Доње Бријање, Коњино, Смрдић, Прдавче су само неки од смешних назива села у Србији

Обилазак Србије заиста је незабораван доживљај, али не само због предивних призора, већ и због необичних, смешних назива места. На таблама широм наше земље могу да се прочитају имена села попут: Жбевац, Свињиште, Дупељево, Смрдић, Коњино, Доње Бријање...

Занимљивости 28.12.2022 | 17:29
Доње Бријање, Коњино, Смрдић, Прдавче су само неки од смешних назива села у Србији

Велики је број села и места у Србији са називима који многе натерају да "прсну у смех". Кад би се направило такмичење, које име је најсмешније, тешко би било издвојити победника. Верујемо да ови називи нису толико смешни мештанима или онима који их често виђају али смо сигурни да они, који их први пут виде, "плачу" од смеха. 

Поред назива који су наведени на почетку текста постоје још многи: Прдавче, Гола Глава, Сисевац, Злокуће, Љубиш... Набрајање би, како се чини, могло да се настави у недоглед. Неки од ових назива иза себе крију и занимљиве приче. Једна од њих је везана за село Коњино. На аутобуској станици у поменутом селу једном приликом млађи човек се пожалио да му је возач аутобуса кроз осмех рекао "Излаз, Коњино". Возач је вероватно навео име места, али име села заиста дозвољава да се људи поиграју са речима и њиховим значењима. 

Назив места Доње Бријање такође многе насмеје до суза. Према попису из 2011. године у њему живи 1.283 становника. Између села Доње и Горње Бријање у време турске владавине постојало је велико језеро, које је временом пресушило, а на том месту почела је да расте биљка Бурјан. Људи су затим почели да насељавају западни део и назвали га Горњи Бурјан, а доњи део назван је Доњи Бурјан. Како им се више није допадала ова реч, променили су назив у Бријање.

Село Дупељево налази се код града Врања и табла за ово место засмејава бројне људе широм Србије. Гола Глава налази се код Ваљева и има 564 становника којима вероватно назив места у ком живе није смешан јер су на њега навикли. 

(МОНДО)

Коментари / 0

Оставите коментар