Ова одборница и директорица гласала за своје именовање

“Кадија те тужи, кадија ти суди”, тако би се могла описати политичка сцена у Босни и Херцеговини. Најновији примјер је именовања одборнице СНСД-а у Скупштини општине Вишеград за в.д. директорицу Дома здравља Вишеград. Тако ће нова директорица Снежана Ђуровић сама себи полагати рачуне: она ће истовремено локалној Скупштини подносити извјештаје о раду, те о њима гласати. 

Република Српска 29.12.2022 | 13:35
Ова одборница и директорица гласала за своје именовање

Пише: Слађан Томић

Великим политичким заврзламама у малој и неразвијеној општини Вишеград никада краја. Посљедња у низу одиграла се 13.12. када је са 11 гласова за и једним против на мјесто в.д. директора Дома здравља Вишеград именована Снежана Ђуровић, актуелна одборница у локалној скупштини. Након промјене скупштинске већине опозициони одборници бојкотују рад Скупштине, а једини одборник опозиције који је присуствовао сједници је ПДП-ов Миленко Јањић.

Од 21 одборника, скупштинску већину чини њих 11, међу којима је и Ђуровић. Из записника са сједнице који нам је достављен из стручних општинских служби, јасно је да је Ђуровић гласала сама за себе.

“Рјешење о именовању др Снежане Ђуровић за в.д. директора Јавне здравствене установе “Дом здравља” Вишеград усвојено је са 11 гласова “за” једним “против” и без суздржаних”, наведено је у записнику са сједнице. Будући да је на сједници било 12 одборника, од којих је једна Ђуровић, против је био само одборник Јањић па је подршка Ђуровић самој себи очигледна.

Записник са сједнице који доказује да је Ђуровић сама за себе гласала

Она се на позив новинара Импулса јавила, а након што је чула питање спустила је слушалицу. Након поновљеног позива кратко каже: “Не знам шта бих требала рећи, ето. Не разумем Ваше питање и не разумем одакле Вам мој број телефона.”

Но, питање је јасно - да ли је у реду сам себи бити ревизор и надређен. Јасно је да према мањкавом Закону о спречавању сукоба интереса Републике Српске Ђуровић није у сукобу интереса, али то не значи да је њен потез прихватљив у демократском друштву.

Ђуровић тако сматра да је у реду да сама себи буде надређена и то не сматра сукобом интереса, али сматра да је бивша директорица Соња Митрашиновић била у сукобу интереса јер је за њу гласала одборница која је у касније у Дому здравља именована за замјеницу директора.

“У образложењу приједлога је наведено да је др Соња Митрашиновиц́ именована на функцију в.д. директора, а касније за директора Јавне здравствене установе „Дом здравља“ Вишеград, на начин што је за именовање гласала и одборница у Скупштини општине Вишеград др Јасна Дујмушиц́-Видаковиц́, која је била пресудни 11-ти глас за избор, а касније по ступању на дужност директора др Јасна Дујмушиц́-Видаковиц́ је именована за замјеника директора Јавне здравствене установе „Дом здравља“ Вишеград, по приједлогу директора др Соње Митрашиновиц́”, стоји у образложењу смјене бивше директорке објављеном у Службеном гласнику Општине Вишеград.

Службени гласник општине Вишеград

Овај потез Скупштине општине Вишеград био би за сваку похвалу да се на истој сједници није показало да одборници имају дупле аршине. Смијенили директорицу због сукоба интереса, па именовали директорицу која је сама за себе гласала, али то не сматрају сукобом интереса.

Српко Баранац (ДНС), кључна једанаеста рука нове скупштинске већине, и предсједник Скупштине општине Вишеград за Импулс каже да су за смјену бивше директорице имали два разлога: сукоб интереса и неспровођење Одлуке о набавци санитетског возила.

“Сукоб интереса је један од разлога, други од разлога је неспровођење набавке санитетског аута и Дом здравља Вишеград готово годину дана нема санитетско ауто, новац стоји на рачуну, одборници новог сазива мисле да је то један од довољних разлога за смјену”, каже Баранац.

Но, упитан да ли је онда по истој логици сукоб интереса и именовање одборнице за директорицу која је гласала за своје именовање, одговара: “Закон је једно, сукоб интереса друго, сви ми можемо да тумачимо наше размишљање , шта је морално, а шта је сукоб интереса. Једино Комисија за сукоб интереса ће дати коначну ријеч ко је у праву, а ми к’о одборници имамо право да то тумачимо на свој начин и кажемо шта ми мислимо.”

Неморално, али по закону

Иако је образложење за смјену Митрашиновић с мјеста директорице био сукоб интереса, када је у питању именовање Ђуровић, предсједник Скупштине каже да о сукобу интереса одлучује републичка Комисија. За једне важи једно правило, а за друге правила не важе. Ако је сукоб интереса јер је за именовање директорице гласала њена будућа замјеница, како није сукоб кад одборница гласа сама за себе.

“Ја вам говорим, то није морално можда, али по закону је тако. Кад би ми све радили морално не би требало ни судова ни полиције, ништа. Сад је ствар закона, а закон то дозвољава”, појашњава Баранац.

Дамјан Ожеговић из организације Транспаренцy Интернатионал појашњава да према Закону о спречавању сукоба интереса директори јавних предузећа не могу бити уједно и одборници будући да они сами себи подносе извјештаје, одлучују о извјештајима институција којима руководе.

“Међутим оно што је спорно да наша комисија за спречавање сукоба интереса тврди да вршилац дужности није директор у пуном капацитету. Дакле, да вршиоци дужности директора не могу бити у сукобу интереса на начин на који могу бити директори који раде у пуном капацитету, према њиховом тумачењу”, појашњава Ожеговић за Импулс.

Но, додатни проблем је и што закон третира само јавна предузећа што Домови здравља нису.

“Такође, оно што јесте спорно, и што је велики недостатак у спречавању сукоба интереса јесте да он не третира јавне установе (Домове здравља, болнице…), те у том смислу у овом случају можемо говорити о два недостатка: закона и тумача закона односно Комисију”, додаје Ожеговић.

Стефан Благић, предсједник УГ “РеСтарт Српска” говорећи за Импулс оцјењује да је свакоме ко се имало бавио овом темом кристално јасно да су и закон и пракса на овој теми заказали.

“То се најбоље види на примјерима в.д. директора, за које Комисија каже да се не налазе у сукобу интереса ако су истовремено и нпр. посланици, јер тобоже нису директори у пуном капацитету. Са друге стране, они неријетко остају на позицији в.д. директора и дужи низ година, а раде све као и изабрани директори, па ту видимо озбиљан расцјеп између тумачења Комисије и стварности”, сматра Благић.

Примјера попут овог у Вишеграду је пуно, али власт на промјени закона не ради јер су управо они ти којима овакав закон одговара.

“Посебне нелогичности видљиве су на локалним нивоима, гдје много одборника истовремено врше и функције директора у јавним установама, што је, по мом мишљењу, недопустиво. Међутим, очигледно је да странке којима ово итекако одговара нису заинтересоване да мијењају ствари и на тај начин, на још једном примјеру, можемо да видимо да тјерају друштво у пропаст. Зашто? Па због тога што не може бити добро за друштво да си директор предузећа и одборник или посланик који гласа за пословно финансијски извјештај тог истог предузећа. Сукоб интереса који напросто избија очи”, мишљења је Благић.

Закон потребно мијењати

Законска рјешења требају ићи у том смјеру да третирају све јавне институције, будући да јавна установа чији је оснивач локална заједница подноси извјештаје локалном парламенту, сматра Ожеговић.

“Формално правно не постоје законске препреке, међутим суштински то би требало да буде сукоб интереса будући да руководиоци јавних институција на локалном нивоу се бирају у локалном парламенту којем опет на крају подносе извјештаје онда ти одборници и руководиоци подносе извјештај сами себи. Дакле, суштински је то сукоб интереса, али законски није”, сматра Ожеговић.

Осврћући се на случај директорице и одборнице Ђуровић додаје да је то тек сукоб интереса те да према многим законима који третирају рад локалних парламената сви одборници који имају директан финансијски интерес, приликом одлучивања би требало да се изузму од гласања.

“Тако и у овом случају, гдје не постоји формално-правно препрека за именовање, би требало да се изузме од гласања, да гласа сама за себе. Сукоб интереса се доказати, али се не може санкционисати будући да закон то не препознаје”, сматра Ожеговић додајући да је неопходно мијењати закон.

И одборник Јањић који је гласао против именовања нове директорице поставио је одборничко питање – да ли је Ђуровић гласала сама за себе и је ли то сукоб интереса. Јањић није хтио коментарисати случај за Импулс, али сазнајемо да ће се смијењена директорица судским путем борити за фотељу директорице јер је смијењена на почетку четверогодишњег мандата, односно након тек четири мјесеца рада. Током сједнице одборник Јањић је такође рекао да је смјена бивше директорице незаконита и политички мотивисана одлука.

Ђуровић је 10 година у скупштинским клупама без прекида, и већ је била у фотељи директорице Дома здравља Вишеград.

Док одборници већине и нова директорица не види проблем да руководи институцијом која је у надлежности локалног парламента у којем и сама сједи, Европска унија од Босне и Херцеговине наставља инсистирати на законском спречавању оваквих ситуација.

(Импулс)

 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

е мој народе

29.12.2022 12:51

а јесмо гамад кад допустимо овакве ствари, па треба нас све одреда поубијат..не треба овакав народ да постоји на планети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

29.12.2022 14:11

Без стида. Безочно. Бахато. Да је другачије било би за чуђење, јел од особа који су у позицији и не очекујемо другачије ставове и понашање.

Name

ВЕГЕТА

29.12.2022 14:40

Вегета је зову у Вишеграду,та се мијеша у све,од пољопривреде,економије,права само не у оно за шта се петнастак година и на једвите јаде завршила,медицину.Додуше,и ту се мало мијешала,толико да смо једини плаћали партиципације за СВЕ,скупо,од короне,лабараторијских налаза,стоматолошких лијечења код дјеце,приватно код супруга.Она из Пирота што је млатила по Народној Скупштини је ништа за ову из Ниша,сељачка јужњачка генетика.Нема институције да не узима неку накнаду,плату,дневницу.

Name

Борац

29.12.2022 15:47

Гамад лоповска.

Name

Бас тако

29.12.2022 15:47

Е то си добро написао ми смо гњиде да нема даље колико та проклета фотеља власт и паре цне цовјека похлепни нема даље

Name

МИЛОРАД

29.12.2022 12:51

Идентична ситуација је годинама у Градишци, и ранији и садашњи директори ЈЗУ Дом здравља Градишка су били, тј.још увијек су обоје су одборници у Скупштини града Градишка, и то никада никоме није сметало !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забранити

29.12.2022 13:00

Законом треба забранити докторима да се баве политиком. Како ће она ресговати кад јој на лијечење додје неко ко је нпр. из ПДПа или СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забранити

29.12.2022 17:11

Долажење Доктору без ТАНжАРЕ или под руку. Са дједа Калашњиков им, и пуну торбу поклона,,..е па кад је Бал нек је Маскенбал,ком обојци ком опанци..

Name

Никола

29.12.2022 13:01

Неморално је да Српко круна, који је био са Лакићем иницијатор опозива буде папак /предсједник скупштине Неморално је да смијене зену законски постављену, која је увела ред, код које није било цике и вике, као код ове "врсне" и предплаћене директорице, са ревизорским извјестајем са резервом Неморално је утркивање одборника у скуте снсд а НАЈНЕМОРСЛНИЈЕ ЈЕ ЋУТАЊЕ ЦИКА ЗА ОПОЗИВ КИМА!!? Значи дзаба све, кад СНСД прекраја по свом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола,

29.12.2022 22:07

Цик нема ништа са опозивом, који иначе није успио простату ту општине Вишеград и Изборном закону Републике Српске, то је у надлежности РИК-а.

Name

Вишеград

29.12.2022 13:02

Ово што се ради у Вишеграду од како је начелник општине младен ђуревић,је срамота шта смо дочекали и дозволили.Ова снежсна докторица је посебна прича.Прије неки дан су поставили замјеника начелника и тиме су показали да их не интересује ништа само ако си са њима у коалицији да могу они бити власт.Тај Ристић никад ништа није радио нити зна,а сад замјеник начелника.Додуше кад се сјетимо ко су били начелници оеелења у првом мандату ђуревића,горан кујунџић,ана богдановић,милица станчић,па и ови сада.Снежану ђуровић ни радници дома здравља не воле,њени пацијенти су из снсд већином тако да је све страшни суд.Др Соња Митрашиновић је др која има знање,углед и поштовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.12.2022 13:25

Па како уопште можете очекивати нешто нормално од ових кретена

Name

ЗаВишеград

29.12.2022 13:29

Неупитно је да је Др. Соња Митрашиновић добар доктор, а колико је морална и колики је човјек је друга прича, па и она сама је некад била члан СНСД - а, била њихов одборник у Скупштини града, питајте је зашто их је напустила, што јој нису хтјели запослити мужа на радно мјесто по њеном избору, а за које нема школску спрему. Имала је она разне повластице на основу СНСД-а тако да ни њено понашање није баш морално.

Name

Ре Вишеград

29.12.2022 13:33

Шта ако Ристић није нигдје радио баш нека је замјеник начелника треба момак да ради а ако не зна научиће. Марко је остао у свом граду да живи и треба да ради. Само напред и срећно.

Name

За Ре Вишеград

29.12.2022 14:56

Коментар ти је на мјесту, момак ако није радио радиће, научит ће, а бољи је у души од свих њих заједно.

Name

Ре Ре

29.12.2022 15:03

Схватам ово што си написао као тешки сарказам.

Name

Никола

30.12.2022 08:06

Хахахахаха, ког Рика, оног сто је ретроактивно мијењао правилник?! Смијешно и тужно. Опозив је успио, то знамо сви, и ви и ја и цијели град.. И Ким. Немојте се трудити да због функције оправдавате несто сто се не мозе оправдати. Мали је ово град, сви се знамо..

Name

За Николу

30.12.2022 10:42

Пронађи Статут општине из 2017године,и прочитај шта пише кад је опозив успио. А имаш грешку у корацима не знамо се.

Name

Невесиње

29.12.2022 13:21

Миле Уљаревић шеф одборничког клуба СНСДа у Невесињу, помоћник директора ЈУ дом здравља чији буџет усваја скупштина,члан управног одбора ЈУ Фонд здравственог осигурања,Предједник РК Херцеговина који се финансира из буџета општине... Све ово и још свашта нешто већ други мандат. Земља чуда што рече Вишковић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре Вишеград

29.12.2022 20:10

У праву сте бољи је од многих у овом граду. А што се тиче др. Снежана какве то има везе што није рођена у овом граду она је Др.

Name

Никола

30.12.2022 08:10

Гледај социјалиста, гледај ботова сто помно читају. За Висеград би боље било да такви као марко, са криминогеном прослошћу, кривичним пријавама, оду а да су паметна образована дјеца остала. Али ста да се ради, тако је како је.. Помоћи нам нема

Name

Шћепан

29.12.2022 14:15

Мала варос а огроман будзет. Велика битка без фер плеја. Та Снеза цепа вец треци мандат без да је струцна и омиљена докторка. Снајка наса из околице Пожаревца досла. Нобеловац је описао Висеградјане као широкогруде људе примају придошлице боље но своје. У Фочи или Ужицу прво домаци па ако си дупло бољи мозе али овдје обрнуто и дупло гори само не домаци. Тешка ситуација и без коалиције СНСД и СДС нема напретка. Али само те двије најјаце странке заједно могу покренути варош све друго је само шминка. Све приљепке избацити јер немају цланство ни традицију. Прво распали ДНС, ДЕМОС, СПС, НПС... они постоје само на папиру. Остаде Висеград на зацељу без тога а некад је био перјаница у Старој Херцеговини и шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шћепан

29.12.2022 14:36

Заборавих ПДП. Они су се буквално распали и постали највеци издајници и папци у Вишеграду.

Name

За Шчепана,

29.12.2022 15:05

Зашто по теби Др. ЂУРЕВИЋ није стручна, све потребне школе, специјализације за посао који обавља жена посједује, а то што није из Вишеграда, знам из личног искуства да јој је минус, јер овде људи са стране и нису баш добро дошли. Јер се овде сматра да људи који нису рођени у Вишеграду су н а нижем нивоу од њих, мада се не могу похвалити ни знањем, ни квалитетом, ни људскошћу, а вредношћу за рад да и не пишем. Углавном не поседују неке квалитете, а сваком ману нађу.

Name

Др Мр ИТД

29.12.2022 15:09

Право у центар Сцепане,сви ови приљепци не могу скупити 1500 гласаца,а као битни су и они су главни коцницари развоја Висеграда!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре шћепан

29.12.2022 16:16

Највеће издјице и пропалице су у снсд.Зато што су издајници и папци,тако су дошли до посла у ЈП или електрани.Људи моји,дотакли смо дно дна,кад може ђуревић младен,перишић,андрић некога уцјењивати да мораш бити снсд и запислити се на електрану.Па није им то ћаћевина,наши родитељи и ђедови су изградили електрану,а не они.Опозив ђуревића успио али багра муља,петља и краде.Ђуревићу најгори си начелник,а шта о теби мисле грађани знаш и сам.Ништа добро.Јадни папци и прелетачи без трунке образа и морала.О српку баранцу,не треба причсти сам је полизао оно што је пљувао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

29.12.2022 17:53

Постовани цитаоци ових редова да мало појасним ситуацију у Опстини Висеград.Формирањем нове скупстинске вецине досло је сто је назалост нормално у Р.С. до смијене кадрова предходне скупстинске вецине.Именовање нове директорке дома здравља ниста ненормално зена је одборник и доскорасња директорка дома здравља.Као и свака придослица у другу средину неомиљена јос плус арогантна и наравно да је градјани неволе бас наруцито. Док је њен супруг Др.Дјуревиц цовијек из овог града и омиљен у Висеграду.Бивса В.Д. Директорка Дома Здравља Др.Митрасиновиц за разлику од Др.Дјуревиц је дијете овог града и омиљена у цитавом граду без обзира на странацку припадност.Њен супруг је такодје из Висеграда ал смрад неопеван тако да никоме није зао сто је Др.Митрасиновиц смијењена ( само због муза који котира десет пута горе од Др.Дјуревиц).Нови замијеник нацелника господин Ристиц је својом мудросцу досао до функције замијеника Нацелника иако необразован показао је тим насим силним интелектуалцима (па и Др.Митрасиновиц која је одиграла политицки и људски као да има цетри разреда основне сколе) како се води странка и политика.А онда да се сијети бивса скупстинска вецина каква су била њихова кадровска ресења тако да би требали да одступе са политицке сцене Висеграда.И на крају да споменемо и Нацелника Дјуревица. Цовијек има такве противкандидате да морамо ици у Храмове да се молимо да га Бог прозиви да му се ста недеси јер ови који би досли умијесто њега способни су само да угасе свијетло!!(нацелник има висе среце него памети)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВГ 22

29.12.2022 18:56

Ако је истина да би умирили одборника 2м Андриц и усахлог Кнезевица да је дато њима ових дана по 100 хиљада неповратних средстава бице Богами посла за Кајганића. То је вец висока корупција није зеза. Чека нас врело прољеце у касаби.

Name

Вуче,

29.12.2022 20:00

Да те нема требало би те измислити, право у центар, све у праву, све истина. Али мал ко има храбрости да то јавно каже, браво.

Name

Ре за Вг 22

29.12.2022 23:27

То су јако тешке изјаве а и велике цифре. Већ се прича у граду да су тужбе у процедури. А ове особе што помињете само да знате да су дјеца родитеља чије је имовинско стање прије рата било сто посто боље него сада. Према томе чему приче и лажи једино ако вас неко плаћа за то.

Name

ВГ

30.12.2022 11:16

Ста је нека породица и ста су нечији родитељи имали прије 35 година није уопсте вазно. Вазан је тренутак и има ли криминалних радњи или не. Пусти да институције раде свој посао. Силно богатство су неки стекли са мало радног стаза у привреди све су нахапали кроз политику и уцјену народа. То је тема.