Проглашени побједници акције „РеЗЗиклирај“

Велика еколошка акција „Реззиклирај“, коју је компанија Моззарт током године проводила широм Босне и Херцеговине, привукла је велику пажњу љубитеља природе, али и допринијела очувању животне средине.

Република Српска 27.12.2022 | 18:52
Проглашени побједници акције „РеЗЗиклирај“

Током акције, организовали су прикупљање ПЕТ амбалаже, али и наградно такмичење за најбољи "уради сам" пројекат на тему рециклаже материјала.

Новац од продаје прикупљене амбалаже донирали су Еколошком удружењу „Еко пут“ из Бијељине, а побједници такмичења су ђаци из Основне школе Кисељак 1 који су освојили вриједну новчану награду. 

Вриједни основци, на челу са учитељицом Селмом Махмић, ауторком међународног пројекта „Волонтирај, донирај, едуцирај“, проводили су бројне еколошке активности. Када су из медија чули за Моззартову акцију „РеЗЗиклирај“, одлучили су да се пријаве на наградно такмичење.

Тако су се представили занимљивим пројектом кроз који су на креативан начин показали како направити еко цигле, дидактичке играчке, а цвијеће су посадили у рециклиране саксије. То је била побједничка идеја коју је Моззарт наградио.

-Нисмо очекивали да ћемо бити побједници, а ученици, као и чланови управе школе су били срећни и изненађени. Освојена средства смо уложили у куповину струњача за тјелесну и здравствену културу. Хвала компанији Моззарт на овој прилици и вриједној награди- каже Селма Махмић, учитељица у Основној школи Кисељак 1, Билаловац. 

Акција „РеЗЗиклирај“ није обрадовала само „мале екологе“ из Кисељака. Наиме, новац од продаје ПЕТ амбалаже, прикупљене у градовима широм БиХ, Моззарт је донирао  Еколошком удружењу „Еко пут“ из Бијељине. Они се од 2006. године залажу за заштиту природе и здраву животну средину, а посебно су посвећени пројекту ''Ревитализација дијела старог дринског тока ''Дринице-баре Стараче'' у процесу успостављања заштићеног подручја''. 

-Донација из Моззарта је усмјерена на материјалне трошкове удружења и одржавање Еко Визитор Центра Језера јер и током зиме настављамо са акцијама уређења. Почетком идуће године планирамо изградњу пјешачке стазе уз ток Дринице. Зато желим да се захвалим компанији Моззарт у којој су препознали наш рад и залагање за очување животне средине- каже Снежана Јагодић Вујић, предсједница Еколошког удружења „Еко пут“, Бијељина. 

Акцијом Реззиклирај“ компанија је указала на важност заштите природе, а у томе су их подржали бројни грађани. Тако су на 60 локација у градовима широм наше земље поставили еко боксове како би скренули пажњу на начин на који одлажемо отпад. 

Велику еколошку акцију компанија Моззарт организовала је у оквиру Моззарт Теqволy Суммер Тоур-а који је одржан у пет градова БиХ у сарадњи са АЦАР Евентс.

На мјестима одржавања ове спортске манифестације у Требињу, Мостару, Бањалуци, Какњу и четири општине Кантона Сарајево били су постављени пунктови за откуп пластичних флаша.

Посјетиоци су доносили ПЕТ амбалажу, а заузврат су добијали платнене цегере и цвијеће. На тај начин грађани су допринијели очувању животне средине, а Моззарт их је наградним такмичењем, донацијама и поклонима мотивисао да заједнички бринемо о свом околишу и у будућности. 

(ПР)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

28.12.2022 09:27

Супер акција кладионица, кад би покупили сво смеће из наших ријека и потока само, зај.... би Јапан

ОДГОВОРИТЕ