Четбот МИА наставља са увођењем нових услуга

Дигитална асистенткиња МИА која од октобра прошле године одговара на упите грађана Бијељине, сада пружа и двије нове услуге - информације о административном поступку субвенција родитељима и старатељима за новорођено дијете и условима за пословање и инвестиционим потенцијалима града.

Република Српска 27.12.2022 | 17:08
Четбот МИА наставља са увођењем нових услуга

Привредници и инвеститори на овај начин могу да сазнају све што их интересује о развијању бизниса у граду, подстицајима, таксама и накнадама, током 24 часа дневно. 

Да се Бијељинци све више привикавају на разговор са четботом говоре и бројке. У последња два мјесеца мјештани у овом граду су се обратили дигиталној асистенткињи 27.124 пута, а упити су сваког мјесеца све бројнији. 

Од када је Град Бијељина увео овај начин комуникације у рад локалне самоуправе, грађани брзо и лако могу да сазнају шта им је потребно од документације за упис у матичну књигу вјенчаних или како да региструју предузетничку дјелатност, а основци, средњошколци и студенти се могу распитати о условима за стипендирање. У септембру су функционалности које четбот нуди отишле и корак даље када је омогућено и подношење захтева за изводе из матичних књига и увјерења о држављанству, као и пријављивање комуналних проблема.

- Са Миом, поручивање извода из матичних књига никад није било једноставније. Након што у претрази на Виберу укуцате „МИА Бијељина“ и започнете разговор, четбот ће вам понудити да изаберете неку од услуга које пружа. Како бисте поручили извод или увјерење о држављанству, све што треба да урадите је да пратите кораке и пошаљете у чету информације које вам четбот тражи. Након пар брзих корака, документа ускоро стижу на вашу адресу, а засад је ову услугу у граду искористио 41 грађанин – објашњава Оливера Радић из Привредне коморе Републике Српске.

Процедура је иста и за пријаву комуналних проблема, а током новембра, Бијељинци су се највише жалили на проблеме на градским улицама, са јавном расправом и комуналне природе. МИА све пријаве прослијеђује надлежним службама или јавним комуналним предузећима, како би проблем био отклоњен у што краћем року.

Четботови су све заступљенији у јавном сектору широм свијета, а институције их користе како би своје услуге приближиле грађанима и унапредиле комуникацију путем њихових омиљених канала за разговор (Вибер, WхатсАпп, Фацебоок, итд). 

Иновација је реализована путем регионалног пројекта “Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације”, који спроводе ГИЗ и компанија САГА у партнерству са Мрежом за повољно пословно окружење, коју представљају НАЛЕД и Привредна комора Републике Српске, у оквиру програма девелоППП њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).

(ПР)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

%

27.12.2022 19:19

Паметна цура ради 24 часа није као Зора Видовић коју је Додик испрограмирао

ОДГОВОРИТЕ