Кина прагматично приступа у борби против ковида

Кинеска здравствена комисија саопштила је 26. децембра да кинески термин за ковид-19 буде преименован од "пнеумоније изазване новим коронавирусом" до "инфекције проузроковане новим коронавирусом".

Свијет 28.12.2022 | 09:08
Кина прагматично приступа у борби против ковида

Аутор: Кинеска медијска гурпа

Земља ће од 8. јануара идуће године спустити ниво управљања ковидом-19 од класе А до класе Б у складу са Законом НР Кине о превенцији и лечењу заразних болести. Кина ће од овог датума, такође, укинути карантинске мере за особе заражене новим коронавирусом и престати са идентификовањем оних у блиском контакту са зараженим и одређивањем подручја са високим и ниским ризиком, као и укинути мере контроле усмерене на долазне путнике и увозну робу.

До новог прилагођавања контролних мера је дошло након свеобухватног процењивања мутације вируса, развоја епидемиолошке ситуације и услова превенције и контроле у земљи. Кина примењује нову методологију у борби против ковида, а при чему и даље заузима прагматичан став да тражи истину у чињеницама, поштује принцип научне и прецизне превенције епидемије, као и да се придржава принципа “народ на првом месту, животи на првом месту”.

Почетком избијања епидемије, Кина је у складу са релевантним законом, ковид-19 укључила у заразне болести класе Б, али је за њега применила мере превенције и контроле против заразних болести класе А, што је имало за циљ да се путем стриктних мера у највећој могућој мери спречава ширење вируса. У последње три године, Кина је издала девет верзија планова за превенцију и контролу епидемије и планова дијагнозе и лечења, што је допринело спречавању масовног ширења патогенијег оригиналног соја и мутираног делта соја вируса. Тиме се увелико смањио број тешких и смртних случајева, као и изборило драгоцено време за истраживање и развој вакцина, лекова и обезбеђивање медицинског материјала.

Кина је остварила најнижу стопу заразе и смртности на свету, паралелно постигавши очевидне резултате у балансирању економског развоја и превенције и контроле епидемије.

Одређивање новог коронавируса као заразне болести класе Б под нивоом управљања класе Б, више одговара тренутној ситуацији и одражава принцип поштовање чињеница и науке. 

Треба истаћи да ново прилагођавање не подразумева тотално попуштање, него је тежиште рада усмерено са “заштите од инфекције” на “очување здравља и заштиту од тешких симптома”, као и на максимално смањење утицаја епидемије на економски и друштвени развој. У најновијем документу је наведено 12 мера за реаговање на нову ситуацију после новог прилагођавања ковид мера, међу којима су даље повећање стопе вакцинације старије популације, задовољавање потребе оболелих за лековима и тестирањем, повећање улагања у здравствене ресурсе, јачање превенције и контроле у сеоским подручјима.  

Од свих нових мера, она која се тиче одлазних и долазних кинеских и страних путника изазвала је највећу пажњу страних медија. Рецимо, од 8. јануара за све путнике који долазе у Кину, биће укинуто масовно ПЦР тестирање и карантин, и биће потребно само да ураде тест на коронавирус 48 сати пре путовања. Кинеска влада ће и даље побољшавати мере за стране путнике како би боље задовољила њихове потребе на плану обнове рада и производње, бизниса, студирања и окупљања са породицом, такође ће постепено обнављати улазак путника у земљу кроз луке и копнене прелазе, на основу околности у свету и капацитета услуга и обезбеђења, редовно омогућавати путовање кинеских држављана у иностранство.

Ове мере ће допринети погоднијим, безбеднијим, уреднијим и ефикаснијим људским разменама, али и балансирању превенције епидемије и економског и друштвеног развоја.     

На недавно одржаној Централној конференцији посвећеној економском раду је одлучено да ће Кина, првенствено ради боље координације превенције епидемије и економског и друштвеног развоја, добро обављати економски рад у идућој години. Можемо очекивати да ће Кина, паралелно са реализацијом побољшаних ковид мера, бити способнија да стабилно преброди постојећи период прилагођавања, као и да на најбољи могући начин обезбеди животе и здравље људи и унапреди убрзани опоравак економског и друштвеног развоја.

То је свакако добра вест за светску привреду која се налази у депресији.

(БН Фото: КМГ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

аха

28.12.2022 08:46

ОВИ КИНЕЗИ СУ МИ ОГАДИЛИ САМО ТАКО!!!!!!ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.12.2022 09:57

Прагматицно све гурају под тепих.

ОДГОВОРИТЕ