пад цијена горива требало је да снизи и цијене струје. Да у РС ништа није како треба, показује оно супротно што се догодило, а то је поскупљење струје упркос појефтињењу нафте.

„За нас је битно да нам пада цијена нафте,  јер онда су очекивања да ће пасти цијена електричне енергије и свих осталих инпута. И када се сва појефтињења саберу да дође до смањења цијена и свих осталих намирница.“ поручује Саша Тривић из Уније послодаваца РС. 

Очигледно по угледу на власт у Републици Српској понашају се и власници трговачких ланаца и бензинских пумпи, с обзиром на то да су у више наврата дизали цијене намирница, без обзира на стање на тржишту нафте, и то, како је Инспекторат РС утврдио, незаконито.

На адресе бензинских пумпи и тржних центара до сада је пристигло чак 3, 2 милиона марака казни због формирања виших цијена од дозвољених.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јој

30.12.2022 19:09

Басце ти тривиц смањити цијене и повецати плате радницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.12.2022 09:43

Врло је једноставно објашњење за то не мора свако точити али свако мора јести.

Name

Коментар

30.12.2022 19:49

Кад су то наси тајкуни обарали цијене након појефтињења горива? Па кад је била корона и гориво било 1,5 КМ да ли су обарали цијене? Не, али зато ако се само најави поскупљење горива, одмах дизу цијене хране.. Го... су то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

30.12.2022 20:12

Ма није могуће !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.12.2022 20:17

зато сто волим Српску ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

30.12.2022 21:16

Па није ни гориво појефтинило колико би требало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хфоод

31.12.2022 06:29

Рс, синоним за криминал и корупцију и крадју и јад и биједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

31.12.2022 06:43

Безакоње , криминално водство , анархија , нема инспекција , апсолутно легализован криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

31.12.2022 07:46

Наравно да би власт у РС могла да интервенише, и да разлићитим мјерама на тржишту смањи цијене основних животних намирница, рецимо смањењем стопе ПДВ-а, али то би онда довело до смањеног прилива новца у државну касу, а то властима није у интересу. Зашто би се они који су на власти одрекли луксуза у којем обилују, у корист заштите стандарда грађана у РС? Оћито да овдје интереси нису исти!!

ОДГОВОРИТЕ