Хрватска има велики утицај у БиХ преко Човића и Додика

"И даље имате двије странке (СНСД и ХДЗ) које су блокирали процесе у БиХ и када сада погледате њихова политика је била успјешна са становишта остваривања њихових циљева. Они су поново неприкосновени у власти и сада су много јачи него су били прије и иза леђа имају ЕУ, односно отворено Хрватску која им обезбјеђје подршку у ЕУ..."

Република Српска 27.12.2022 | 18:49
Хрватска има велики утицај у БиХ преко Човића и Додика

Младен Босић, посланик СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ, каже да очекује да ће брзо бити формирани Савјет министара БиХ, који ће чинити СНСД, ХДЗ и Осморка, али не вјерује да је могуће да ће ова власт бити боља од претходне.

"И даље имате двије странке које су блокирали процесе у БиХ и када сада погледате њихова политика је била успјешна са становишта остваривања њихових циљева. Они су поново неприкосновени у власти и сада су много јачи него су били прије и иза леђа имају ЕУ, односно отворено Хрватску која им обезбјеђје подршку у ЕУ а унутра имате Милорада Додика који је одавно заступник хрватских интереса у БиХ", казао је Босич, гостујући у програму БХТ.

Он је нагласио да у овом тренутку Хрватска има доминантну улогу што се тиче унутрашњих прилика у БиХ и Драган Човић, лидер ХДЗ, никада није и неће бити јачи него што је сада.

"С друге стране направљен је двоножац гдје један стуб држи ХДЗ и СНСД и други стуб у тој подјели је "Осморка". То је нестабилна конструкција и ја очекујем да ће врло брзо у року од шест мјесеци када је ХДЗ дао Осморки рок да треба да усвоје њихове захтјеве око измјене изборног закона доћи до краја званичног функционисања коалиције, која ће наставити неку врсту кохабитације", казао је Босић.

 У овом тренутку, каже он, свима је важно да сједну на позиције.

"ХДЗ-у и СНСД-у да се формира Савјет министара да би њихови ментори из ЕУ и иностранства могли да кажу како су се они промијенили, како су брзо формирали власт. Дакле, то је нова ситуација ...Очекујем да ће брзо бити формиран Савјет министара јер се свима жури", казао је Босић.

"Интеренсантно је како се бошњачки лидери утркују како да се додворе Милораду Додику и ја морам да вам кажем да сам често запањен и да постоји нека врста стокхолмског синдрома код политичара у Сарајеву да човјек што их више вријеђа и понижава добије веће поштовање", казао је Босић.

Према његовим ријечима, направљен је договор и дил између осморке и СНСД.

Мишљења је да се један број људи у СДП-у  стиди ове цијеле ситуације и неће им бити лако да докажу супротно.

Подсјетио је да су људи из СДП-а у претходном периоду били међу најжешћим критичарима Милорада Додика и Драгана Човића.

"Ово што сада и како раде на један понизан начин ће свакако оставити трага у њиховој политици. Ја не вјерујем да људи који имају образ то могу лако да сваре. Нисам чуо од њих, а заједно смо се борили у претходном периоду за укидање акциза, да им је то услов да уђу у власт са странкама које су то блокирале", казао је Босић.

Он наводи да је очигледно да су на столу само захтјеви СНСД-а и ХДЗ-а и биће веома тешко за осморку да покаже како то није понижавајући положај у који су сами себе довели због фотеља.

"Политика уцјена и блокаде је политика која је награђена како на изборима тако и од стране ЕУ кроз притисак Хрватске. Уколико је та политика продуктивна ко би одустао од ње и ја сам убијеђен да ће та политикка бити настављена и у овом мандату", констатовао је он.

Што се тиче тврдњи да се Додик промијенио, Босић је рекао да је он остао доследан у својим политикама и није проблем у њему него у онима који шаљу поруке да се он промијенио.

"Додик и сада у јавности не одустаје од своје политике, не знам шта говори странцима, али он је конзистетнији у провођењу своје политике од ових из Осморке", казао је Босић.

Када је у питању оцјена ове године, Босић је рекао да је најлошија порука гласача који су гласали континуитет власти, а то нас, каже, оставља у политичком блату у коме јако дуго егзистирамо.

(БН) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ре

27.12.2022 17:56

Знамо ми да би ти радије подрску братске Кине и Индије али не иде јбг ста цес..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

27.12.2022 18:57

Па наравно, и Цовиц и додиг су хрвати, залазу се за своју дрзаву ,ндх.

Name

Милан

27.12.2022 17:59

Све је овако. Босић објаснио све...луди народе само их гласај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

28.12.2022 17:00

ПА ДОДИК СЕ ЗАЛАЗЕ ЗА СВОЈЕ ОНИ СУ ЊЕГОВА КРВ :):)

Name

Деко

27.12.2022 18:07

Проговори легендо једном како треба да те народ упамти за нешто реално и добро у најгорем црнилу бурлином са црне А листе

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

27.12.2022 18:08

Босић добро каже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранко

27.12.2022 18:10

Шта јадни народ да чека, ко овце на солила их Додик води.Хрвати знају куд иду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

27.12.2022 18:12

Зато су странци и поставили Додика у Републику Српску умјесто Јелене Тривић која је стално говорила да Додик испуњава хрватске интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Марија,

28.12.2022 08:02

Нису странци, народ је то изгласао, а ви што нећете то схватите, ваш проблем.

Name

Ре марија

28.12.2022 09:51

Вријеме це показати, коју корист хрвати имају од додига, несто мувају

Name

Борац

27.12.2022 18:19

Браво господине Босицу, право у центар, све тацно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.12.2022 19:21

И тако 20 година, а шта имаш ти и ја од тога.

Name

Видит ћемо сцене!

27.12.2022 18:23

Јадна наивна осморка који ниста нису условили овој двојици блокатора пута ка ЕУ већ неколико година. Они су наивни преварит ће их ова двојицаби направити неку сплетки ко и Бакиру и ако их је 8. Смију им се обицни градјани који трпе и трпили су много година бас ова 2 националистичких фигура. Који су блокирали напредак цјелокупне БиХ ка путу у ЕУ. Отишао је само 1 а ова двојица су јача сада. Сад ће и осморка се увалити и обогатити као и сарадници им а народу шта остане а то је ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

%

27.12.2022 19:00

Не брини се Босићу док је Мила Србина биће и сеоба срба што у Европу што у Србију па нек народ прави од блата

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре %

27.12.2022 20:06

Милорад Додик је Хрват поријеклом из Дувна. Додиков дјед је доласком у Дервенту промијенио и презиме Додиг у Додик, затим и вјеру, прешавши у православље како би га лакше прихватила нова српска средина, испричао је прије 10 година Петар Додиг из Студених Врила код Томиславграда новинарима “Слободне Далмације”. Ако лажу медији у Хрватској онда лажем и ја.

Name

%

27.12.2022 20:42

Гени предака су у сваком човјеку

Name

Мирослав

27.12.2022 19:29

Онај ко губи, има право xа се љути и критикује. А пријатељства у Дејтонки су и тако, само из краткотрајног интетеса. И тако је вец од деведесетих. Свак свакоме окрене ледја, кад има прилику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

27.12.2022 23:57

Опозиција или се прави будала да никада не додју на власт. Они сто критикују додика он је све висе прихватљивији. Док је босица,говедарице,јелене никада неце успијети. То је 100% тако.

Name

Приједорцанин М.

28.12.2022 06:40

Неће та коалиција саставити даље о св.Ђурђа.Босић дао тачну констатацију.

Name

БОБ РОЦК

28.12.2022 09:29

Да је само ове двојице,него и преко читаве владе РС, Србије, цркве, бизнисмена, телевизије итд

ОДГОВОРИТЕ